Auteur: Joop van de Groep Datum: 12-02-2021

Ongeoorloofde praktijken?

Ondanks de vierde wekelijkse daling van het aantal uitkeringsaanvragen op rij, viel de daling deze week met 19.000 tegen. Er werd namelijk vooraf rekening gehouden met een daling van 52.000 aanvragen. Met deze ontwikkelingen op de arbeidsmarkt blijft een krachtig fiscaal en monetair beleid noodzakelijk. 

Afgelopen woensdag sprak Fed-voorzitter Jerome Powell op de Economic Club van New York. Het hoofdthema was “de weg terug naar een sterke arbeidsmarkt”. Op een afbouw van de stimuleringsmaatregelen hoeven beleggers vooralsnog niet te rekenen. De centrale bank laat de rentes voor een aanzienlijke periode laag om de groei van de economie en de banenmarkt te stimuleren. Overigens zijn er Fed-leden die meer op de lijn van de democratische econoom Larry Summers zitten. Hij waarschuwde eerder deze week dat het stimuleringspakket van Biden te veel is gericht op het aanjagen van de consumptie en dat er te weinig wordt geïnvesteerd in onder andere het verbeteren van de infrastructuur. Het extra stimuleren van de vraag kan zomaar leiden tot een fors oplopende inflatie met als gevolg dat de kapitaalmarktrente in korte tijd fors kan stijgen. Een rente hick-up werkt meestal marktverstorend en kan leiden tot een correctie op de aandelenbeurzen. 
Overigens zijn de Amerikaanse obligatiebeleggers niet onder de indruk van de waarschuwingen van de heer Summers. De tienjaarsrente daalde gisteren fractioneel naar 1,152 procent.

Blinde vlek

Cannabiskweker Tilray halveerde gisteren in koers nadat een dag eerder beleggers van Reddit-WallStreetBets het aandeel 45 procent hoger hadden gezet. Kleine particuliere beleggers moedigden elkaar aan om aandelen Tilray te kopen om zo een short squeeze (het gedwongen terugkopen van geleende aandelen) te creëren. Eerder gebeurde hetzelfde met de aandelen van computerspellenwinkel GameStop. 

Het aandeel GameStop steeg vorige maand in twee weken tijd met 2.400 procent om vervolgens daarna weer hard te kelderen. Forumleden van Reddit scheppen er genoegen in om tegen grote hedgefondsen (in de volksmond 'de wolven van Wall Street' genoemd) te speculeren.
Volgens de Wall Street Journal is justitie in de Verenigde Staten een onderzoek gestart naar koersmanipulatie. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er opzettelijk valse geruchten worden verspreid om aandelen binnen afzienbare tijd met forse winsten te kunnen verkopen. De openbaar aanklager van San Francisco heeft een dagvaarding verstuurd naar beleggingsapp Robinhood om informatie te verkrijgen. Eenzelfde verzoek om informatie is verstuurd naar verschillende socialmediabedrijven. Niet alleen justitie maar ook de Amerikaanse toezichthouder voor grondstoffenhandel onderzoekt de berichtenstroom op Reddit. Vorige week schoot de zilverprijs omhoog. Dit ging gepaard met berichten op de forumsite over de handel in edelmetalen.

Weinig hedgefondsmanagers hielden het voor mogelijk dat kleine particuliere beleggers een ware hetze tegen de “wolven van Wall Street” konden ontketenen. Deze blinde vlek zorgt ervoor dat het risicoprofiel van menig hedgefonds hoger is dan wat de risicometer ons vertelt.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten