Auteur: Martine Hafkamp Datum: 24-04-2019

Nieuwe records

De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben nieuwe records bereikt. De goed-nieuws-show van ondernemingen als Twitter, Lockheed Martin en Hasbro die allen met beter dan verwachte resultaten kwamen, droeg bij aan het positieve sentiment. Dat de opgewekte stemming in Azië strandde had alles te maken met het feit dat beleggers zich schrap zetten voor een nieuwe winstwaarschuwing van Nissan, de tweede in twee maanden tijd. Als reden wordt opnieuw het feit opgegeven dat de autoverkopen in het vierde kwartaal tegenvielen. Bovendien kampt Nissan nog steeds met de perikelen rond de arrestatie van Carlos Ghosn die vorig jaar november op verdenking van fraude achter de tralies belandde. De verwachting voor de nettowinst over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar is nu in twee stappen verlaagd van 500 miljard yen naar 319 miljard yen ofwel € 2,5 miljard. Beleggers kiezen eieren voor hun geld. Het aandeel gaat vandaag 4% lager de dag uit.

Novartis springt in het oog

In Europa verwerken beleggers een hele stroom aan bedrijfscijfers. Novartis is het jaar zo goed uit de startblokken gekomen dat het concern de verwachtingen voor de rest van het jaar optrekt van een middelhoog tot hoog enkelcijferige groei naar een hoog enkelcijferig percentage Over het eerste kwartaal steeg de omzet tot $ 11,1 miljard waar in dezelfde periode een jaar eerder de teller bleef steken op $ 10,9 miljard. Eerder deze maand sprong Novartis al in het oog, toen Alcon, wereldwijd actief met producten die de kwaliteit van leven verbeteren door mensen beter te laten zien, werd verzelfstandigd.

Samsung trekt de knip

Samsung, dat eind maart nog een heel teleurstellende prognose voor de cijfers over het eerste kwartaal publiceerde en begin deze week de introductie van de opvouwbare telefoon moest uitstellen, gaat fors meer investeren in de chipdivisie. De malaise bij Samsung draait om geheugenchips. Die zijn cruciaal voor de werking van smartphones, laptops en niet te vergeten datacenters. Maar aangezien er herstel wordt verwacht van het onderdeel dat het meeste bijdraagt aan de winst, de halfgeleiders, wordt er door Samsung voor een periode van 10 jaar totaal € 103 miljard uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling van die chipdivisie. Er gingen al geruchten dat Samsung in de markt zou zijn voor de overname van NXP en Infineon, maar voorlopig lijkt men het roer zelf in handen te willen nemen wat betreft een verdere diversificatie van de bedrijfsactiviteiten.

Volop in beweging

Gisteravond nabeurs kwam bouwbedrijf Vinci met een trading update. De omzet in het eerste kwartaal groeide zowel in als buiten Frankrijk. De stijging kwam uit op 9,6% (autonoom 5,9%) naar een bedrag van € 9,7 miljard. In Frankrijk steeg de omzet autonoom met 6,2% en buiten Frankrijk met 5,5%. De groei binnen Frankrijk kwam vooral doordat er meer verkeer gebruikmaakte van de tolwegen die Vinci exploiteert. Buiten Frankrijk kwam de expansie vooral uit de verkregen concessies voor de exploitatie van vliegvelden (veel meer passagiers) en opdrachten voor het aanleggen van snelwegen (o.a. in de Verenigde Staten). De wereld blijkt volop in beweging te zijn en te komen. Het orderboek nam jaar op jaar met 10% toe. De teller komt daarmee op € 34,9 miljard. De update was beter dan verwacht. Analisten hadden een groter effect op de cijfers verwacht van de Gele Hesjes-protesten in Frankrijk en de mindere gang van zaken in de opkomende markten. Vinci bevestigde de outlook voor dit jaar. Er wordt een verdere groei van omzet en winst verwacht. Met dergelijke resultaten en verwachtingen voelen wij ons voor onze cliënten senang bij onze positie in het aandeel Vinci.