Auteur: Krist Plaizier Datum: 15-10-2020

Omzet Roche herstelt in derde kwartaal

Gedurende de eerste negen maanden heeft Roche duidelijk gemerkt dat de reguliere zorg wereldwijd op een lager pitje werd gezet door de noodzakelijke aandacht die het coronavirus vroeg van de zorgsector. In het eerste kwartaal groeide de omzet nog met een fraaie 7 procent, maar in het tweede kwartaal daalde de omzet vervolgens met 4 procent. Gedurende het derde kwartaal herstelde de omzet gelukkig weer enigszins waardoor de omzetgroei over de eerste negen maanden op 1 procent is uitgekomen. Tegen constante wisselkoersen dan, want in Zwitserse frank daalde de omzet wel in de afgelopen maanden met 5 procent. Vanochtend maakte Roche de cijfers bekend.

Roche zag kans de omzet bij de grootste divisie Pharmaceuticals te laten stabiliseren door een sterke groei bij nieuwe medicijnen die nog onder patent verkocht kunnen worden. Deze sterk groeiende ‘blockbusters’ maken de mindere verkopen goed van de medicijnen die uit het patent zijn gelopen en concurrentie krijgen van goedkopere varianten. Zo realiseerden de verkopen van het medicijn tegen MS, Ocrevus, een groei van 29 procent over de eerste negen maanden en werd er voor maar liefst 3,3 miljard Zwitserse frank van verkocht. Het middel Tecentriq, een medicijn tegen onder andere long- en prostaatkanker, zag de verkopen met 64 procent toenemen tegen een waarde van 2 miljard Zwitserse frank. En zo verging het ook met Helimbra, het middel tegen hemofilie. In de eerste negen maanden kwam de omzet uit op 1,6 miljard Zwitserse frank, een groei van 79 procent ten opzichte van de eerste negen maanden van 2019.
De ‘pijplijn’ met andere nieuwe medicijnen is nog goed gevuld. In het derde kwartaal werden er 5 goedgekeurd door de autoriteiten in de Verenigde Staten en Europa. Introductie hiervan is aanstaande. Daarnaast waren er afgelopen kwartaal 11 studies al gevorderd tot fase 3.

De totale omzet kwam uit op 43,98 miljard Zwitserse frank. Naast de sterke groei van de nieuwe medicijnen, liet ook de kleinere divisie Diagnostiek een mooie groei van de omzet optekenen met 9 procent over de eerste negen maanden en 18 procent in het derde kwartaal. Dit werd gerealiseerd met de ontwikkeling en verkoop van coronatesten. Eind 2020 hoopt Roche een test te introduceren die binnen 18 minuten een uitslag geeft. Goedkeuring hiervoor werd deze week verkregen. Roche heeft in de strijd tegen corona diverse partnerschappen gesloten. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerking met het Amerikaanse Regeneron waarmee men een antilichaamcocktail voor het virus ontwikkelt. Het medicijn is nog in een experimentele fase. Toch was het blijkbaar al goed genoeg om de Amerikaanse president Trump weer op de been te helpen.

Vertrouwen blijft

Ondanks de moeilijke omstandigheden, handhaaft de Zwitserse farmaceut de outlook voor het gehele jaar. Roche verwacht tegen constante wisselkoersen de omzet in 2020 met 5 procent te zien groeien. De winst zal een soortgelijke ontwikkeling laten zien. De cashpositie geeft voldoende ruimte om het dividend verder te kunnen verhogen. Ondanks de toch positieve toon van de mededelingen, daalde de koers vandaag in de eerste uren met zo’n 2,5 procent. Vanwege de momenteel hoge waardering van de aandelenmarkten moet je als bedrijf tegenwoordig met hele goede cijfers komen, om de koers te laten stijgen. Anders is het gewoon ‘bezit van zaak, einde van het vermaak’. 

Frans de bouwer

Er was goed nieuws voor de Europese bouwsector gisteren. In Nederland heeft het kabinet besloten om subsidie te verlenen voor het ombouwen van bouwmachines met een vervuilende dieselmotor naar elektrisch. Dit is goed voor lagere PFAS- en stikstofwaarden op de bouwlocaties. Bovendien is het kabinet voornemens om bouwbedrijven gedeeltelijk vrij te stellen van de geldende strenge stikstofeisen. 

Maar het grote nieuws kwam van onze eigen Frans Timmermans in Brussel. De Eurocommissaris kwam, ter invulling van zijn ‘Green Deal’, met het idee om de komende 10 jaar maar liefst 90 miljard euro per jaar te investeren in het renoveren van 35 miljoen slecht geïsoleerde gebouwen in Europa. Doelstelling: energiebesparing en minder CO2-uitstoot. In 2050 wil de Europese Unie immers klimaatneutraal zijn. De middelen hiervoor zouden onder andere betaald kunnen worden uit het 750 miljard euro grote Europese coronaherstelfonds dat de Europese lidstaten overeen kwamen. Zo’n 37 procent hiervan moet immers ‘groen’ aangewend worden, zo is de afspraak. Naast een winst voor het klimaat (de verwarming en verkoeling van Europese gebouwen is goed voor meer dan 40 procent van de energieconsumptie en meer dan 36 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij dit energieverbruik) zou deze ‘renovatiegolf’ ook 160.000 nieuwe banen scheppen in de Europese bouwsector. Met de plannen van Timmermans zitten de Europese bouwbedrijven er straks warmpjes bij. Maar zoals bekend werken de molens in Brussel traag. De renovatieplannen van Frans moeten de komende zomer eerst in wetgeving worden omgezet. Daarna moet iedere lidstaat en het Europees Parlement ze nog goedkeuren. Dus voorlopig is het nog even op een houtje bijten voor Vinci, Heijmans en consorten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten