Auteur: Jan Bouius   Datum: 09-11-2022

Nog even geduld a.u.b.

Menig belegger zal vanochtend zijn favoriete nieuwsdienst geraadpleegd hebben om te zien hoe het met de uitslag van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen vergaat. Een eerste blik maakt al snel duidelijk dat de verwachte Republikeinse rode golf is uitgebleven en dat de Democraten beter stand houden dan gedacht. De kans is groot dat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verliezen, maar voor de Senaat wordt het een nek-aan-nekrace. Het kan daar nog weken duren eer daarover duidelijkheid is. Voorlopig rest ons in deze niets anders dan geduldig afwachten.

Dat de beurzen vandaag licht lager staan zal ongetwijfeld met deze onzekerheid te maken hebben, maar ook de inflatiecijfers die morgen in de Verenigde Staten gepubliceerd worden zullen hun steentje bijdragen. Als de inflatie blijkt af te toppen, zit er misschien een renteverhoging van slechts 50 basispunten in het vat, maar zo niet… In dat geval is de kans reëel, mede gezien de aanhoudend sterke arbeidsmarkt en consumentenbestedingen, dat de Fed in december de rente nogmaals met 75 basispunten zal verhogen. Dat is iets waar de meeste beleggers niet op zitten te wachten.

Indrukwekkende cijfers wel of niet goed genoeg?

Darling Ingredients, een van de duurzame lieverdjes op de beurs, hergebruikt ongeveer 15 procent van de afvalstromen van de wereldwijde vleesindustrie in producten met toegevoegde waarde. In meer dan 270 fabrieken in 17 landen maakt het concern producten als groene energie, hernieuwbare diesel, collageen, kunstmest, dierlijke eiwitten en ingrediënten voor dierenvoeding.

Gisteravond nabeurs presenteerde Darling Ingredients de derde kwartaalcijfers. Ten opzichte van een jaar geleden nam de omzet met 47,36 procent toe tot 1,75 miljard dollar. Met name de divisie Feed Ingredients, die met name ingrediënten voor diervoeding maakt, scoorde goed met een omzetstijging van 65,4 procent tot 1,27 miljard dollar. Bij Food Ingredients, waar onder andere gelatine en collageenpeptiden worden gemaakt, steeg de omzet met 11,6 procent tot 348 miljoen dollar. De omzet bij de Fuel Ingredients dikte met 21,2 procent aan tot 127 miljoen dollar. De operationele winst (EBITDA) uit deze eigen activiteiten kwam uit op 274 miljoen dollar, een plus van 19,5 procent.

Daarnaast heeft Darling Ingredients op het gebied van hernieuwbare diesel een joint venture met Valero Energy genaamd Diamond Green Diesel. Deze joint venture zag de omzet met 266 procent stijgen tot 1,47 miljard dollar. De aan Darling toegerekende operationele winst uit deze joint venture verdubbelde tot 120 miljoen dollar.

Al met al zijn het indrukwekkende cijfers, maar of het goed genoeg is? Met de behaalde omzet scoorde Darling weliswaar beter dan de verwachte 1,62 miljard dollar, maar de winst per aandeel stelde teleur. Deze kwam ‘slechts’ uit op 1,17 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 33 procent, maar die duikt toch flink onder de consensusverwachting van 1,42 dollar door.

Wel houdt Darling vast aan de outlook voor 2022. Dat is een gecombineerde operationele winst (dus inclusief de bijdrage van Diamond Green Diesel) van 1,55 –1,6 miljard dollar.

Beleggers reageerden initieel negatief en zetten het aandeel nabeurs 5,6 procent lager. Vandaag voorbeurs volgt echter de conference call met de analisten. Mogelijk dat die call meer informatie oplevert, dus of de soep echt zo heet gegeten wordt? Tot nu toe maakt het aandeel dit jaar de naam ‘Darling’ meer dan waar op de beurs met een plus van 17,7 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten