Auteur: Krist Plaizier Datum: 25-07-2019

Nokia doet het veel beter dan verwacht

Vanochtend kwam Nokia, de Finse fabrikant van mobiele netwerkapparatuur, met de cijfers over het tweede kwartaal. De cijfers versloegen zelfs de hoogste analistenverwachting. Op de onverwacht mooie resultaten steeg de koers van het aandeel bij opening gelijk al met ruim 7%.

De onderliggende winst per aandeel in het tweede kwartaal kwam uit op 5 eurocent waar er 3 eurocent werd verwacht. Totaal hield Nokia € 258 miljoen (+86%) onder aan de streep over (adjusted non-IFRS). De omzet steeg jaar op jaar met 7,2% naar € 5,69 miljard vooral op betere verkopen in Noord-Amerika. Analisten gingen uit van € 5,43 miljard. Een deel van de € 200 miljoen aan uitgestelde omzet in het eerste kwartaal, kwam afgelopen kwartaal alsnog binnen. De mooie resultaten zijn voornamelijk te danken aan de uitrol van de krachtigere nieuwe generatie van mobiele telecomnetwerken (5G). Beleggers wachten al een tijdje op de boost die de fabricage, levering en installatie van deze netwerkapparatuur aan de omzet en winst van Nokia zal gaan geven, maar het bedrijf schoof telkens de verwachtingen voor zich uit. Afgelopen kwartaal lijkt het dan toch uiteindelijk de aftrap genomen te zijn. Nokia sloot 45 5G-deals in de afgelopen 6 maanden en er zijn zelfs al 9 5G-netwerken operationeel. Het kwartaaldividend van 5 eurocent (yield 4%) wordt gehandhaafd.

Outlook bevestigd

Nokia bevestigde dit jaar tussen de 25 en 29 eurocent te zullen verdienen. In 2020, wanneer de verkoop naar verwachting pas echt losgaat, zal de winst sterk verder toenemen naar 37 á 42 eurocent. Dit is meer dan wat analisten inschatten. Traditioneel is het derde kwartaal wat minder maar het vierde kwartaal sterk. Eerder dit jaar zei Nokia dat de omzet dit jaar vergelijkbaar zou zijn met die over 2018, maar vandaag stelde het bedrijf dit naar boven bij en wordt er over 2019 een lichte stijging van de omzet verwacht. Vooral in Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan neemt de vraag toe. Wel blijft de uitkomst van de verwachtingen onzeker vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In hoeverre Nokia profiteert van de moeilijkheden die concurrent Huawei ondervindt, kon CEO Rajeev Suri niet zeggen. ‘De Huawei-kwestie is iets waar regeringen over beslissen, daar houdt Nokia zich niet mee bezig’, aldus de topman.

Roche verhoogt wederom de outlook

Elk kwartaal wordt het Zwitserse Roche, de grootste farmaceut ter wereld in oncologiemedicijnen, positiever over haar eigen resultaten. Was men begin dit jaar bij de toelichting op de jaarcijfers over 2018 nog voorzichtig, bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal werd de outlook al snel verhoogd naar een plus van minstens 5% van zowel de omzet als de winst ten opzichte van 2018. Vandaag, bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar, werd de outlook wederom verhoogd. Nu wordt er over 2019 5 á 9% meer omzet en winst verwacht bij gelijke valutakoersen.

Deze hogere outlook is niet verrassend en zelfs voorzichtig wanneer we kijken naar de prima resultaten over het eerste halfjaar. De nettowinst steeg met 18,5% van 7,5 miljard naar 8,9 miljard Zwitserse frank. Per aandeel is dit CHF 11,12 (+13%) en beter dan verwacht. De omzet nam met 8,4% toe van 28,11 miljard naar 30,47 miljard Zwitserse frank, vrijwel in lijn met de analistenconsensus. De verkoop van de nieuwe medicijnen, zoals Ocrevus (tegen multiple sclerose) en Tecentriq (tegen blaas- en longkanker) maakt de sterk verminderde verkopen van uit het patent gelopen blockbusters meer dan goed. De goede gang van zaken zal leiden tot een hoger dividend volgens het bedrijf maar dit werd verder niet gekwantificeerd. Overigens heeft Roche al meer dan 20 jaar achtereen het dividend verhoogd. Beleggers waren tevreden met de mededelingen van Roche en zetten het aandeel hoger nadat het de afgelopen dagen wat was afgekomen van de hoogste koers in de afgelopen 4 jaar.