Auteur: Krist Plaizier Datum: 22-10-2020

Niet alleen techaandelen doen het goed tijdens de coronacrisis

Natuurlijk, als gevolg van de huidige coronapandemie zijn we meer gaan thuiswerken, bestellen we meer online en wordt er meer online gegamed. En ja, bedrijven die dit tot hun corebusiness rekenen hebben daar baat bij. Kijk maar eens wat de aandelenkoersen van Equinix (dataopslag), Amazon (e-commerce, cloud) en Nvidia (grafische kaarten) gedaan hebben dit jaar. Ze staan respectievelijk zo’n 40, 70 en zelfs 130 procent hoger. Maar het zijn niet alleen technologiebedrijven die kunnen profiteren. Ook in de ‘oude’ economie zijn er bedrijven die de huidige omstandigheden op de wereld weten te verzilveren. Al langer is bekend dat supermarktketens hun omzet fors hebben zien stijgen. Maar ook bedrijven die producten maken voor de persoonlijke verzorging en de schoonmaak laten deze week in hun kwartaalcijfers zien dat ze momenteel prima kunnen meekomen in de vaart der volkeren.

Zo was er afgelopen dinsdag de Indiase tak van Unilever, Hindustan Unilever, dat aangaf geprofiteerd te hebben van de grote vraag naar persoonlijke verzorgingsmiddelen. Ondanks dat de coronaomstandigheden in India nog steeds dramatisch zijn, wist deze grootste producent van verzorgingsmiddelen in Azië de omzet afgelopen kwartaal met 16 procent op te voeren naar zo’n 1,3 miljard euro. Dit was de grootste stijging sinds december 2011. Ook de winst steeg en kwam 9 procent hoger uit. 

De Amerikaanse reus in schoonmaakmiddelen en middelen voor de persoonlijke verzorging, Procter & Gamble, zag de omzet eveneens flink toenemen. Afgelopen kwartaal realiseerde Procter & Gamble een organische omzetgroei van maar liefst 9 procent terwijl analisten slechts op 4,7 procent hadden gerekend. De omzet kwam uit op 19,3 miljard dollar. De groei werd voornamelijk gedreven door hogere volumes (+7 procent) en in mindere mate door prijsverhogingen (+1 procent) en mix (+1 procent). De verwaterde winst per aandeel groeide met 20 procent tot 1,63 dollar. Ook daarmee overtrof P&G, voor het 22ste opeenvolgende kwartaal, de analistenramingen. Als gevolg van de goede gang van zaken werden de verwachtingen voor het volledige boekjaar opgetrokken. 

Gisteren kwam Nestlé met de kwartaalcijfers. En ook bij de Zwitsers gaan de zaken crescendo. Vooral de vraag naar kant-en-klaarmaaltijden, Nepresso-cupjes en diervoeding groeide stevig. Maar ook de divisie met persoonlijke verzorgingsproducten (‘health science’) van Nestlé liet een dubbelcijferige groei zien in de eerste negen maanden van dit jaar. Onderliggend (zonder rekening te houden met valuta-invloeden) nam de omzet van Nestlé met 4,9 procent toe in het derde kwartaal. Ook zij overtroffen hiermee de analistenverwachtingen. De onlineverkopen stegen met 48 procent en maken nu 12 procent van de totale omzet uit. Deze grootste voedingsproducent ter wereld verhoogde eveneens de verwachtingen voor het hele jaar. 

Ook Unilever flink beter

Vanochtend kwamen de cijfers van Unilever uit. Ook deze voormalige nationale trots (binnenkort waarschijnlijk Brits) liet prachtige groeicijfers optekenen. Hoewel de omzet met 2,4 procent daalde tot 12,93 miljard euro (er werd een daling van 4,1 procent verwacht), waren de verkochte volumes flink beter. De omzetdaling is dan ook geheel te wijten aan valuta-invloeden. Onderliggend nam de omzet met 4,4 procent toe, voor 3,9 procent door hogere volumes en voor 0,5 procent door hogere prijzen. Ook bij Unilever waren het de schoonmaakartikelen die de kar trokken. De omzet van de divisie Home Care groeide onderliggend met 6,7 procent. Unilever is voorzichtiger dan haar concurrenten en durfde geen verwachtingen af te geven voor het gehele jaar. 

Iberdrola komt met prima cijfers en doet een flinke overname

Het Spaanse nutsbedrijf dat vooral groene energie verkoopt, gaf aan last te hebben van de huidige coronacrisis. Toch wist het de winst te laten stijgen. En dat is best knap voor een bedrijf dat opereert in gebieden van de wereld (Spanje, Brazilië, Schotland, de Verenigde Staten) waar corona meer dan gemiddeld heeft toegeslagen. De nettowinst over de eerste negen maanden van dit jaar steeg met 4,7 procent naar 2,68 miljard euro. Wel daalde de omzet, met 8,4 procent naar 24,25 miljard euro. Het bedrijf houdt het interim dividend gelijk aan dat van vorig jaar. Aandeelhouders kunnen 0,168 euro tegemoet zien.

Avangrid koopt PNM Resources

Iberdrola maakte tevens bekend dat hun Amerikaanse dochter Avangrid (Iberdrola bezit 81,5 procent van de aandelen) een overname heeft gedaan. Voor 4,32 miljard dollar aan cash neemt het het elektriciteitsbedrijf PNM Resources in de Amerikaanse staat New Mexico over. Het bestuur van PNM Resources is al akkoord gegaan met de overname. Avangrid biedt 50,30 dollar per aandeel. Dit is een premie van zo’n 10 procent op de slotkoers van dinsdagavond. Gisteravond sloten de aandelen PNM Resources precies op de geboden 50,30 dollar per aandeel. Iberdrola meldde dat het gefuseerde bedrijf ongeveer 40 miljard dollar aan activa zal bezitten en een winst zal genereren van zo’n 850 miljoen dollar per jaar.