Auteur: Krist Plaizier Datum: 04-03-2021

Operationeel resultaat Boskalis verslaat de verwachtingen

Beleggers opereren vandaag flink aan de koopzijde in het aandeel Boskalis. Dit is het gevolg van de prima cijfers die het bedrijf vanochtend naar buiten bracht. Vooral het operationeel resultaat was beter dan verwacht en ook het feit dat Boskalis weer dividend zal uitkeren valt goed bij beleggers. Het aandeel ging in de opening al vlot meer dan 4 procent hoger.

De maritieme dienstverlener realiseerde wel iets minder omzet dan werd verwacht. De omzet over 2020 kwam uit op 2,525 miljard euro terwijl er 2,568 miljard euro verwacht werd. In 2019 behaalde Boskalis nog een omzet van 2,645 miljard euro. De lagere omzet was vooral te wijten aan vertragingen bij enkele grote projecten door de heersende pandemie. Het operationeel resultaat (ebitda) over afgelopen jaar kwam echter hoger uit dan de eigen verwachting van het bedrijf en dat van de analisten. Bij de trading update over het derde kwartaal gaf Boskalis aan dat het operationele jaarresultaat over 2020 dat van 2019 (376 miljoen euro) zou evenaren. Het werd echter meer, namelijk 404 miljoen euro. Onder aan de streep werd er helaas geen winst genoteerd. Als gevolg van wederom een afboeking op de activa (goodwill, schepen) realiseerde Boskalis een nettoverlies van 97 miljoen euro. De afboeking is echter non-cash en de balans van Boskalis is zeer robuust (de cashpositie is groter dan de schuld). Exclusief de afboeking bedroeg het nettoresultaat 90 miljoen euro positief, ruim voldoende dus om weer dividend te kunnen betalen. Het bedrijf stelt de aandeelhouders voor om 0,50 euro per aandeel uit te keren. Vorig jaar werd het dividend nog gepasseerd. Het dividendvoorstel is ruimhartig; 74 procent van de winst wordt hiermee uitgekeerd terwijl het dividendbeleid van Boskalis een pay-out van 40 tot 50 procent voorschrijft.

Het orderboek is flink gegroeid in 2020. Natuurlijk levert de mega-order uit Manilla van 1,5 miljard euro hieraan een grote bijdrage. Het orderboek groeide van 4,7 miljard euro aan het einde van 2019 naar 5,3 miljard euro per ultimo 2020. Dit jaar kwam er nog een grote order bij in de vorm van de deelopdracht van 100 miljoen euro voor de autowegring rondom Antwerpen. Toch deed topman Berdowski geen uitspraak over het lopende jaar. De start van de projecten is namelijk erg afhankelijk van de corona-ontwikkelingen. Volgens de CEO zijn, als gevolg van de gestegen olieprijzen, de vooruitzichten bij de divisie Offshore Energy gunstig.

Uitkomst OPEC-meeting zal impact hebben

Gisteren publiceerde het Amerikaanse energieagentschap EIA de wekelijkse olievoorraden. De voorraden namen met een historische 21,6 miljoen vaten toe, terwijl er een afname van 0,7 miljoen vaten werd verwacht. Desondanks steeg de olieprijs gisteren met meer dan 2 procent. Oliehandelaren waren niet onder de indruk van het cijfer omdat de forse toename van de voorraden vrijwel geheel te wijten was aan de extreme kou in Texas van onlangs. Hierdoor lagen veel raffinaderijen stil. De brandstofvoorraden (benzine en stookolie) namen wel fors af, ook weer vanwege de kou in de Verenigde Staten.

Dat de olieprijzen gisteren stegen, kwam ook omdat persbureau Reuters naar buiten bracht dat waarschijnlijk tijdens de virtuele OPEC+-meeting van vandaag besloten zal worden om de huidige productiebeperking, welke eind maart zou aflopen, met 1 maand door te rollen naar eind april. Dat zou onverwacht zijn. In aanloop naar de vergadering tussen de 23 olieproducerende landen gingen analisten er namelijk vanuit dat de olieproductie langzaam zou worden opgevoerd. De consensus was dat er ongeveer 500.000 vaten per dag meer zouden worden geproduceerd. Bovendien zou de extra beperking van 1 miljoen vaten per dag, die Saoedi-Arabië zichzelf heeft opgelegd, ten einde komen. Bronnen van Reuters vertellen echter dat beide besluiten met een maand uitgesteld zouden worden.

Door het bericht van Reuters is de uitkomst van de OPEC-meeting nu ongewis, het kan twee kanten uitvallen. Dit maakt het voor oliehandelaren spannender dan gebruikelijk. De uitkomst van de vergadering kan de richting bepalen voor de olieprijzen voor het lopende jaar. Mochten de productiebeperkingen eind maart toch ten dele beëindigd worden, dan kunnen de fors opgelopen prijzen (circa +50 procent in 4 maanden tijd) flink terugvallen. Toch zou de teleurstelling ook mee kunnen vallen. De beperkingen (en het zicht op het overwinnen van de pandemie) hebben ervoor zorg gedragen dat inmiddels de vraag naar olie groter is dan het aanbod. Langzaam lopen de opslagtanks leeg, al is de vraag nog lang niet op het oude niveau.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten