Auteur: Krist Plaizier Datum: 23-01-2020

Nederlandse economie blijft groeien

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Een neergang van de industrie in Duitsland? Een stikstof- en PFAS-crisis? De Nederlandse bedrijven lijken zich er weinig van aan te trekken. De investeringsgroei in 2019 lijkt uitgekomen te zijn op bijna het drievoudige van de gemiddelde economische groei. Hiermee zijn de bedrijfsinvesteringen de stoomlocomotief die de Nederlandse economie voorttrekt. Gisteren maakte het CBS bekend dat de bedrijfsinvesteringen in november verder gestegen zijn. Met 3,7% jaar op jaar om precies te zijn. ‘Het is business as usual’, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het statistiekbureau. Vooral duurzame activa werden aangeschaft, zoals vliegtuigen, machines en personenauto’s. Over december wordt een soortgelijk beeld verwacht. Vooral als gevolg van de verhoging van de fiscale bijtelling van elektrische leaseauto’s met ingang van 2020, werden er in december nog veel personenauto’s (Tesla’s!) gekocht. Komt de verwachting over december uit, dan zal ook het laatste kwartaal van 2019 een redelijk groeicijfer laten zien, vergelijkbaar met het derde kwartaal toen de economische groei op 0,4% uitkwam.

Ook consumenten laten het geld meer en meer rollen. Het consumentenvertrouwen ligt dan ook boven het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar. De consument geeft vooral geld uit aan duurzame goederen zoals meubels, huishoudelijke apparaten en, wederom, personenauto’s. De consumptieve bestedingen stegen met 1,3% jaar op jaar in november. Gedurende deze maand steeg de omzet van de detailhandel met 2,6% en was het verkoopvolume 1,4% hoger. Het CBS verwacht dat de consumptieve bestedingen verder zullen toenemen. Vooral dit jaar vanwege de toegenomen koopkracht. Deze week komen de salarisstroken en zal bij velen blijken dat ze van hun salaris dit jaar meer overhouden. Maar ook de lage rente speelt een rol. Zou het rentebeleid van de ECB dan toch uiteindelijk zijn vruchten gaan afwerpen?

Flink hogere vermogenswaarde voor HAL

Gisteravond kwam investeringsmaatschappij HAL Holding met een persbericht. Gedurende 2019 is de nettovermogenswaarde flink gestegen vanwege de gestegen aandelenkoersen van de belangen die HAL aanhoudt. Per ultimo 2019 bedroeg de nettovermogenswaarde per aandeel € 163,36. Dit is een stijging van € 25,79 (18,8%) per aandeel sinds ultimo 2018. De forse stijging van de nettovermogenswaarde is vooral het directe gevolg van het bod dat EssilorLuxotica uitbracht op brillenverkoper GrandVision van € 28,- per aandeel. HAL bezit 76,72% van de aandelen van GrandVision. De geboden transactieprijs vertegenwoordigt een waarde van HAL’s belang van € 5,4 miljard. Het effect op de vermogenswaarde bedraagt € 1,7 miljard. Vandaag kwam GrandVision met de kwartaalcijfers. Deze vielen analisten mee. Het duurt nog even voordat HAL kan cashen op het bezit in de brillenverkoper. Voordat iedere mededingingsautoriteit zijn plasje over de overname heeft gedaan, zouden we zomaar twee jaar verder kunnen zijn. Naast de gestegen koers van GrandVision, droeg ook de gestegen koers van Vopak (HAL heeft een belang van 48,15%) met € 0,6 miljard bij aan de gestegen vermogenswaarde.

Aantrekkelijk disagio

De nettovermogenswaarde was flink hoger dan de slotkoers van HAL van € 144,- per ultimo 2019. De aandelen hadden toen dus een disagio van zo’n 12%. Met een huidige beurskoers van zo’n € 145,- is daar nog niet veel in veranderd. Gisteravond maakte HAL ook bekend dat het dividend over 2019 is uitgekomen op € 5,80 per aandeel. Zoals gebruikelijk is dit 4% van de gemiddelde beurskoers over december. Het dividend is ruim 9% hoger dan vorig jaar en zal voor de helft in contanten en voor de helft in aandelen betaald worden. Het aandeel gaat 21 mei aanstaande ex-dividend en zal per 18 juni betaalbaar worden gesteld.