Auteur: Krist Plaizier Datum: 05-12-2019

Olieprijs stijgt fors

Gisteren stegen de olieprijzen fors. De directe aanleiding was natuurlijk het feit dat de olievoorraden in de Verenigde Staten afgelopen week veel meer afgenomen bleken te zijn dan door analisten werd verwacht. In plaats van een daling van 1,734 miljoen vaten bleken er 4,856 miljoen minder vaten op voorraad te zijn. 

Maar de olieprijzen kregen vooral een push van de uitspraak van de Iraakse minister van Olie Ghadhban dat Saoedi-Arabië, net als zijzelf, een verdere productiebeperking tot december 2020 van 1,6 miljoen vaten per dag zou steunen. Hij zei dit voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering van olielanden verenigd in de OPEC, de Organisatie van Olie-exporterende landen. Ook tien bondgenoten die niet lid zijn van de OPEC, zoals Rusland en Kazachstan, schuiven aan in Wenen. Tezamen worden ze ook wel OPEC+ genoemd. Het verbond sprak vorig jaar een productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag af. Deze afspraak loopt in april volgend jaar af.

Hoofdpunten op de agenda vandaag en morgen zijn enerzijds de handhaving danwel de verdere beperking van de productie-aantallen. Anderzijds moet er met diverse leden, Irak, Rusland, Kazachstan en Nigeria worden met name genoemd, gesproken worden over hun nakoming van een deel van de gemaakte afspraken. Genoemde landen pompen nu meer olie op dan afgesproken is. Opvallend is dan ook dat het juist Irak was dat gisteren naar buiten kwam met de mededeling dat een verdere productiebeperking tot de mogelijkheden behoort.

Dat Saoedi-Arabië akkoord zou willen gaan met een beperking van 1,6 miljoen vaten per dag klinkt logisch. Vandaag maakt het land immers naar verwachting de uitgifteprijs bekend van de aandelen van staatsoliebedrijf Aramco. Het proces naar de beursgang van dit grootste bedrijf ter wereld verliep tot op heden niet geheel vlekkeloos. Een hogere olieprijs als gevolg van de gecreëerde schaarste komt de Salman-clan dan ook prima uit. Maar een andere grote producent, Rusland, staat er terughoudender in. De Russische minister van Energie wilde afgelopen dinsdag niet meer loslaten dan dat hij denkt dat er vandaag en morgen constructief overlegd zal gaan worden.

Overigens verwacht de OPEC dat de olieproductie volgend jaar ook zonder verdere beperking zal gaan afnemen. Vooral in de Verenigde Staten zal er minder olie opgepompt gaan worden, verwacht het oliekartel. De vloed aan schalieolie uit de Verenigde Staten zal gaan afnemen. Diverse putten pompen steeds meer gas en water op en verhoudingsgewijs steeds minder olie. Dit zien beleggers ook en daarom komt er steeds minder geld beschikbaar zodat de schalie-industrie tegenwoordig ook een financieringsprobleem heeft. Efficiënter werken en technologische vernieuwing lossen dit echter voor een groot deel op. Daarom denken toonaangevende instituten, zoals het IEA, dat volgend jaar juist de olieplas flink zal gaan toenemen. Zij gaan uit van een groot overschot, naast uit de Verenigde Staten ook uit Brazilië en Noorwegen, vooral in het eerste kwartaal van 2020. Op basis van deze verwachtingen staan de olieprijzen sinds april dit jaar onder druk en daarmee ook de aandelen van oliebedrijven en toeleveranciers aan de industrie.

De kou is uit de Duitse lucht

Gisteren kwam er voor Europa goed nieuws uit Duitsland. De politieke stabiliteit lijkt voorlopig weer gewaarborgd bij onze oosterburen. Afgelopen weekend werden er een tweetal nieuwe voorzitters van de SPD gekozen die de ‘Groko’, de grote Duitse coalitie tussen SPD en CDU/CSU, ter discussie stelden. Daarmee leek een val van de Duitse regering een kwestie van tijd. Nieuwe Duitse verkiezingen, dit keer zonder mutti Merkel, zouden tot grote onzekerheid in de eurozone leiden. Het feit dat de SPD niet langer het beleid mede zou ondersteunen om geen nieuwe staatsschuld te maken ter bevordering van de Duitse economie, zou bovendien tot hogere rentes kunnen leiden. Maar de nieuwe SPD-voorzitters, Saskia Esken en Norbert Walter-Borjans, die komend weekend zullen worden geïnstalleerd, hebben hun knopen geteld. Ook zij zien dat de SPD er niet best voor staat en bij volgende verkiezingen flink zal verliezen. Het zijn vooral Die Grünen en AfD die baat zouden hebben bij nieuwe verkiezingen, dit zijn de partijen in opkomst. Gezien het feit dat dit partijen zijn die redelijk extreem aan de linker- en rechterzijde van het politieke spectrum opereren, zal een nieuwe coalitie bij Duitse verkiezingen niet eenvoudig worden. Deze onzekerheid in de eurozone kunnen beleggers niet gebruiken nu de Europese economie aan het afkoelen is. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten