Auteur: Dennis van den Brink  Datum: 18-07-2023

Nog meer maatregelen voor ASML

Gisteren was ASML één van de grootste dalers in de AEX, de daling kwam met name tot stand door het nieuws dat persbureau Bloomberg naar buiten bracht. Volgens het persbureau zullen de exportbeperkingen die aan ASML worden opgelegd verder strekken dan voorheen was verwacht. In juni werden al beperkingen bekend gemaakt die de fabrikant van de chipmachines vanaf september verbiedt om zonder goedkeuring de immersion DUV machines naar China te exporteren. Deze machines zijn niet de meest geavanceerde machines die ASML maakt, die machines mochten in zijn geheel al niet verkocht worden aan China. Naast de goedkeuring die het bedrijf uit Veldhoven nodig heeft voor het verkopen van minimaal één generatie oudere chipmachines, zal het naar aller waarschijnlijkheid ook nodig zijn om goedkeuring te vragen bij de Nederlandse overheid om onderhoud te plegen, reparaties uit te voeren of reserveonderdelen voor gecontroleerde apparatuur te leveren. Daarnaast zou Washington druk uitoefenen op de Nederlandse regering om ook de leveringen van de nog oudere DUV-lithografieapparatuur te verbieden. Voor een reactie van ASML zelf zullen we moeten wachten tot morgen, dan presenteert het bedrijf de kwartaalcijfers.

Teleurstellende Chinese groei raakt de producenten van luxe goederen.

De teleurstellende groei van de Chinese economie had gister een grote impact op de luxemerken. Met name Hermes, Kering, L’Oreal en LVMH stonden onder druk. Dit kwam doordat het groeicijfer van het tweede kwartaal uitkwam op 6,3 procent op jaarbasis terwijl de verwachting lag op 6,9 procent.

Yellen ziet de Verenigde Staten niet in een recessie belanden.

De Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, zei maandag dat ze niet verwacht dat de Verenigde Staten in een recessie zal belanden. Ze zei dat de arbeidsmarkt sterk is en dat de inflatie afneemt. "Ik denk dat we op de goede weg zijn om de inflatie omlaag te brengen," zei Yellen in een interview voor Bloomberg Television. "De meest recente inflatiecijfers waren heel bemoedigend."

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in juni met slechts 0,2 procent zijn gestegen en dat de inflatie is afgenomen tot het laagste niveau sinds 2021. De groothandelsprijzen zijn nog verder gedaald en de producentenprijsindex is het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven. Economen zien daardoor een grotere kans dat de Federal Reserve niet harder op de rem hoeft te trappen om de prijsdruk onder controle te krijgen. Yellen zei dat een trage groei in China een aantal negatieve overloopeffecten kan hebben voor Amerika. De Verenigde Staten hebben volgens haar echter goede fundamenten en de economie is veerkrachtig. De veerkracht is duidelijk terug te zien in de Amerikaanse arbeidsmarkt die nog altijd erg krap is. Het volgende rentebesluit zal plaatsvinden op 26 juli, de markt prijst voor dit besluit een kans van 97,3 procent in dat de Federal Reserve de rente zal verhogen met 25 basispunten.

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten