Auteur: Jan Bouius Datum: 23-10-2019

Onverwachte koersuitslagen

Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Zo vergaat het menig aandeel op de beurs. Maar als je én een beter dan verwachte winst weet te behalen én de outlook durft te verhogen, dan is het wel heel zuur om de koers van je bedrijf 7 procent op de beurs te zien dalen.

Het overkwam gisteren Kimberly-Clark, de Amerikaanse producent en verkoper van papieren hygiënemateriaal, bekend van merken als Kleenex, Page, Huggies en Kotex. Een op de vier mensen wereldwijd gebruikt dagelijks wel minimaal een van de producten van Kimberly-Clark. Het bedrijf realiseerde een aangepaste nettowinst van 638 miljoen dollar in het derde kwartaal. Per aandeel betekent dat een winst van 1,84 dollar, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van vorig jaar en 4 cent hoger dan de consensus. De behaalde omzet in het derde kwartaal was redelijk in prik. Deze nam met 1,3 procent toe tot 4,64 miljard dollar, waar op 4,65 miljard dollar was gerekend. De autonome omzet steeg met 4 procent.

Desalniettemin waren de reacties van analisten verdeeld. De brutowinstmarge steeg mede door de gedaalde prijzen voor papierpulp met 2,6 procentpunt naar 35,75 procent. Dat is beter dan de consensus, maar Goldman Sachs, toch niet de kleinste, had op een marge van 37,8 procent gerekend. De operationele marge was met 18,5 procent iets onder de algemene consensus. Dit wordt veroorzaakt door een stijging van de algemene-, administratieve- en marketingkosten.

Een en ander neemt niet weg dat het management zoveel vertrouwen in de toekomst heeft dat men voor de tweede keer dit jaar de outlook verhoogt. Er wordt nu over heel 2019 een aangepaste winst per aandeel van 6,75-6,90 verwacht. Dit was 6,65-6,80 dollar. Bovendien verhoogt de onderneming de lat voor de te verwachten omzetgroei van 3 procent naar 3-4 procent.

Waarom daalt de koers van het aandeel dan? Onder andere de kostenbesparingen zullen dit jaar aan de onderkant van de verwachte 400-450 miljoen dollar uitkomen. Tevens heeft het management waarschijnlijk iets te enthousiast geherstructureerd, gezien het feit dat men in Noord-Amerika te maken heeft met een te krappe toevoerketen. Dat is niet handig als de vraag hoger dan verwacht uitvalt. Daar komt nog eens bij dat het zwaartepunt van de investeringen om de verkopen te stimuleren in het vierde kwartaal valt. Het lijkt dus een optelsom te zijn van wat negatieve puntjes, terwijl het gros er goed uitziet. Bovendien vielen de cijfers in een markt waar Procter & Gamble veel betere cijfers rapporteerde. Na de daling van gisteren staat het aandeel Kimberly-Clark bijna 10 procent onder de nog vorige maand neergezette all-time high. Year-to-date staat er nog steeds een plus van 16,3 procent. Misschien waren beleggers afgelopen jaar iets te enthousiast geworden en moest er wat lucht uit.

ABB valt reuze mee!

Hoe anders vergaat het vandaag het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB dat actief is in de elektrificatie, automatisering en robotica. Ook hier zijn de resultaten gemengd, maar gelukkig zien beleggers hier toch vooral het positieve.

ABB zag de omzet ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar dalen van 7,1 miljard dollar naar 6,9 miljard dollar. De consensus stond op 6,94 miljard dollar. Met name de Robotica divisie, die last heeft van een slabakkende automobielsector, liet een flinke veer en zag de omzet met 16 procent dalen.

De nettowinst die ABB wist te behalen kwam uit op 515 miljoen dollar, een daling van 14,6 procent. Deze daling is echter mede toe te schrijven aan de transformatie die het concern doormaakt. De groep is aan het afslanken en stoot de weinig rendabele onderdelen af. Het afgelopen kwartaal nam men onder andere een last voor de verkoop van de energiedivisie aan het Japanse Hitachi. Deze verkoop moet volgend jaar zijn afgerond. Desalniettemin kwam de behaalde winst wel hoger uit dan de door analisten verwachte 363 miljoen dollar. Tevens nam de operationele cashflow met een plus van 19 procent sterk toe. Interim-topman Peter Voser houdt vast aan de eerder afgegeven outlook en dat lijkt voor veel beleggers een hele opluchting te zijn. De koers stijgt vanochtend met 3,5 procent.