Auteur: Martine Hafkamp Datum: 22-03-2021

Nieuwe samenstelling van de AEX

Op deze eerste werkdag van de lente heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter vast voorjaarsschoonmaak gehouden. Vandaag hebben ABN Amro en Galapagos officieel het veld moeten ruimen en hebben BE Semiconductor (Besi) en Signify hun plaats ingenomen. De marktkapitalisatie van het vrij verhandelbare deel van ABN Amro en Galapagos voldoet niet langer meer aan de vereisten. Beiden zijn mede door de slechte performance vorig jaar een behoorlijk kopje kleiner gemaakt.

Met de komst van Besi wordt het belang van technologie-aandelen in de AEX nog groter, wordt door veel analisten gezegd. Je kan je afvragen of dat echt het geval is, want Galapagos is als biotech-bedrijf immers ook tech, nietwaar? De ‘degradatie’ van ABN Amro is een symptoom van het verval van de bankensector sinds de kredietcrisis van twaalf jaar geleden. Daar waar de financiële waarden ABN Amro, Fortis, ING en Aegon in 2007 nog een fors aandeel hadden in de AEX, is daar heden ten dage niet zo veel meer van over. De steeds verder dalende rente heeft wat dat betreft zijn werk meer dan gedaan.

Of het koersverloop van de AEX er grilliger door zal worden valt nog te bezien. De weging van ASML in de index is teruggebracht. Bovendien is de AEX in de loop der jaren meer en meer een techindex geworden. Waarschijnlijk had een groot aantal beleggers niet eens precies door voor welke activiteiten Prosus precies stond toen dat een notering kreeg aan de Amsterdamse beurs.

Wel leuk om te vermelden is dat Besi een afsplitsing is van ASMI. Een dochteronderneming van ASMI werd in 1993 verkocht aan Berliner Elektro Holding waardoor Besi ontstond. ASML ontstond in 1994 door een joint venture van ASM International en Philips. En Signify is natuurlijk de oude lichtdivisie van Philips die in 2016 naar de beurs werd gebracht. Zo bezien is het eigenlijk een klein wereldje, die Nederlandse AEX…

Chiptekort kan verder oplopen

Wereldwijd is er een (groot) tekort aan chips. We zitten met z’n allen thuis te werken en bij gebrek aan alternatief zoeken we ook thuis ons vertier door bijvoorbeeld online video’s te kijken of te gamen. Daardoor is er veel meer vraag ontstaan naar bijvoorbeeld pc’s, laptops en spelconsoles. En, we verbinden tegenwoordig steeds meer toestellen aan het internet. Daar kan onder andere gedacht worden aan lichtschakelaars, bewegingssensoren, bewakingscamera’s of thermometers.

Vorige week werd al bekend dat Samsung serieus last heeft van het tekort aan chips, waardoor het concern uit Zuid-Korea zelfs moet overwegen om de lancering van een nieuw model smartphone uit te stellen. Gisteren kwam daar het nieuws bovenop dat de brand die afgelopen vrijdag woedde in een fabriek van de Japanse chipproducent Renesas ‘grote impact’ zal hebben op de leveringen van chips aan de auto-industrie. Dat is geen goed nieuws voor autobouwers, die vorig jaar al eens de productie van auto’s deels moesten stilleggen en personeel naar huis stuurden vanwege datzelfde tekort aan chips.

Elke vertraging in een productieproces kost economische groei en het blijkt steeds meer dat chips een soort noodzakelijke grondstof zijn voor veel producten, net als brandstof en veel metalen. Het tekort aan chips zal de prijzen van al deze producten niet ten goede komen. Sterker nog, die worden duurder en kunnen zo bijdragen aan een oplopende inflatie. Laten we alleen daarom al hopen dat alle tekorten snel worden aangevuld. Aan de andere kant maakt het de producenten van chips wel een mooie belegging.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten