Auteur: Joop van de Groep Datum: 10-05-2019

On speaking terms

Afgelopen nacht hebben de Amerikanen de veelbesproken importtarieven verhoogd van 10% naar 25%. Deze verhoging valt midden in het tweedaagse handelsoverleg tussen China en Amerika. De verhoging van de importtarieven gelden voor consumentengoederen waaronder kleding en elektronica. Trump voelt zich sterk in de onderhandelingen. Economisch gaat het goed en de importheffingen hebben het afgelopen jaar al meer dan 100 miljard dollar opgeleverd. Ook herhaalde hij het dreigement om nieuwe importheffingen op te leggen op Chinese goederen ter waarde van 325 miljard dollar. Waar Trump gemakshalve aan voorbijgaat is het feit dat de genoemde 100 miljard dollar aan inkomsten door de Amerikaanse consumenten worden opgebracht. 

China betreurt deze stap en heeft aangekondigd met tegenmaatregelen te komen. Vooruitlopend op de brief van Xi aan Trump meldde het Chinese ministerie van Handel dat beide landen elkaar ergens halverwege zouden kunnen ontmoeten. De strekking van de brief van president Xi is om op onderdelen nauwer met elkaar te gaan samenwerken. De ‘mooie brief’ is voor Trump de aanleiding om vandaag telefonisch contact te hebben met zijn Chinese ambtsgenoot. Het feit dat beide economische grootmachten nog on speaking terms zijn, zorgde voor een opgewekte stemming op de Chinese aandelenbeurzen van Shanghai en Shenzhen met een stijging van meer dan 3% tot gevolg. Hiermee herstelden de aandelenbeurzen enigszins van de rake klappen eerder deze week als gevolg van de tweet van Trump met nieuwe handelssancties.

Tripje omlaag

Vooruitlopend op de publicatie van de kwartaalcijfers van Booking Holdings gisteravond nabeurs, hadden optiehandelaren op de aandelen Booking Holdings een koersdaling ingeprijsd van 6%. Dit is niet zo verwonderlijk omdat de koers van het aandeel de afgelopen acht kwartalen na de publicatie van de financiële resultaten gemiddeld genomen met 7% daalde. Bovendien kwam twee dagen eerder concurrent TripAdvisor met tegenvallende kwartaalcijfers waardoor beleggers dat aandeel 12% lager zetten. Voldoende aanleiding voor de professionals om in te zetten op een “tripje” omlaag.

Bij Booking Holdings lag de afgelopen vier jaar de gemiddelde omzetgroei op 16%. Het afgelopen kwartaal groeide de omzet slechts met 3% zonder rekening te houden met valutaschommelingen. Het bedrijfsresultaat daalde met 10%, iets minder hard dan verwacht. Volgens analisten is de gemiddelde fee voor Booking het afgelopen kwartaal met 2% gedaald op jaarbasis. Topman Glenn Fogel wist te melden dat de focus voor toekomstige groei nadrukkelijker op overnames komt te liggen. Als voorbeeld noemde hij het eerder deze maand overgenomen reserveringsplatform om tafeltjes te boeken bij 51.000 aangesloten restaurants. Andere groeimogelijkheden ziet Booking in stedentrips en attractieparken. 
Voor het tweede kwartaal wordt een groei van de omzet verwacht van 4 à 6 procent. De opmerking van de topman om prioriteit te geven aan het optimaliseren van de winst viel in goede aarde. Nabeurs werd het aandeel tegen de verwachtingen in 3% hoger gezet.

Uber geen lift van Lyft

Vandaag is het beursdebuut van taxi-app Uber op Wall Street. De timing om juist deze week naar de beurs te gaan is niet optimaal gezien de opgelaaide handelsruzie tussen de Verenigde Staten en China. Ultimo vorige maand kwam Uber met een update van de financiële resultaten. De omzetgroei in het eerste kwartaal kwam uit op een kleine 20%. Een kwartaal daarvoor kwam de omzetgroei nog uit op 25% en over geheel 2018 lag de omzetgroei op 42%. Met het verlagen van de verliezen wil het ook niet vlotten. Vorig kwartaal liep het verlies op naar meer dan 1 miljard dollar. Derhalve is besloten om de introductieprijs aan de onderkant van de bandbreedte weg te zetten om een teleurstelling zoals bij de beursgang van Lyft vorige maand te voorkomen.