Auteur: Jan Bouius  Datum: 23-08-2023

Neemt Joe Sixpack eindelijk gas terug?

Op Wall Street hielden beleggers gisteren het kruit relatief droog. Ze deden dat in aanloop naar de cijfers van Nvidia die vanavond nabeurs worden gepubliceerd en de speech van Powell komende vrijdag in Jackson Hole. Beide events zouden de beurzen aardig in beweging kunnen zetten. Nvidia kan dat door de impact op alle bedrijven die zich met Artificiële Intelligentie bezighouden en de speech van Powell vanwege diens strijd tegen de (te) hoge inflatie in de vorm van renteverhogingen.

Wat betreft dat laatste kwam er voor Powell een aantal bemoedigende signalen uit. Het lijkt er namelijk op dat Joe Sixpack, het equivalent van de Nederlandse Jan Modaal, zijn bestedingen tempert. Nu de in coronatijd aangelegde spaarbuffers op lijken te raken begint de hoge rente bij de consument hier en daar pijn te doen.

Dat is althans waar warenhuisketen Macy’s voor waarschuwt. Het bedrijf ziet de betalingsachterstanden op creditcards sneller dan verwacht toenemen, waardoor de creditcardinkomsten, in het tweede kwartaal goed voor ongeveer twee procent van de totale inkomsten, met 41 procent daalden. De toenemende financiële druk bij de consument, die overigens nog steeds meer geld lijkt uit te willen geven aan ervaringen in plaats van aan producten, maakt dat Macy’s voorzichtig is. Ondanks een betere dan verwachte winst in het tweede kwartaal durft het concern de outlook voor heel 2023 niet te verhogen. Beleggers reageerden teleurgesteld met een koersdaling van 14 procent tot gevolg.

Dick’s Sporting Goods wist het met een koersdaling van 24 procent nog bonter te maken. Het bedrijf liet een winstdaling van 23 procent optekenen, waardoor de winst per aandeel uitkwam op slechts 2,82 dollar in plaats van de verwachte 3,81 dollar. Daarnaast verlaagde Dick’s Sporting Goods zowel de omzet- als de winstverwachting voor het gehele jaar. Niet alleen heeft het bedrijf agressieve prijsverlagingen moeten doorvoeren om van overtollige voorraden in de outdoor-categorie af te komen, ook heeft het te kampen met een forse toename van het aantal winkeldiefstallen. Dick’s denkt dat dat eerst nog zal verergeren voordat er verbetering op komst is.   

Equinor wijdt windpark in

De Noorse gas- en olieproducent Equinor wijdt vandaag ’s werelds grootste drijvende offshore windenergiepark Hywind Tampen officieel in. Het windpark is speciaal gebouwd om de vijf platforms van Equinor op de olie- en gasvelden Snorre en Gullfaks van stroom te voorzien. De 11 windturbines die 140 kilometer uit de westkust van Noorwegen staan hebben een gezamenlijke capaciteit van 88 MW en zullen naar schatting 35 procent van de elektriciteitsbehoefte van de desbetreffende 5 platformen voor hun rekening nemen.

Daarnaast zal het de CO2-uitstoot van de velden met ongeveer 200.000 ton per jaar verminderen, ongeveer gelijk aan 0,4 procent van de totale Noorse CO2-uitstoot. Nu Hywind Tampen volledig operationeel is, de eerste stroom werd al in november vorig jaar opgewekt, exploiteert Equinor bijna de helft van ‘s werelds offshore drijvende windcapaciteit. Het windpark dat als proeftuin gezien wordt voor de verder ontwikkeling van drijvende windenergie, is hopelijk een opmaat voor meer.

Noorwegen is in ieder geval het plan om de offshore windcapaciteit in 2040 tot 30 GW uitgebreid te hebben. Dit najaar staat er een veiling gepland voor de eerste drie commerciële drijvende installaties. Maar de voorwaarden zullen goed moet zijn, wil het een succes worden. Onlangs werd nog de stekker getrokken uit Vattenfall’s Norfolk Boreas project voor de kust van Groot-Brittannië. De stijgende kosten van veel materialen en componenten wogen niet meer op tegen de elektriciteitsprijzen zoals die zijn vastgelegd in overheidsaanbestedingen.  

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten