Auteur: Krist Plaizier Datum: 04-07-2019

Nieuwe records op de financiële markten

Na een prima beursdag gisteren, waarbij nieuwe records werden neergezet, doen beleggers het vandaag rustig aan. De grootste beleggersmarkt ter wereld, die van New York, is vandaag gesloten vanwege de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. De Aziatische markten bleven vanochtend daarom dicht bij huis en ook in Europa balanceren de indexen rondom het mooie slot van gisteren. Zowel op het Damrak als in New York werden gisteren nieuwe records neergezet. Nadat we dit weekend een zeer goed eerste halfjaar afsloten met de beste junimaand sinds vele jaren, zetten de indexen hun opmars in juli voort. In Amsterdam sloot de AEX-index gisteren op het hoogste punt van het jaar. En in New York sloten, na een verkorte handelssessie, zowel de Dow-Jonesindex als de breder gespreide S&P-index op de hoogste slotstand ooit. Het beleggerssentiment werd positief gestemd door mogelijke benoemingen bij de Fed en de ECB. Van de huidige IMF-directeur Christine Lagarde wordt verwacht dat zij als nieuwe president van de Europese Centrale Bank het huidige soepele monetaire beleid van Mario Draghi zal voortzetten. En de door president Trump genomineerde kandidaten voor de vacante zetels bij de Fed, Judy Shelton en Christopher Waller, zijn beide voorstander van een renteverlaging van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Geen euforie

Een collega columnist noemde vanochtend de markten ‘euforisch zonder euforie’. En daar geef ik hem gelijk in. Want het gaat nu goed op de beurzen, maar we moeten één en ander wel in perspectief plaatsen. Een professionele belegger laat zich niet leiden door de waan van de dag, maar houdt een wat langere beleggingshorizon voor ogen. Als we slechts 1 jaar terugkijken naar de AEX-index, dan staat deze nu 4,3% hoger. Geen reden om euforisch van te worden toch? De Amerikaanse indexen Dow Jones en S&P hebben het in 1 jaar iets beter gedaan met respectievelijke plussen van 11,6% en 10,4%. Maar ook dit zijn geen percentages om nu hoogtevrees van te krijgen.

Big is beautiful

Bovendien worden de indexrecords vooral behaald door slechts enkele grote aandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘FANG’-aandelen als Apple (+29,6%) of Amazon (+29,1%). De Zwitserse SMI-index, die gisteren ook een hoogterecord neerzette, heeft dit vooral te danken aan de plus van megavoedingsconcern Nestlé dat dit jaar ruim 28% plust. En onze eigen AEX profiteert vooral van de mooie plussen van zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever.

Uit een onderzoek van de Franse bank Société Générale, waar MarketWatch over bericht, blijkt dat slechts 77 van de bijna 1700 bedrijven in de MSCI World Index de huidige marktrally dragen. Deze 77 bedrijven, met elk een beurswaarde van minimaal 100 miljard dollar, maken echter wel 27% van de totale beurswaarde van de index uit. Bedrijven met een marktkapitalisatie van maximaal 5 miljard dollar in de index daarentegen, staan over de afgelopen 12 maanden gemiddeld op 5% koersverlies! De afvlakkende economische groei van de wereldeconomie, de hogere grondstofkosten en de stijgende loonkosten treffen dus vooral de kleinere aandelen. Laten we ons bij Fintessa nou vooral focussen op de grote internationaal opererende concerns….