Auteur: Jan Bouius Datum: 07-10-2020

Onnodig lijden?

Dankzij Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, leken de beleggers op Wall Street de handelsdag goed gemutst af te sluiten. Powell waarschuwde tijdens een virtuele bijeenkomst van de National Association for Business Economics voor een te zwak economisch herstel mocht de Amerikaanse overheid niet met een goed stimuleringsplan voor de dag komen. Liever te veel steun dan te weinig, want dat laatste zou tot onnodig lijden voor bedrijven en consumenten zorgen. Zijn speech zorgde ervoor dat beleggers er in begonnen te geloven dat de Democraten en Republikeinen in de Senaat hun verschillen opzij zouden zetten en het al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurde stimulusplan zouden goedkeuren.

Maar dat was buiten de waard gerekend. Toen president Trump rond 20:45 uur onze tijd begon te twitteren sloeg het marktsentiment prompt om. Trump tweette dat hij zijn team had opgedragen de onderhandelingen te staken en die pas na de presidentsverkiezingen, nadat hij Biden heeft verslagen, weer op te starten. De kans op een groot steunpakket, en met 2,2 biljoen dollar is dat zeker het geval, op korte termijn lijkt daarmee wel verkeken. Wat Trump bij het huidige plan met name een doorn in het oog is, is dat het ook de lokale democratische overheden ondersteunt. Hij wil niet in de bres springen voor het financiële wanbeleid van die staten. Wat dat betreft lijkt het precies op de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa…

Het gevolg laat zich raden. De beurzen draaiden hun winsten razendsnel om in een verlies. Uiteindelijk sloot de Dow met een min van 376 punten 1,3 procent lager, waar het eerder in de dag nog op een plus van 100 punten stond. De S&P 500 en Nasdaq daalden respectievelijk met 1,4 en 1,6 procent. Nabeurs schijnt Trump overigens weer enigszins op zijn woorden te zijn terug gekomen.

Marktmisbruik door de techgiganten

Maar er staat meer op de politieke radar. De marktdominantie van de grote techgiganten en het mogelijke misbruik daarvan is het afgelopen jaar onderzocht door de mededingingscommissie van het Huis van Afgevaardigden. En die is not amused! Na onder andere meer dan 1,3 miljoen documenten te hebben doorgespit oordelen de leden van de commissie dat Apple, Amazon, Alphabet en Facebook (Microsoft blijft buiten schot) op grote schaal misbruik hebben gemaakt van hun macht. De commissie stelt dan ook een aantal regels voor om hier een halt aan toe te roepen.

Over het daadwerkelijk verplicht opknippen van de bedrijven wordt in het rapport niet expliciet gerept, maar dat is wel waar beleggers gelijk aan zullen denken. Zeker omdat de commissie oordeelt dat de veroordeelde bedrijven min of meer monopolisten zijn geworden die voor het laatst bestonden in het tijdperk van oliebaronnen en spoorwegmagnaten. Op zich zit er wel iets in die redenering, maar aan de ander kant kun je ook stellen dat de grote techondernemingen steeds meer op elkaar lijken en elkaar op allerlei vlakken beconcurreren. De vraag is dan ook of beleggers in deze aandelen angst moeten krijgen voor mogelijke maatregelen. Is het zo verkeerd als de bedrijven zouden moeten worden opgeknipt? Vaak is de som der delen meer waard dan het geheel, dus wat dat betreft hoeft zoiets niet verkeerd uit te pakken. Alphabet lijkt hier met zijn bedrijfsstructuur zelfs al jarenlang op voor te sorteren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten