Auteur: Krist Plaizier Datum: 27-04-2021

Open for business

Het grootste gedeelte van werkzaam Nederland is vrij vandaag vanwege de viering van de verjaardag van onze koning. Maar dat geldt niet voor Fintessa, wij zijn vandaag gewoon ‘open for business’. Aangezien Euronext de feestdagen van Frankrijk volgt, is de beurs in Amsterdam gewoon open vandaag en daarmee ook menige vermogensbeheerder. Op 1 mei daarentegen, zou de beurs gesloten zijn geweest. De Dag van de Arbeid is immers een officiële feestdag in Frankrijk. Maar helaas valt 1 mei op zaterdag dit jaar…..

BP verslaat de verwachtingen

Als eerste van de oliemajors kwam het Britse BP vandaag met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Aanstaande donderdag volgt onze nationale trots Royal Dutch Shell. De periode van forse verliezen lijkt achter de rug bij BP. Het concern maakte een forse winst(sprong) bekend vanochtend. Over het eerste kwartaal van 2020 boekten de Britten nog een verlies van 4,4 miljard dollar. Afgelopen kwartaal realiseerde men echter een prachtige winst van maar liefst 4,7 miljard dollar. Ook ten opzichte van het vierde kwartaal was de winsttoename fors met een ruime verdrievoudiging. Onderliggend (dat wil zeggen tegen constante valutakoersen en exclusief (des)investeringen) kwam de winst uit op 2,6 miljard dollar. Dit was veel beter dan de analistenconsensus die lag op 1,4 miljard dollar.

De operatonele kasstroom nam toe van 952 miljoen dollar vorig jaar naar 6,1 miljard dollar over afgelopen kwartaal. Dit schept ruimte om weer te beginnen met het inkopen van eigen aandelen, iets wat Shell ook voornemens is indien de cashflow en de schuldpositie dit toelaten. BP denkt eraan om voor 500 miljoen dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen gedurende het tweede kwartaal. De inkoop moet er ook voor zorgdragen dat de verwatering, welke is opgetreden vanwege werknemersbeloningen, ongedaan gemaakt wordt. BP ziet dit jaar zonnig tegemoet. De raffinagemarges zullen toenemen. Bovendien verwacht het concern dat de vraag naar olie in 2021 verder zal herstellen, waarbij de vraag naar gas zelfs boven de vraag van 2019 zal kunnen uitkomen. Dit is goed nieuws voor Shell, het grootste gasconcern ter wereld.

Ook ABB maakt winstsprong

Afgelopen 15 april kwam technisch installatiebedrijf ABB al met de voorlopige omzetcijfers over afgelopen kwartaal naar buiten. Vandaag was het moment voor de definitieve cijfers over het eerste kwartaal van 2021. De omzet in het eerste kwartaal nam met 11 procent toe tot 6,9 miljard dollar (de Zwitsers rapporteren in Amerikaanse dollars). Onderliggend was dit een toename van 7 procent. Ook de orderinname steeg, van 7,35 miljard dollar naar 7,76 miljard dollar (+6 procent, autonoom +1 procent). ABB gaf vanochtend aan over het tweede kwartaal een omzet- en ordertoename te verwachten van minimaal 10 procent, mede dankzij het zwakke tweede kwartaal vorig jaar vanwege de coronapandemie. De winstmarge in afgelopen kwartaal steeg van 10,2 naar 13,8 procent. Twee weken geleden gaf het concern al aan een marge van minimaal 13,5 procent te verwachten. De nettowinst steeg met 34 procent van 376 naar 502 miljoen dollar. Dit was wel minder dan de analistenverwachting van 541 miljoen dollar. Maar dit deerde beleggers niet, in het eerste uur handelen ging het aandeel al vlot 2 procent hoger. De winst per aandeel kwam uit op 0,25 dollar. Dit is een toename ten opzichte van vorig jaar met 41 procent.

ABB bevestigde de eerder deze maand verhoogde outlook. De Zwitsers gingen er eerst van uit dat de omzet dit jaar in lijn zou zijn met hun lange termijn doelstelling van 3 tot 5 procent. Nu verwacht men dat de omzet dit jaar met minimaal 5 procent zal kunnen toenemen. Dat oogt wat aan de voorzichtige kant nu ABB over het eerste halfjaar al veel meer dan 5 procent omzetgroei zal laten zien. Deze voorzichtigheid zou verklaard kunnen worden uit de zorgen die CEO Björn Rosengren uitte over de ontstane tekorten aan chips en plastics. Deze zouden de omzetgroei kunnen afremmen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten