Nieuwe All Time High voor de AEX?

Door: Jan-willem Nijkamp - 19 december 2016

Een nieuwe All Time High voor de AEX? Waar heb je het over zult u denken. Goed, in de VS laten de beurzen de ene recordstand na de andere optekenen, maar hier in Nederland zijn we daar toch nog ver van verwijderd? Die beruchte 701,56 van begin september 2000 is nog ruim 220 punten weg van het huidige niveau? Dat is zegge en schrijve zo’n 32 procent hoger dan de huidige stand. Toch staat de Nederlandse beurs erg dicht bij de hoogste stand ooit.

We hebben hier in Nederland ooit de onvergetelijke fout gemaakt een prijsindex als graadmeter voor ons economisch welbevinden te nemen. Een index die slechts de koerswinst van de 25 fondsen die er deel van uitmaken optekent. Beleggen is echter meer dan hier en daar wat koerswinsten binnen harken. Aandelen, en zeker Nederlandse aandelen, keren ook nog een behoorlijk dividend uit. Dat bedroeg dit jaar bijvoorbeeld maar liefst 4,2 procent voor de gehele AEX. En wanneer beleggers dat dividend jaar-in-jaar-uit herbeleggen realiseren ze na verloop van tijd een indrukwekkend resultaat.

Zo realiseerde een AEX-prijsbelegger sinds het ontstaan van de voorloper van de AEX – de EOE-index – een gemiddeld rendement van 7,2 procent per jaar in de afgelopen 34 jaar. De EOE-index ging ooit begin 1983 van start op een niveau van 100 punten gerekend in guldens. Aardig, maar een belegger in de AEX-herbeleggingsindex realiseerde in deze periode een rendement van ruim 11 procent per jaar. Voor de goede orde, de prijsbelegger vertienvoudigde zijn vermogen in deze periode terwijl de dividendbelegger zijn vermogen meer dan verdertigvoudigde! Zie daar de werking van wat Einstein ooit het 8e wereldwonder noemde: de macht van rente-op-rente. Of in dit geval, dividend-op-dividend.

Mede vanwege de bovengenoemde vergissing om een prijsindex als graadmeter te nemen hebben veel beleggers in Nederlandse aandelen nog steeds het katterige gevoel ergens de boot volledig te missen. Doen buitenlandse indices het immers niet veel beter? Wellicht, maar dat zijn vaak herbeleggingsindices. Wanneer we ooit de AEX-herbeleggingsindex als nationale graadmeter hadden uitgekozen zouden beleggers nu misschien wel in een feeststemming zijn. Want hoe mooi is het om slechts een half procent af te zitten van een All Time High? En dat zitten we momenteel.

En dat ondanks het feit dat 2016 een zwaar beleggingsjaar was. Met erg veel mitsen en maren. Met voetangels en klemmen. Maar het jaar lijkt alsnog in een feeststemming te eindigen. Want ook dit jaar realiseerde de AEX-herbeleggingsindex een rendement van 12,73 procent tot op de dag van vandaag. En dat ondanks de zorgen over een groeivertraging in China, een Brexit, Amerikaanse presidentsverkiezingen en een referendum in Italië. Eén ding werd dit jaar in ieder geval duidelijk: de beurs had steeds enorm veel veerkracht.

Zijn deze koersen een reden om voorzichtig te worden en wellicht eens wat winst te gaan nemen? Ach, moet u maar denken. Toen de AEX op 100 punten stond was dat ook de hoogste koers ooit. Net als op 200 punten. En op 300 punten. En op 400 punten, enz. Beurzen hebben immers de neiging om – oorlogen, crises en tegenslagen niettegenstaande – steeds weer hoger te klimmen. Naar steeds weer nieuwe All Time Highs. Inderdaad, soms volgt er een periode waarin het even wat langer duurt voor er een nieuwe All Time High volgt, maar geduld werd altijd beloond. Gelooft u maar, die nieuwe All Time High komt er vroeg of laat echt wel.

Ondertussen konden beleggers zich vanmorgen aan nog wat voortkabbelende nieuwsfeitjes opwarmen deze ochtend. Zo maakte de oudste bank ter wereld – Monte dei Paschi di Siena bekend vandaag te beginnen met de verkoop van aandelen als onderdeel van een reddingsplan. De noodlijdende bank moet voor het einde van het jaar 5 miljard euro ophalen om een redding door de Italiaanse overheid te voorkomen. Het zou een volgende stap zijn in het vinden van een uitweg uit de Italiaanse bankencrisis. Daarnaast werd in Duitsland bekend gemaakt dat het ondernemersvertrouwen in december gestegen is ten opzichte van een jaar geleden. Het bevestigt het gevoel onder beleggers dat niet alleen in de VS, maar ook in de EU de economie langzaam aan het aansterken is. De decemberrally komt niet zomaar uit de lucht vallen!

 

 

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: