NXP opnieuw overnameprooi?

Door: Joop van de Groep - 15 maart 2019

Na het scheiden van de markten op Wall Street opende semiconductorbedrijf Broadcom, in 1961 opgericht door Hewlett-Packard, haar boeken. Het betrof het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar per ultimo januari. Technologiereus Apple is één van de belangrijkste klanten van Broadcom. De maker van de iPhones heeft eerder al gewaarschuwd voor mindere verkopen van de smartphones in met name China. Derhalve keken beleggers met meer dan normale belangstelling uit naar de resultaten van Broadcom. De omzet in het afgelopen kwartaal steeg met 8,7% op jaarbasis en 6,3% op kwartaalbasis. De operationele marge steeg van 49,3% een jaar geleden naar 55,4% nu. Het bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten steeg van $ 2,75 miljard naar $ 3,05 miljard, een stijging van bijna 11%. In het afgelopen kwartaal is de vrije kasstroom met 39% gestegen tot $ 2 miljard. 

Voor heel 2019 verwacht Broadcom een omzet te behalen van $ 24,5 miljard met een operationele marge van 51%. De outlook van Broadcom lag hoger dan waarop analisten hadden gerekend. De beter dan verwachte resultaten en omzetverwachtingen voor 2019 zorgden voor een stijging van de aandelenkoers nabeurs met 5,7%. 

Intellectuele eigendommen struikelblok?

Gisteren precies één jaar geleden blokkeerde president Trump de overname van Qualcomm door de in Singapore gevestigde Broadcom omdat de overname volgens de Amerikaanse president een gevaar zou zijn voor de nationale veiligheid. Het vermoeden bestond dat het argument van de nationale veiligheid als excuus werd gebruikt. De Amerikanen vreesden om hun leidende positie op het gebied van technologie en de ontwikkeling van de nieuwste generatie smartphones te verliezen aan China.
Chipmaker Qualcomm had op haar beurt een bod uitgebracht op het Eindhovense NXP. Maar vanwege het uitblijven van het akkoord van de Chinese mededingingsautoriteit, trok Qualcomm zich terug uit de overnamestrijd. Ook hier was het vermoeden dat het uitblijven van het Chinese akkoord te maken heeft met het handelsconflict tussen China en Amerika.

Juist op dit punt, namelijk het beschermen van de intellectuele eigendommen, wringt nog steeds de schoen. In eerste aanleg dacht men voor het einde van deze maand een handelsdeal te kunnen sluiten. Maar Trump verwacht dat in de komende drie tot vier weken hieromtrent meer duidelijkheid van China zal komen. 

Overname?

Volgens Zuid-Koreaanse media is Samsung intern bezig met een heroriëntatie op de chipdivisie. Samsung is één van de grootste producenten van processoren (rekenkracht van een computer) en geheugenchips. Echter hiermee is Samsung te eenzijdig gericht op de elektronica sector. Samsung is aan het onderzoeken welke rol zij wil gaan spelen op het gebied van 5G netwerken, automobiel sector, logistieke automatisering en energie besparende toepassingen. In dit plaatje zou een overname van NXP prima passen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: