Auteur: Dennis van den Brink    Datum: 20-11-2023

Onrust binnen OpenAI

Afgelopen vrijdag werd de wereld van kunstmatige intelligentie opgeschrikt door het plotselinge ontslag van Sam Altman, de CEO en medeoprichter van OpenAI. OpenAI is bekend van de chatbot ChatGPT. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met Microsoft, dat hierin miljarden heeft geïnvesteerd en in ruil daarvoor ook een minderheidsbelang van 49 procent in OpenAI heeft verworven. In een memo, door het bestuur van het bedrijf gepubliceerd, stond dat Sam Altman is ontslagen vanwege gebrekkige communicatie. Eerder gingen geruchten rond dat zijn ontslag te maken zou hebben met financieel ongepast gedrag maar dit werd  ontkracht door het bestuur van het bedrijf. Het vertrek van Altman en ander hooggeplaatst personeel heeft ook twijfel doen zaaien over de inspanningen van het bedrijf om tot 1 miljard dollar aan aandelen van werknemers te verkopen en een waardering van 86 miljard dollar veilig te stellen.

Altman en OpenAI hebben geen toelichting gegeven over op welke manier de communicatie zou zijn verslechterd. Volgens meerdere personen werkzaam bij het bedrijf, zou er al langere tijd wat spanning heersen. Het bestuur zou zich zorgen maken over Altman zijn inspanningen om 100 miljard op te halen bij investeerders uit het Midden-Oosten en Softbank. Het bedrag zou gebruikt gaan worden om een chipbedrijf op te starten dat de strijd aan zou moeten gaan met Nvidia, het project Tigris. Ook zou er onenigheid zijn over de pogingen van Altman om krachtige nieuwe technologieën snel uit te rollen, waar andere sleutelfiguren in het bedrijf meer de nadruk willen leggen op de veiligheid van kunstmatige intelligentie. Daarnaast zou Altman het bedrijf willen omvormen van een van oorsprong non-profit organisatie naar een commerciële titaan.

Nieuwe CEO

Met het vertrek van Altman moest het bestuur van OpenAI op zoek naar een nieuwe topman. Bij die zoektocht is het bedrijf uitgekomen bij de medeoprichter van Twitch, een bekend streaming platform. Emmett Shear wordt interim CEO en zal gelijk de nodige uitdagingen moeten trotseren. Naast het vertrek van Altman zal ook Greg Brockman, tevens medeoprichter en hoofdonderzoeker, het bedrijf verlaten, nadat hij werd ontheven van zijn positie als voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast hebben drie belangrijke onderzoekers ook ontslag genomen.

Microsoft slaat snel toe

Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat Microsoft snel heeft gehandeld door zowel Sam Altman als Greg Brockman te hebben aangenomen. De beide heren zullen het team leiden dat verantwoordelijk is voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Dit nieuws komt nadat er geruchten rondgingen dat zowel Microsoft als andere aandeelhouders, het bestuur van OpenAI onder druk hadden gezet om Altman en Brockman weer aan te nemen in hun originele posities.

Volgens Nadella, de CEO van Microsoft, zullen ze toegewijd blijven aan de overeenkomst met OpenAI. Daarnaast werd er vertrouwen geuit in het feit dat de recente ontwikkelingen geen significante impact zullen hebben op de ontwikkeling en het uitrollen van diverse producten. Microsoft heeft een investering toegezegd van meer dan 10 miljard dollar aan kapitaal en infrastructuur voor OpenAI. Nadella kijkt uit naar de samenwerking met Emmett Shear en de nieuwe leiderschapsstructuur van OpenAI.

De situatie rondom OpenAI en Microsoft zou Alphabet wel eens in de kaart kunnen spelen. Momenteel is OpenAI bezig met de ontwikkeling van GPT-5, dit zou een veel krachtigere versie moeten zijn van GPT-4. Doordat personeel op belangrijke posities het bedrijf nu verlaten kan de ontwikkeling van de nieuwe versie mogelijk vertraging oplopen. Alphabet is zelf ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe krachtigere versie van hun Bard chatbot. De release van deze nieuwe chatbot genaamd Gemini werd afgelopen vrijdag echter wel uitgesteld van eind deze maand naar begin volgend jaar, waardoor de aandelen Alphabet lager sloten. Het lijkt nu wat extra tijd te krijgen in deze concurrentiestrijd.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten