Auteur: Joop van de Groep Datum: 23-12-2020

Muitende Trump

Maandenlang hebben de Democraten en Republikeinen onderhandeld over de steunmaatregelen voor Amerikanen die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover dat het Congres akkoord ging met een pakket ter waarde van 900 miljard dollar. Minister van Financiën Steven Mnuchin meldde dat ook Donald Trump zijn handtekening onder deze deal zou zetten. Maar niets is minder waar. Vanochtend twitterde Trump dat het steunpakket bijna niets van doen heeft met Covid. Hij noemde het voorstel een “schande” en verwees naar onderdelen van het steunpakket die voorzien in betalingen aan andere landen zoals bijvoorbeeld Cambodja en Egypte. Ook de betaling van 600 dollar per persoon aan Amerikanen in nood vindt hij veel te laag en moet worden verhoogd naar 2.000 dollar. Geldverspillende maatregelen en niet-Covid gerelateerde elementen moeten worden geschrapt. Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan, is president Trump bereid om het coronasteunpakket te ondertekenen. Mocht het Congres het niet zien zitten om opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, dan is het aan de nieuwe regering om hierover te beslissen. Dit betekent op z’n minst een maand uitstel van de steunmaatregelen of het Congres moet instemmen met eisen van Donald Trump.

Mutant

Aandelenbeurzen verliezen aan momentum wereldwijd omdat steeds meer landen maatregelen nemen om de verdere verspreiding van het gemuteerde coronavirus te voorkomen. Het Verenigd Koninkrijk voerde zelf verregaande maatregelen in waardoor er gevreesd wordt dat ook andere landen dit voorbeeld zullen gaan volgen. Beleggers maken zich zorgen over de vertraging van het economisch herstel. Bovendien heerst er twijfel onder beleggers of de huidige vaccins wel goed werken tegen de nieuwe variant van het coronavirus. BioNtech topman Ugur Sahin hield een slag om de arm door te melden dat het huidige vaccin “waarschijnlijk” werkt tegen het gemuteerde coronavirus. Dit wordt momenteel uitgebreid getest. Mocht uit onderzoek blijken dat het huidige vaccin niet werkt tegen de gemuteerde variant dan kan BioNtech naar eigen zeggen binnen zes weken een vaccin te maken dat wel effectief is.

Samen sterk

De belangrijkste beursgraadmeters in de Aziatische regio sloten overwegend iets in de plus. In Tokio eindigde de Nikkei-index 0,3 procent hoger ondanks koersdruk in de autosector. Volgens Japanse media is de overheid van plan om de verkoop van nieuwe benzineauto’s over tien jaar te gaan verbieden. De aandelen van Honda en Nissan leverden respectievelijk 2 en 3 procent in. Daarentegen maakten de aandelen van elektrotechnisch concern LG Electronics een koerssprong van 30 procent op de beurs van Seoul. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat LG een samenwerkingsverband heeft gesloten met de Canadese maker van auto-onderdelen Magna International. Beide bedrijven gaan samen onderdelen maken voor elektrische voertuigen.

De Europese aandelenbeurzen lijken iets verder te herstellen na de daling van afgelopen maandag. Berichtgeving dat het gemuteerde coronavirus vermoedelijk ook al in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is, vermindert de noodzaak om binnen de Europese Unie de grenzen te sluiten voor personen- en goederenvervoer.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten