Auteur: Krist Plaizier Datum: 25-02-2021

Nvidia maakt hoge verwachtingen meer dan waar

Nvidia, de grootste producent ter wereld van grafische kaarten en processoren (chips), heeft afgelopen kwartaal voor het eerst vijf miljard dollar omzet weten te maken, een record derhalve. Vooral naar grafische kaarten voor gaming was veel vraag. De omzet van deze divisie groeide afgelopen kwartaal met 67 procent naar 2,5 miljard dollar, ook een record. Analisten verwachtten 2,36 miljard dollar. Maar ook de hernieuwde vraag naar rekenchips voor het minen van cryptocurrency en chips voor datacenters zorgden voor veel meer omzet dan verwacht. De verkopen aan datacenters verdubbelden bijna (+97 procent) naar 1,9 miljard dollar. De analistenconsensus bedroeg 1,85 miljard dollar.

De omzetstijging van geheel Nvidia ten opzichte van vorig jaar bedroeg 61 procent; in het vierde kwartaal van 2019 kwam de omzet nog uit op 3,11 miljard dollar. Ook de omzet voor het gehele jaar kwam uit op een recordniveau. De jaaromzet van 16,68 miljard dollar was 53 procent meer dan een jaar eerder. Met de winstontwikkeling ging het eveneens crescendo. De winst per aandeel in het vierde kwartaal was met 2,31 dollar 9 procent beter dan in het derde kwartaal en 51 procent meer dan in het hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Voor het lopende kwartaal verwacht Nvidia de omzet verder te kunnen verhogen, naar zo’n 5,3 miljard dollar. Wel geeft Nvidia aan de vraag niet bij te kunnen benen en inmiddels soms ‘nee’ te moeten verkopen. De productie kan de vraag niet bijhouden en Nvidia teert momenteel snel in op de voorraden.
CEO Huang verwacht dat dit jaar heel veel vraag zal gaan komen naar hun A100 Artificial Intelligence processor. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie neemt namelijk een hoge vlucht momenteel. Steeds meer dingen worden ‘smart’ gemaakt, dat wil zeggen verbonden met internet. Denk hierbij onder andere aan tractoren, grasmaaiers, airconditioners of hele gebouwen.

Over de geplande overname van ARM van Softbank voor 40 miljard dollar, waarover zowel antitrust autoriteiten als grote concurrenten hun zorgen hebben geuit, werden geen mededelingen gedaan. Behalve dan dat er ‘goede progressie’ werd geboekt.

Tekorten chipindustrie krijgen aandacht van Biden

De tekorten in de chipindustrie houden voorlopig nog wel aan. De productie van chips werd vorige week in Texas nog tijdelijk stil gelegd vanwege de extreme kou en het tekort aan stroom. Gisteren kwam daar een volgend probleem bij uit een ander deel van de wereld. Eén van de grootste chipmakers ter wereld, het Taiwanese TSMC, heeft namelijk met een heel ander probleem te maken en dat is een tekort aan water. Ik wist het ook niet, maar voor de productie van chips is blijkbaar veel water nodig. Het maken van één processor vergt 35 liter water. Momenteel heeft Taiwan echter te kampen met grote droogte omdat het de laatste maanden weinig heeft geregend. In de regio waar de fabrieken van TSMC staan is het wegens een tekort aan water nu code oranje. Hiermee komt de chipproductie in gevaar. Het bedrijf laat nu vrachtwagens met water uit andere regio’s aanrukken om het tekort op te lossen. Hiermee kan vooralsnog de productie gaande gehouden worden. 

De tekorten aan chips zijn ook de verse Amerikaanse president Biden ter ore gekomen. Naast een tekort aan halfgeleiders is er volgens hem ook een tekort aan zeldzame aardmetalen, medicijnen en grote batterijen zoals deze gebruikt worden in auto’s. Biden heeft daarom de opdracht gegeven om de logistieke processen ten aanzien van deze vier ‘kritische’ goederen nauwgezet in kaart te brengen en om verbeterpunten te ontwikkelen. Zodoende zouden de tekorten in de toekomst voorkomen moeten worden. De opdracht van Biden gaat onmiddellijk in en men krijgt 100 dagen de tijd om met oplossingen te komen. Ook heeft de Amerikaanse president de opdracht gegeven om de logistiek rondom de zes meest cruciale sectoren in de Verenigde Staten eens goed door te lichten. De onderzoekers krijgen hiervoor een jaar de tijd. Het gaat om de sectoren defensie, gezondheidszorg, informatietechnologie, energie, transport en landbouw.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten