Auteur: Krist Plaizier  Datum: 24-08-2023

Nvidia lost belofte in

Drie maanden geleden, bij de cijferpresentatie over het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2024, kwam het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia onverwacht met een hele sterke outlook voor het tweede kwartaal. CEO Jensen Huang rekende op een omzet van ongeveer 11 miljard dollar, terwijl deze tot dan toe in een kwartaal nog nooit hoger was geweest dan 8,3 miljard dollar. De outlook van de CEO was maar liefst 53 procent meer dan de verwachting van analisten, die de lat voor tweede kwartaal toen nog op 7,15 miljard dollar hadden gelegd. De koers van het aandeel ging de volgende dag flink hoger van start met een plus van ruim 25 procent en is sindsdien stevig doorgestegen.

De verwachtingen waren dus hoog gisteravond na het sluiten van de Amerikaanse markten toen Nvidia de werkelijk behaalde resultaten over het tweede kwartaal bekend zou maken. Zo hoog zelfs, dat de uitkomst invloed zou kunnen hebben op het algehele kwakkelende beursklimaat. Gelukkig stelde de ontwerper van grafische chips beleggers niet teleur en loste het zijn belofte in. En zowaar meer dan dat. Want de eigen verwachtingen van Nvidia bleken nog te voorzichtig. De behaalde omzet in het afgelopen kwartaal is uitgekomen op 13,51 miljard dollar, dus ruim boven de eigen verwachting van het concern en die van analisten. Ook met de winst per aandeel waren de analisten te voorzichtig. Waar er 2,07 dollar aangepaste winst per aandeel werd verwacht volgens Bloomberg, kwam er 2,70 dollar aangepaste winst per aandeel uit de bus. Vorig jaar bedroeg de aangepaste winst per aandeel nog 51 dollarcent over deze periode. De totale nettowinst over het tweede kwartaal bedroeg 6,74 miljard dollar (Non-GAAP). Dit was vorig jaar nog slechts 1,29 miljard dollar. Nvidia wist de winstmarge met maar liefst 25,3 procentpunten op te hogen naar 71,2 procent.

Vooral bij de divisie die rekenkracht levert aan datacenters, benodigd voor de boost in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, groeide de omzet stevig. Van de 13,51 miljard dollar omzet werd er 10,32 miljard dollar bij datacenters weggezet. Een plus van 171 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en ruim meer dan de 7,98 miljard dollar die analisten verwachtten volgens Bloomberg. Een groot deel van deze omzetstijging is afkomstig uit China dat snel fors meer chips inslaat voordat mogelijk de Amerikaanse regering de export naar Chinese bedrijven van deze chips zal verbieden. Overigens zei Nvidia-CFO Colette Kress bij de toelichting op de kwartaalcijfers dat wanneer er een breder verbod zal gaan komen voor de levering van chips aan China, dit niet direct materiële impact zou hebben op de cijfers van Nvidia. De divisie Gaming, voorheen de belangrijkste divisie van het bedrijf, zag de omzet ook groeien, zij het in beperktere mate. De omzet van deze divisie steeg met 22 procent tot 2,49 miljard dollar. Daarmee versloeg ook deze divisie de analistenconsensus die hier op 2,38 miljard dollar lag.

Over het derde, thans lopende, kwartaal verwacht Nvidia een omzet te behalen van zo’n 16 miljard dollar, een plus van 170 procent jaar op jaar en ruim boven de lat van analisten die op zo’n 12,5 miljard dollar lag. Voor het hele jaar gaf het bedrijf geen outlook af. Het techbedrijf zal voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen gaan inkopen. Afgelopen kwartaal werd er voor 3,3 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Verder zal de belegger beloond worden met een kwartaaldividend van 4 dollarcent per aandeel. Maar daar moeten beleggers het niet van hebben. De grootste verdienste voor beleggers zit ‘m in de koerswinst. En die ging dit jaar al met meer dan 220 procent omhoog. Toch lijkt er nog immer rek in de koers te zitten. Vanmiddag zal Nvidia bij de opening op Wall Street naar verwachting nog eens ruim 6 procent aan de gestegen koers toevoegen.

Zoals verwacht, verbeterden de mooie cijfers van Nvidia het algehele beursklimaat. Vandaag zien we overal ter wereld voornamelijk groene koersenborden. En nu maar kijken of de centrale bankiers die vanaf vandaag bijeen zijn in het Amerikaanse Jackson Hole deze stemming nog verder kunnen verbeteren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten