Auteur: Krist Plaizier    Datum: 01-06-2023

Olieprijzen alsmaar lager

Een nieuwe maand, de start van de meteorologische zomer en groen licht van het Huis van Afgevaardigden voor de door McCarthy en Biden gesloten overeenkomstover de verhoging van het Amerikaanse kredietplafond tot januari 2025. Dat zijn voldoende redenen om het negatieve sentiment bij beleggers van de afgelopen dagen af te werpen. De beurzen in Europa begonnen vandaag dan ook goedgeluimd. Onze eigen AEX-index opende met een plus van 0,7 procent.

Gisteren sloot de AEX nog ruim een procent lager. Het was de laatste dag van de maand en dat betekent dan veel professionele beleggers hun portefeuilles voor de buitenwereld nog even willen oppoetsen, ook wel 'window dressing' genoemd. Goed presterende beleggingen worden bijgekocht en minder populaire aandelen verkocht. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de techaandelen en de olieaandelen. Als gevolg van de ‘AI-hype’ zijn aandelen die ‘iets’ met kunstmatige intelligentie doen zeer geliefd. We schreven op deze plek bijvoorbeeld al over Nvidia. Vanwege de verwachte recessie zijn olieaandelen momenteel echter een stuk minder gevraagd. De vraag naar deze aandelen nam deze week nog verder af nu we kort voor het nieuwste OPEC-besluit staan. Komend weekend besluit het oligopolie van olie exporterende landen over de productie in de komende maanden. De minister van Energie van Saoedi-Arabië waarschuwde al dat short sellers van olie op zouden moeten passen. Oliebeleggers concludeerden hieruit dat een nieuwe ronde van productieverlagingen in het verschiet zouden kunnen liggen. Maar Rusland, dat als niet OPEC-lid ook deelneemt aan het overleg, ziet een nieuwe productieverlaging helemaal niet zitten. Zij willen zoveel mogelijk olie blijven verkopen aan landen die de sancties tegen het land niet ondersteunen. Het blijft dus spannend wat er 4 juni besloten zal worden. Ondertussen hebben de olieprijzen weer de laagste stand van dit jaar opgezocht. Woensdagavond daalde de Amerikaanse olie-future, na een daling van vier procent op dinsdag, met nog eens twee procent naar ongeveer 68 dollar per vat. Dit jaar daalde de olieprijs totaal al met zo’n 15 procent. De lagere olieprijzen doen de oliewaarden geen goed. De koers van Shell verloor deze week 4,3 procent in Amsterdam en verspeelde de hele jaarwinst daarmee. Maar ook bijvoorbeeld het Amerikaanse Exxon daalde in de afgelopen twee handelsdagen met bijna 3 procent. Vanwege het goede bericht over het Amerikaanse schuldenplafond, herstellen de oliewaarden vandaag weer een beetje.

Het feit dat de economische groei in China sterk tegenvalt, doet de olieprijzen ook geen goed. China is de grootste olieverbruiker ter wereld. Toch kwam er vanochtend een hoopvol economisch bericht uit het Aziatische land. De Chinese inkoopmanagersindex van S&P Global voor de industrie over mei kwam uit op 50,9 waar dit een maand eerder nog 49,5 was. Een getal boven de 50 wijst op groei. Prettig dus, maar eerder deze week liet het officiële overheidscijfer juist een sterkere krimp van de industriële staatsbedrijven zien. Deze index daalde van 49,2 over april naar 48,8 over mei.  Veel beleggers hadden ingezet op een stevige heropleving van de Chinese economie na alle lockdowns. Maar de macro-economische cijfers blijven dus regelmatig achter bij de verwachtingen.

Veolia verkoopt de Italiaanse wateractiviteiten

Al op 14 maart kondigde de Italiaanse staatsonderneming Italgas aan de Italiaanse wateractiviteiten van het Franse Veolia Environment over te willen nemen. Medio mei zou er een concrete bieding uitgebracht worden, tot 10 mei kreeg de mogelijke koper tijd voor een boekenonderzoek bij Veolia. Gisteren, nog op het nippertje mei, kwam er dan eindelijk een persbericht. Italgas, de grootste gasdistributeur van het land van pizza en macaroni, verklaarde een bindend bod gedaan te hebben op de waterdiensten van Veolia in de regio’s Lazio, Campania en Sicilië. Financiële details werden niet bekend gemaakt omdat de exclusieve onderhandelingen met Veolia nog gaande zijn. Italgas heeft zich voorgenomen in het strategisch plan 2022-2028 de aanwezigheid in de watersector te willen versterken. Beleggers in Veolia zien het bod wel zitten en zetten gisteren alvast het aandeel tot 2,8 procent hoger. Vandaag stijgt het aandeel verder, maar wel in lijn met de CAC 40 index.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten