Auteur: Krist Plaizier Datum: 09-08-2018

Olie zal uiteindelijk duurder worden

We hebben al een geweldige rit achter de rug het afgelopen jaar met de olieprijzen (+60%), maar er zit nog meer in het (olie)vat. Althans, dat beweert de energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO in zijn maandelijkse energiemonitor. Als gevolg van een verwachte krapte in het aanbod van olie, stelde hij zijn olieprijsramingen voor 2019 en 2020 naar boven bij. In zijn raming werd de gemiddelde olieprijs voor 2019 verhoogd van 78 dollar naar 85 dollar per vat. En de prijs in 2020 zal gemiddeld 82 dollar per vat zijn, zo is zijn verwachting.

Op zich is dit geen hogere wiskunde. Hoe stormachtig de ontwikkelingen in alternatieve energie zoals wind en zon ook zijn, het zal de komende jaren niet voldoende blijken om de totale vraag naar energie aan te kunnen. De mondiale vraag naar olie (en gas!) zal daarom blijven stijgen de komende jaren. Bovendien is er de afgelopen jaren onvoldoende geïnvesteerd in het zoeken naar en het exploiteren van olievelden. In de Verenigde Staten is er voorlopig voldoende (schalie)olie voorhanden, maar schalieputten raken vrij snel uitgeput en de huidige infrastructuur heeft onvoldoende capaciteit om alle olie naar de kust getransporteerd te krijgen. En daar staan de raffinaderijen.

Momenteel staan de olieprijzen echter onder druk. Gisteren daalden de olieprijzen ruim 3% door de ‘perfect storm’ waarin ze gisteren verzeild raakten. Ten eerste gingen afgelopen maandag de Amerikaanse sancties tegen Iran in (al volgen de sancties tegen de Iraanse olie-export pas op 4 november). Daar bovenop kwam gisteren de mededeling vanuit China dat ze importheffingen op Amerikaanse olieproducten invoeren als vergelding voor de tarieven die Amerika heft op Chinese goederen. En tenslotte bleek dat de Amerikaanse olievoorraden (wederom) minder sterk waren afgenomen dan verwacht en stegen de benzinevoorraden zelfs. Maar elke storm gaat vanzelf ook weer liggen, ook deze. Het is een goed moment om aandelen in te slaan van de oliemajors en de toeleveranciers aan de olie-industrie.

Equinix laat mooie resultaten zien

Gisteravond kwam de Amerikaanse bouwer en exploitant van datacenters Equinix met prima kwartaalcijfers. De omzet steeg jaar op jaar met 18% naar 1,26 miljard dollar. Hiervan was 9% autonoom en 9% te danken aan de koers van de dollar. Op jaarbasis bezien had Equinix dus valutaire meewind van de dollar, maar momenteel is de wind echter gedraaid. In het persbericht gaf Equinix aan daar last van te ondervinden. Het aangepaste ebitda kwam uit op 604 miljoen dollar (+19%). Met de AFFO (Adjusted Funds From Operations), zeg maar de netto huuropbrengsten inclusief de afschrijvingen maar exclusief de verkoopwinsten, versloeg Equinix de analistenverwachtingen. De AFFO kwam uit op 428,1 miljoen dollar (eveneens +19% ten opzichte van een jaar geleden) oftewel 5,37 dollar per aandeel. Verwacht werd 5,06 dollar per aandeel. De vooruitzichten van het bedrijf zijn zoals gebruikelijk voorzichtig en daarom niet spectaculair. De verwachtingen voor het hele jaar voor de omzet, het ebitda en de AFFO waren lager dan de analistenconsensus. Ondanks de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, haalde Equinix afgelopen kwartaal de grote Chinese bedrijven Tencent en China Mobile als klanten binnen.

De stevige groei van Equinix wordt mogelijk gemaakt door de explosieve groei in datacenters wereldwijd. Equinix is de marktleider in deze branche. De groei naar opslagcapaciteit voor data groeit met 25% per jaar. Verschillende trends komen hier samen. Steeds meer mensen krijgen toegang tot steeds meer data vanaf steeds meer ‘devices’ die voor steeds meer doeleinden gebruikt worden. Iedere mail of app die geopend wordt, activeert ergens ter wereld in een datacenter. Bedenk dat een zelfrijdende auto bijvoorbeeld meer dan 3000 keer zoveel data gebruikt dan een gemiddeld individu per dag! Aan deze groei komt naar onze verwachting voorlopig geen einde. Daarom houden we de aandelen Equinix stevig vast voor onze cliënten.