Auteur: Krist Plaizier  Datum: 23-02-2023

Nvidia spurt verder omhoog na betere cijfers

Na een voorzichtige outlook bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, hadden beleggers geen hoge verwachtingen van Nvidia’s cijfers over het afgelopen kwartaal. De teleurstellende berichten van branchegenoot Intel eerder deze week maakten dat niet veel beter. Maar uit de inzage in de boeken, zoals de grootste chipontwerper ter wereld beleggers die gisteravond gunde, blijkt dat het vierde kwartaal veel beter is verlopen dan verwacht. Nvidia is vooral gered door een hoge vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie, iets waar we op deze plaats al eerder over schreven. Beleggers waren blij met de overtroffen verwachtingen en zetten het aandeel Nvidia gisteren nabeurs zo’n 8 procent hoger.

Zowel de omzet als de winst per aandeel daalde, hetgeen dus al eerder door Nvidia was aangegeven. De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 6,05 miljard dollar waar dit een jaar eerder nog 7,64 miljard dollar was. Er werd 6,0 miljard dollar verwacht. De nettowinst per aandeel daalde met 33 procent fors naar 88 dollarcent, maar hiermee werd wel de analistenconsensus met 7 dollarcent overtroffen.  Bovendien was het 52 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. De divisie die datacenters (cloud) bedient, de grootste divisie van Nvidia, zag de omzet met 11 procent tot 3,62 miljard dollar toenemen dankzij de levering van chips voor kunstmatige intelligentie. De voorheen grootste divisie van Nvidia, Gaming, doet het daarentegen al langer slecht als gevolg van de hoge voorraden waarover de klanten beschikken. Deze moeten eerst afgebouwd worden alvorens er orders bij Nvidia geplaatst worden. De omzet bij Gaming daalde afgelopen kwartaal nog eens met 46 procent naar 1,83 miljard dollar, nadat er ook in voorgaande kwartalen al minder omzet werd gedraaid. CEO Jensen Huang zei gisteren bij de toelichting op de cijfers dat er wel een herstel gaande is bij Gaming vanwege de enthousiaste ontvangst van klanten van de nieuwe Ada GPU’s. Ook het bericht van gisteren dat Nvidia een overeenkomst gesloten heeft met Microsoft om spellen van Activision Blizzard op Nvidia’s gaming platform toe te laten was een opsteker. Voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft goedkeuring zal verkrijgen van de mededingingsautoriteiten. Een tweetal kleinere divisies, Automotive en Professional Visualization, lieten een verdeeld beeld zien. Automotive groeide stevig en verkocht met 294 miljoen dollar omzet 135 procent meer dan vorig jaar terwijl de business voor ontwerpers slechts 226 miljoen dollar omzet maakte. Dit is een min van 65 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar beide divisies zijn vooralsnog van mindere betekenis voor het totaalresultaat.

De Amerikaanse chipontwerper kwam ook met een betere outlook dan verwacht. Nvidia verwacht het lopende kwartaal voor ongeveer 6,5 miljard dollar te zullen verkopen, waar de markt op 6,33 miljard dollar rekende.

Resultaten EssilorLuxottica in lijn, verhoogt het dividend

Brillen- en lenzenverkoper EssilorLuxottica daalde vanochtend zo’n 3,5 procent in koers. Bij de presentatie van de cijfers over 2022 gaf het Frans-Italiaanse concern aan dat de huidige inflatie en de macro-economische omstandigheden de resultaten over 2023 zouden kunnen temperen. Dit was in 2022 namelijk ook het geval. Hierdoor kon de omzet vorig jaar ‘slechts’ met 7,5 procent groeien tot 24,5 miljard euro bij constante wisselkoersen. Dit was vrijwel in lijn met de analistenverwachting van 24,6 miljard euro en hoger dan ooit tevoren. In de berekening van het omzetcijfer werd rekening gehouden met de integratie van het van HAL overgenomen GrandVision. Vooral in het vierde kwartaal zag EssilorLuxottica de omzet afnemen vanwege de uitdagende omstandigheden. De omzetgroei vertraagde tot 3,9 procent waar deze in het derde kwartaal nog 8,2 procent bedroeg. Hierbij moet wel in ogenschouw genomen worden dat het vierde kwartaal van 2021 erg sterk was.

De operationele winst over 2022 kwam uit op 4,12 miljard euro waar dit over 2021 nog 3,47 miljard euro was. Het is een plus van bijna 11 procent bij constante wisselkoersen en eveneens hoger dan ooit tevoren. De marge steeg met 70 basispunten naar 16,8 procent. Ondanks de voorzichtige outlook verhoogt EssilorLuxottica wel het dividend met bijna 29 procent. Voorgesteld wordt om over afgelopen jaar een dividend van 3,23 euro uit te keren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten