Auteur: Krist Plaizier  Datum: 27-07-2023

Nu weer focus op de kwartaalcijfers

Nu de uitkomst van de beleidsvergadering van de Fed bekend is, kunnen beleggers zich weer focussen op de grote stroom aan kwartaalcijfers. Natuurlijk is, wanneer u dit leest, ook de Europese Centrale Bank met het rentebesluit naar buiten gekomen, maar daar werd geen vuurwerk van verwacht. Ook het rentebesluit van de Fed was grotendeels conform verwachting. Het vrijwel door iedereen verwachte volgende stapje van 25 basispunten is er gekomen. Daarmee staat de beleidsrente nu op 5,25 tot 5,50 procent, het hoogste niveau in 22 jaar. Veel belangrijker echter was de toelichting op het besluit door bankpresident Jerome Powell. Maar ook deze toelichting betrof weinig vuurwerk. Of de Fed klaar is met de renteverhogingen is ‘data-depended’, wat zoveel betekent als dat de Fed het ook niet weet. Ze laten hun toekomstige beslissingen over de rente afhangen van macrodata die nog moeten komen. Hierbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de data over de werkgelegenheid. De eerstvolgende belangrijke bijeenkomst van de Fed zal eind augustus zijn, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Jackson Hole.

Beleggers waren tevreden met de berichten van de Amerikaanse centrale bank. De Dow Jones index sloot wederom hoger, de 13e dag op rij hetgeen sinds 1987 niet meer is voorgekomen. De overige Amerikaanse indices sloten lichtjes lager. In Azië en Europa zagen we vanochtend overwegend groene koersenborden. Nu de angst voor een slecht bericht van Powell geen bewaarheid is geworden, focussen beleggers zich op de cijfers van bijvoorbeeld Shell en Nestlé. Toevallig bedrijven waar Fintessa ook in belegt voor cliënten. Daarnaast kwamen van onze portefeuille ook farmaceut Roche (lagere omzet vanwege het wegvallen van de verkoop van covidtesten maar bevestigt de jaaroutlook) , cementproducent Holcim (beter dan verwacht) en technisch installatiebureau Schneider (in lijn met de verwachtingen, maar verhoogt de outlook voor het gehele jaar) met de kwartaalcijfers. Veel te veel om hier allemaal te kunnen behandelen, maar als u meer wilt weten, belt u dan gerust uw vermogensbeheerder. Ik zal hieronder wat dieper ingaan op de cijfers van Shell en Nestlé.

Shell ziet winst ruim door de helft gaan

Shell sluit zich niet aan in de rij van bedrijven die met hun kwartaalcijfers de analistenverwachtingen verslaan. Dat Shell het fors minder zou doen dan in dezelfde periode vorig jaar werd wel verwacht, maar de cijfers kwamen onder de analistenverwachtingen uit. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar is de gasprijs ruim gehalveerd en is de olieprijs gedaald van boven de 110 dollar per vat naar zo’n 75 dollar per vat gedurende afgelopen kwartaal. Logisch dus dat Shell fors minder winst heeft gemaakt. In het afgelopen kwartaal verdiende Shell een gecorrigeerde 5,073 miljard dollar. Dit was vorig jaar nog 11,472 miljard dollar. Analisten verwachtten een terugval naar 5,58 miljard dollar. De operationele vrije kasstroom kwam uit op een wel beter dan verwachte 15,1 miljard dollar. Dit is voldoende om het kwartaaldividend met 15 procent te verhogen, zoals beloofd op de beleggersdag, en om gedurende het lopende kwartaal nog eens voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Sinds Shell Brits is, waait er bij het bedrijf een Angelsaksische wind. Dit betekent dat de nieuwe CEO Wael Sawan zich meer focust op aandeelhouderswaarde en minder op bijvoorbeeld duurzaamheid. Het is zelfs zo dat Shell opties onderzoekt wat het gaat doen met de divisie duurzame energie. Toch blijft de wereldspeler in fossiele energie bij het standpunt om in 2050 volledig CO2-neutraal te willen zijn. Beleggers waren teleurgesteld over de cijfers en verkochten de aandelen. Het resulteerde in een 1,5 procent lagere koers in de ochtendhandel. Mede vanwege de grote positie in LNG en de robuuste balans van Shell, blijven analisten bij hun koopaanbevelingen.

Nestlé profiteert van hogere prijzen

Dankzij hogere prijzen in het eerste halfjaar, kon de Zwitserse voedingsgigant Nestlé de omzet en winst laten groeien en kon het de outlook voor heel 2023 lichtjes verhogen. De verkoper van onder andere Purina diervoeding, San Pellegrino water en Nespresso koffie, verhoogde de verwachte organische omzetgroei van 6 tot 8 procent naar 7 tot 8 procent. Het bedrijf houdt vast aan een verwachte onderliggende handelsmarge van 17 tot 17,5 procent en ziet de winst per aandeel dit jaar met 6 tot 10 procent toenemen. Gedurende het afgelopen halfjaar kwam de organische groei uit op 8,7 procent, een resultante van 9,5 procent hogere prijzen en een met 0,8 procent gedaald verkoopvolume. Analisten verwachtten 8,7 procent hogere prijzen en een daling van 0,6 procent van de verkopen. De omzet kwam hiermee afgelopen halfjaar uit op 46,3 miljard Zwitserse frank waar dit in de eerste helft van 2022 nog 45,6 miljard was. Er werd 46,7 miljard verwacht. Het gestegen verkoopresultaat resulteerde in een 10,6 procent hogere winst per aandeel van 2,13 Zwitserse frank. Beleggers beloonden de goede cijfers met een 1,5 procent hogere aandelenkoers op de Zwitserse beurs.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten