Auteur: Joop van de Groep Datum: 20-03-2019

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia in de gamemarkt te stappen. Stadia is een streaming-platform dat gebruik maakt van dezelfde datacenters als de zoekmachine. Met de nieuwe dienst, een soort Netflix voor games, moet het mogelijk zijn om op elk scherm, van smartphones tot pc’s, games te spelen via de cloud. Google komt ook met een eigen gamecontroller op de markt.

Google wil met het gaming-platform een aantal bezwaren van zowel spelers als makers van games wegnemen. Makers van games moeten nu nog hun software aanpassen aan de verschillende spelcomputers (hardware) waarop gespeeld wordt. Gamers op hun beurt moeten veel geld betalen voor de aanschaf van dergelijke apparaten.

Met Stadia is het mogelijk om grote games te spelen in de cloud. Met andere woorden de games draaien op de sterke servers van Google en worden via het internet gestreamd naar de gamers.
Tot slot maakte Google bekend dat Jade Raymond, zij is een autoriteit in de game-industrie, leiding gaat geven aan Stadia Games. Om game-makers aan Google te binden is de internetreus van plan om haar kunstmatige intelligentie beschikbaar te stellen voor game-makers.

Volgens Jensen Huang CEO van Nvidia is het nog maar de vraag of een Netflix-achtige manier van het aanbieden van games een succes gaat worden. Nvidia maakt al decennialang grafische chips voor (spel)computers en weet uit ervaring dat de game-industrie wordt gedomineerd door slechts een beperkt aantal succesvolle games.

Beleggers in de Japanse makers van computerspelletjes Sony en Nintendo zijn er niet gerust op dat Google met een eigen streamingdienst voor games komt en zetten de beide aandelen respectievelijk 3,4% en 3,2% lager.

Boete

De Europese commissie heeft Google een boete opgelegd van 1,49 miljard euro vanwege het misbruiken van haar dominante positie voor de online-zoekmachines. Google zou concurrenten hebben geweerd bij de verkoop van advertenties bij zoekresultaten op websites van derden. Hiermee overtreedt Google volgens Magrethe Vestager, commissaris mededingingszaken, de spelregels.

Monsanto verdelgt koers Bayer

Voor de tweede keer heeft een jury, dit keer in San Francisco, de aanklager in het gelijk gesteld dat hij kanker heeft opgelopen door het gebruik van onkruidverdelger Roundup op basis van glyfosaat. Het Amerikaanse chemie- en zadenbedrijf Monsanto bracht Roundup op de markt en werd vorig jaar overgenomen door het Duitse Bayer. Glyfosaat wordt veel gebruikt in de landbouw in combinatie met genetisch gemodificeerde zaden van Monsato die ongevoelig zijn gemaakt voor glyfosaat. De omvang van de schadevergoeding is nog niet bekend maar de uitspraak van de rechtbank maakt de weg vrij voor nog meer claims. Volgens juridische experts ligt het voor de hand dat Bayer in nieuwe zaken over het gebruik van Roundup probeert te schikken. Beleggers deden de aandelen Bayer van de hand uit vrees voor oplopende schadeclaims tot een bedrag van mogelijk 5 miljard dollar. De daling van de aandelen Bayer en BMW, dat met een winstwaarschuwing kwam, zorgden ervoor dat de Duitse DAX rond het middaguur de hekkensluiter was van de Europese aandelenindices.