Auteur: Joop van de Groep Datum: 28-10-2020

No Coronadeal

Wekenlang hebben beleggers tussen hoop en vrees geleefd of er nu wel of geen coronadeal voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou komen. Gisteren heeft Trump aan deze onzekerheid een einde gemaakt. De verschillen tussen de Democraten en Republikeinen in het Congres zijn nog te groot om dat voor de verkiezingen te kunnen overbruggen. Trump maakte ook direct van de gelegenheid gebruik om een overheidssteunpakket in het vooruitzicht te stellen die zijn weerga in de Amerikaanse geschiedenis niet kent, indien hij wordt herkozen als president.

Het beurssentiment op Wall Street was overwegend negatief. Echter de technologiebeurs Nasdaq ontsprong de dans omdat de aandacht van beleggers uitging naar de overname van chipproducent Xilinx door branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD) voor een bedrag van 35 miljard dollar. Met de bundeling van de krachten wordt de concurrentie aangegaan met de in moeilijkheden verkerende chipmaker Intel op het gebied van chips voor datacenters. Het aandeel Xilinx sloot 8,6 procent hoger.

Microsoft

Gisteravond nabeurs kwam Microsoft met de eerstekwartaalcijfers van het gebroken boekjaar. Voor zowel de omzet als de winst zijn de resultaten ruimschoots boven de verwachtingen van analisten uitgekomen. De omzet steeg met ruim 12 procent op jaarbasis naar 37,2 miljard dollar en de winst per aandeel steeg met ruim 36 procent naar 1,82 dollar ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Alle drie divisies meldden omzetgroei. Bij de divisie Personal Computer (onder andere Xbox) was er sprake van een omzetstijging van 6,5 procent en bij de softwaredivisie, met onder andere Office, Dynamics en LinkedIn, steeg de omzet met 11 procent. De meest tot de verbeelding sprekende omzetstijging (48 procent) komt op conto van de clouddivisie Azure. Voor het eerst steeg de omzet uit de clouddienstverlening op jaarbasis boven de 50 miljard dollar.

Dit is inmiddels meer dan een derde van de totale jaaromzet van 143 miljard dollar. Met de forse groei in de clouddienstverlening wordt Microsoft een geduchte concurrent van Amazon Web Services. Amazon komt morgenavond nabeurs met de kwartaalcijfers.

Ecolab

Ecolab spreekt zelf van een significante omzetverbetering in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. De organische omzetdaling in het derde kwartaal is uitgekomen op 8 procent exclusief valuta-effecten, waar dat in het tweede kwartaal nog een daling van 14 procent betrof. Ecolab boekte goede resultaten bij de divisie Healthcare & Life Sciences (zorgsector) en de prestaties in de industriële sector waren conform de verwachtingen. De goede resultaten in de gezondheidszorg werden echter meer dan tenietgedaan door de omzetdalingen bij de overige divisies waar restaurants en hotels onder vallen. Ondanks de inspanningen van Ecolab om de prijzen te verhogen, niet essentiële investeringen uit te stellen en kosten te besparen, is de aangepaste winst per aandeel met 24 procent gedaald op jaarbasis. Voor de rest van het jaar verwacht Ecolab dat het herstel doorzet maar niet in dezelfde mate als in het afgelopen kwartaal.

Beiersdorf

Over de eerste negen maanden daalde de organische omzet met 7,1 procent. Echter in het derde kwartaal was er weer sprake van een bescheiden omzetgroei van 0,2 procent. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden wist Beiersdorf bij personal care (huidverzorging) marktaandeel te winnen. De cosmetische divisie, waaronder de huidherstellende zalven Eucerin en Aquaphor vallen, liet een omzetstijging zien van meer dan 15 procent. Het topmerk La Prairie heeft nog steeds last van het gebrekkige internationale reisverkeer. De omzet viel op jaarbasis terug met 34 procent. Lichtpuntje is wel dat de omzet in Azië en Amerika van La Prairie minder hard daalde met 16,9 procent. In het derde kwartaal was er sprake van een lichte omzetdaling van de Nivea verzorgingsproducten met 1 procent. De vraag naar met name douche en persoonlijke verzorgingsproducten was sterk. Beiersdorf verwacht dat de omzetgroei voor de rest van het jaar minimaal op hetzelfde niveau zal blijven als in het derde kwartaal of nog iets kan verbeteren.

De voorzichtige outlook voor de rest van het jaar viel bij beleggers niet in goede aarde. Rond het middaguur noteerde het aandeel 6 procent lager.