Auteur: Martine Hafkamp Datum: 20-07-2020

Nog geen witte rook?

De Europese beurzen zijn de week voorzichtig van start gegaan. Beleggers hadden waarschijnlijk gehoopt dat er inmiddels wel witte rook uit Brussel zou zijn. Maar, de onderhandelingen tussen de verschillende lidstaten over het hoe en wat van het herstelfonds hebben tijdens de EU-top van afgelopen weekend nog niet tot resultaat geleid. Zondag zaten de heren en dames, al dan niet in achterkamertjes, zo’n 21 uur met elkaar om tafel. Vanaf 16.00 uur vanmiddag gaan de besprekingen verder. Het doel zal zeer waarschijnlijk zijn om op hoofdlijnen iets van een akkoord te bereiken over de omvang en vorm van het coronaherstelfonds en dat alles ook nog eens in combinatie met de Europese meerjarenbegroting. Zoals bekend is onder andere Nederland niet zo’n voorstander van het geven van noodsteun in de vorm van zo maar subsidies. Daar zouden op z’n minst voorwaarden aan verbonden moeten zijn. Een land als Italië is daar dan weer faliekant op tegen, omdat men dat ziet als een inmenging in de eigen autonomie. Over het totale bedrag dat aan subsidies zou worden gaan uitgekeerd zou inmiddels wel consensus zijn. De oorspronkelijke 500 miljard euro zou zijn teruggebracht naar 390 miljard euro.

De ECB liet vorige week in aanloop naar de EU-top om de druk iets op te voeren haar kruit niet voor niets droog. Lagarde liet weten dat de ECB haars inziens voorlopig (meer dan) genoeg heeft gedaan om de eerste paniek naar aanleiding van de uitbraak van de coronacrisis in te dammen en dat het nu aan de regeringsleiders is om daadkrachtig op te treden. Nu hebben zowel Lagarde als haar voorganger Trichet dat al veel vaker aangegeven, maar tot nu toe hebben zij nog niet heel veel luisterende oren gevonden. Afgelopen zondag voegde ze daar nog aan toe dat de Europese Unie meer heeft aan een overeenkomst die ambitieus is, dan een compromis dat relatief snel in elkaar wordt geknutseld om iedereen tevreden te houden.

China houdt het gas erop

De Chinese Centrale Bank houdt ondertussen het gas erop wat betreft de aandelenmarkten. Nadat eerder al in het door de staat geregisseerde Shanghai Securities News werd gemeld dat er meer en meer tekenen zijn dat er van een gezonde bullmarket sprake is op de Chinese aandelenmarkten, laat nu de Chinese Centrale Bank voor verzekeraars de teugels vieren. Het plafond dat Chinese verzekeraars in aandelen mogen beleggen wordt namelijk verhoogd. Nu worden de verzekeraars in China wel vaker ingezet om de markt te ondersteunen. Eerder gebeurde dat nog in de weken na de uitbraak van het coronavirus. Of ze dit keer gebruik zullen maken van de mogelijkheid het aandelenbelang op te hogen is natuurlijk maar de vraag. De mededeling dat ze het mogen is voor veel beleggers wellicht al genoeg om eerste of verdere stappen op de beurs te zetten. Daarmee bereikt de Chinese overheid dan al haar doel van stijgende aandelenkoersen.

Vist Prosus achter het net?

Eind juni deed Prosus, een van de zwaargewichten in de Nederlandse AEX, een bod op de advertentietak van eBay, waar onder andere marktplaats.nl onder valt. Vorige week vrijdag werd bekend dat Prosus met dat bod ten opzichte van andere gegadigden de hoogste bieder is. Voor Prosus vormen de activiteiten een mooie aanvulling op de onlinemarktplaats OLX die men al in bezit heeft. Kat in het bakkie, zou je dus denken. Inmiddels lijkt er echter een kink in de kabel te zijn gekomen, want eBay zou een minderheidsbelang in de advertentietak willen houden, terwijl Prosus gaat voor een volledige overname. Vanwege dat verschil van inzicht zou er voor Prosus wel eens een (onverwachte) kaper op de kust kunnen komen in de vorm van het Noorse Adevinta dat een bod in aandelen en contanten heeft neergelegd. Het zou na de biedingsstrijd om Just Eat de tweede keer in korte tijd zijn dat Prosus achter het net vist. Voor ons is het ongeacht de uitkomst geen reden voor zorg. Wij zien voldoende potentie voor de onderneming en houden de aandelen voor onze cliënten dan ook stevig vast.