Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 29-08-2023

Nvidia een koopje?

Rentestijging zit Big Tech niet langer dwars

In de berenmarkt van vorig jaar bestond er een bijna perfecte negatieve correlatie tussen de rente op de 10-jaars Treasuries en het rendement van de technologie-aandelen. Een rentestijging leidde steevast tot een daling van de Nasdaq 100-index. Aan deze omgekeerde relatie kwam eind vorig jaar een einde. De Nasdaq 100 staat dit jaar ruim 30 procent hoger. De rente op 10-jaars staatsleningen in de VS is echter ook gestegen. Wat is er veranderd?

Artificiële Intelligentie

Het antwoord is snel gegeven. De spectaculaire AI-rally heeft de verhoudingen op hun kop gezet. ChatGPT werd in november vorig jaar gelanceerd. Het startsein voor een nieuwe rally in Big Tech. Een rally die aanvankelijk nog werd afgedaan als een hype. Dat veranderde toen chipproducent Nvidia in februari zijn kwartaalresultaten publiceerde. Die waren zo goed dat er niet langer over een hype werd gesproken. Het was een bevestiging van de AI-revolutie.

Verbluffende cijfers

Drie maanden later verblufte Nvidia de financiële wereld met zijn resultaten over het eerste kwartaal. De koers was al verdubbeld, maar na de rapportage van de resultaten kwam er nog een slordige 100 dollar bij. De grootste waarde toename van een bedrijf in zo’n korte tijd ooit. Beleggers bleven het aandeel kopen en Nvidia steeg verder.

Analistenverwachtingen vernietigd

Vorige week, vlak voor de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal, was de koers inmiddels verdrievoudigd. Een enorme luchtbel volgens sommigen. In ieder geval veel te duur, volgens velen. Nvidia vernietigde echter de toch al fors opgeklopte verwachtingen van de analisten. De omzet verdubbelde ten opzichte van vorig jaar en men stelde de verwachting voor het volgende kwartaal nog maar eens naar boven bij. Om over de ongekende stijging van de nettowinst maar niet te spreken.

Draai naar AI

De enorme groei die Nvidia doormaakt is grotendeels toe te schrijven aan de draai die bedrijven wereldwijd maken naar het gebruik van computersystemen met kunstmatige intelligentie. Om dat mogelijk te maken moeten computers in datacenters over een enorme rekenkracht kunnen beschikken. Nvidia is bijna een monopolist in het ontwerpen van deze chips. Van de 13,5 miljard dollar omzet dit kwartaal was 10,3 miljard afkomstig uit datacenter chips. Dat was zes maanden geleden nog 4 miljard dollar.

Een nieuw computertijdperk

Datacenters stappen wereldwijd over van de traditionele manier van werken naar accelerated computing, waarbij processen worden opgedeeld en er veel efficiënter gewerkt kan worden. Er ontstaat meer rekenkracht voor minder energie en het is relatief ook nog eens goedkoper. In het verlengde hiervan ontwikkelt de generatieve AI zich, bekend van ChatGPT. Computermodellen kunnen na enige training zelf dingen genereren. Nvidia bevindt zich met zijn hard- en software in het centrum van deze wereldwijde transitie. CEO Jensen Huang mag graag zeggen dat er een nieuw computertijdperk is aangebroken.

Een nieuw ecosysteem

Heeft Nvidia dan geen concurrentie? Jawel, zo komt AMD later dit jaar zijn nieuwe AI accelerator chip en ook Intel zal niet stil zitten. Nvidia heeft in de afgelopen jaren echter zo’n sterke, leidende positie verworven dat zijn producten voor veel bedrijven de standaard zijn geworden. Bedrijven die nu reeds gebruik maken van de Nvidia-architectuur en in het ecosysteem van AI zitten zullen niet snel meer naar een concurrent overstappen. Vergelijk het met Windows van Microsoft. Een switch zou te kostbaar gaan worden.

Nvidia te duur?

Ondanks de verbluffend goede cijfers wordt Nvidia nog vaak als “te duur” bestempeld. Dit lijkt echter wel mee te vallen. Na de resultaten vorige week steeg het aandeel nabeurs met zo’n 8 procent. Inmiddels is de koers echter zo’n 10 procent gecorrigeerd. De winst is echter wel geëxplodeerd. Er wordt nu 33 keer de winst voor het aandeel neergeteld. Zeker, dat is niet goedkoop. Maar concurrent AMD heeft dezelfde waardering. Andere aandelen uit de Magnificent SevenAmazon, Meta en Tesla – zijn stukken duurder. En Apple is bijna net zo duur.

Booming tweedehandsmarkt

Nvidia ontwerpt zijn chips en laat ze vervolgens in Taiwan door TSMC produceren.  Daar lijkt de zwakke plek van Nvidia te zitten. De winstontwikkeling van TSMC houdt geen gelijke tred met die van Nvidia. De productiecapaciteit is waarschijnlijk moeilijk zo snel op te schalen. De vraag naar Nvidia’s meest geavanceerde chip – de H100 – is zo groot dat er in de tweedehandsmarkt meer voor wordt betaald dan voor een nieuwe. Een teken aan de wand?

De bottleneck zit in het verpakken

Nu lijkt de bottleneck vooral te zitten in het verpakken. Juist de wijze van assembleren verhoogt de performance van de chips. De AI-chips vereisen een zeer geavanceerde verpakkingstechnologie. Dat beperkt de capaciteit om de gevraagde enorme hoeveelheden snel te kunnen leveren. Het hele ecosysteem is opgezet in Taiwan, rondom TSMC. Verplaatsen van de productie buiten Taiwan lijkt moeilijk. De oplopende spanningen met China werken ook niet mee. Voor beleggers is dat wel iets om in de gaten te houden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten