Auteur: Krist Plaizier   Datum: 18-11-2021

Nvidia rapporteert recordverkopen

Het Amerikaanse Nvidia, de grootste verkoper ter wereld van digitale kaarten en andere processoren, doet het al een tijdje uitstekend op de beurs. Alleen al dit jaar is het aandeel ruimschoots verdubbeld in koers. De verwachtingen van de derde kwartaalcijfers waren dan ook hooggespannen. Maar het lukte Nvidia toch weer om de marktverwachtingen te overtreffen, zo bleek gisteren nabeurs in de Verenigde Staten. Zowel de omzet als de winst waren beter dan verwacht. En ook de outlook voor het gehele jaar overtrof de verwachtingen.

De omzet kwam uit op 7,1 miljard dollar, 50 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werd 6,83 miljard dollar verwacht. De divisie die chips verkoopt aan datacenters en andere bedrijven die zich bezig houden met clouddiensten, zag de omzet met 55 procent toenemen naar 2,94 miljard dollar. De gaming divisie verkocht 42 procent meer chips. De omzet van deze divisie kwam uit op 3,22 miljard dollar. De omzet bij beide divisies kwam nog nooit hoger uit dan in het afgelopen kwartaal. CFO Kress van Nvidia verwacht dat in het vierde kwartaal de datacenter verkopen die van de gaming divisie zullen gaan overtreffen. Tegenvallende verkopen waren er in de CMP-chips. Van deze in maart van dit jaar speciaal voor de crypto mining industrie geïntroduceerde chips werden er 60 procent minder verkocht dan in het tweede kwartaal.

De operationele winst van het bedrijf kwam maar liefst 91 procent hoger uit op 2,7 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,17 dollar terwijl de consensus op 1,11 dollar stond. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de aangepaste winst per aandeel van onze outperformer nog 0,73 dollar per aandeel. Nvidia verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal uit zal gaan komen op 7,4 miljard dollar. Dit is meer dan de 6,89 miljard dollar waar analisten vanuit gingen. Over de geplande overname van ARM Ltd. werd alleen de mededeling gedaan dat Nvidia volop in overleg is met de diverse mededingingsautoriteiten in de wereld.

De aandelen Nvidia sloten gisteravond 3,12 procent lager vanwege de kans dat het bedrijf de hooggespannen verwachtingen niet zou kunnen waarmaken. Nu dit wel het geval blijkt, zal dit verlies ruimschoots goedgemaakt worden in de opening vanmiddag in New York als we kijken naar de nabeurshandel.

Holcim komt met doelstellingen voor 2025

Vandaag houdt de Zwitserse cementreus Holcim de Capital Markets Day, de dag voor de beleggers in het aandeel. In het begeleidende persbericht komt het bedrijf met ambitieuze doelstellingen.

Als gevolg van de huidige goede gang van zaken zal Holcim dit jaar al de doelstellingen realiseren van het ‘Strategieplan 2022’. Een jaar eerder dan gepland dus. Daarom wilde het bedrijf nieuwe doelstellingen formuleren en deze maken ze vandaag bekend in hun ‘Strategieplan 2025, versnelling van de groene groei’. De financiële doelstellingen luiden als volgt: De omzet zal de komende vier jaar met 3 á 5 procent per jaar moeten groeien en de Ebit zal ‘meer dan proportioneel’ toenemen. In 2025 zal het rendement op het geïnvesteerde vermogen 10 procent moeten bedragen en zal de nettoschuld minder moeten zijn dan 1,5 maal de Ebitda.

Maar er zijn ook nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd. Zo zal over vier jaar de CO2-uitstoot van het verkochte cement met 30 tot 100 procent gedaald moeten zijn. Ook zal in 2025 minimaal 10 miljoen ton bouwafval moeten worden gerecycled. Als eerste ter wereld zal Holcim cement gaan verkopen dat voor 20 procent gemaakt is uit bouwafval. Daartoe zal er de komende jaren een half miljard Zwitserse Franken aan groene investeringen worden gedaan. Meer dan 40 procent van alle opgenomen financieringen de komende jaren zal een link moeten hebben met duurzaamheid. En tenslotte wil Holcim de komende jaren vooral groeien in ontwikkelde markten, ook middels overnames. Dit klinkt logisch, want het is juist in deze markten (de Verenigde Staten, de Europese Unie) waar flink veel geld vrij gemaakt wordt voor infrastructuur en duurzaam bouwen. De divisie Solutions & Products, waar producten verkocht worden voor de verduurzaming van gebouwen, zal in 2025 30 procent van de concernomzet moeten maken.

Klaarblijkelijk hadden beleggers meer verwacht van Holcim’s nieuwe strategische doelstellingen. De verkopers in het aandeel waren in de overhand waardoor het aandeel in de morgenhandel met iets meer dan 1 procent daalde.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten