Auteur: Jan Bouius Datum: 30-01-2019

Opluchting bij Apple

Begin januari waarschuwde Apple voor het eerst in 16 jaar voor tegenvallende resultaten. De omzetdaling in China zou groter zijn dan eerder werd verwacht. Gisteren nabeurs kwam het bedrijf met de definitieve cijfers.

De omzet over het laatste kwartaal van 2018 kwam uit op ‘slechts’ $ 84,3 miljard. Dit is een daling van 5% ten opzichte van het recordkwartaal een jaar eerder. De behaalde omzet met verkochte iPhone toestellen daalde daarbij met 15% naar $ 51,9 miljard. Gelukkig lieten de andere producten en diensten van Apple wel een fraaie omzetstijging zien. De behaalde omzet met Mac toestellen steeg met 9% naar $ 7,4 miljard en die van iPad toestellen met 17% naar $ 6,7 miljard. Diensten als iTunes, Apple Music en Apple Pay behaalden 19% meer omzet ($ 10,8 miljard) en de omzet van Wearables, Home en Accessories steeg maar liefst met 33% naar $ 7,3 miljard.

Lagere outlook

Apple verwacht dit lopende kwartaal een omzet te behalen van $ 55 tot $ 59 miljard. Volgens FactSet lag de consensus op $ 59 miljard, dus voor de analisten was dit een nieuwe teleurstelling. Alhoewel…. nabeurs schoot de koers van Apple met 5,8% omhoog. Blijkbaar was de markt bevreesd voor nog veel slechtere cijfers.

Maar wat is slecht. Qua winstontwikkeling doet Apple het helemaal niet slecht. Dankzij de verlaagde belastingdruk van 26% naar 16%, is de nettowinst maar nipt gezakt tot iets onder de $ 20 miljard. De winst per aandeel is zelfs met 7% gestegen naar $ 4,18 (een all-time high!) dankzij de inkoop van eigen aandelen. Het inkoopprogramma wordt waarschijnlijk verder uitgebreid omdat Apple, na aftrek van schulden, nog steeds over $ 130 miljard aan cash beschikt.

Ook de marge die Apple op haar diensten behaalde, groeide fraai van 58,3% naar 63,0%. Het aantal abonnees op Apple’s ecosysteem steeg daarbij met 50% naar 360 miljoen. Dit zijn abonnees óf op Apple’s eigen diensten, óf op die van derde partijen, waar Apple vervolgens weer 30% aan verdient. Gezamenlijk levert dit een fraaie, vaste terugkerende, omzet op. De verwachting is dat het aantal abonnees de 500 miljoen zal overstijgen in 2020.

Al met al geruststellende cijfers voor de beleggers in het aandeel Apple. Dit geldt overigens nog niet voor de toeleveranciers van de iPhone. Daarvoor zal eerst het tij in China moeten keren.

Alle ogen op de Fed

De Amerikaanse centrale bank houdt vandaag de eerste vergadering van dit jaar. Ondanks dat de uitkomst van het overleg naar verwachting niet verrassend zal zijn, zal het voor Powell toch weer koorddansen worden. In december sloeg hij bij de toelichting op het rentebeleid een te harde toon aan. De gevolgen hiervan zijn inmiddels bekend. Waarschijnlijk kon hij toen niet anders. Hij wilde immers niet als een marionet van Trump overkomen. Gelukkig heeft hij zich intussen al gematigder uitgelaten. Ook uit de notulen van het rentebesluit bleek een softere toon dan Powell eerder communiceerde.

Aangezien door de shutdown vele economische cijfers niet zijn uitgekomen, is de vraag waarop de Fed een eventuele koerswijziging nu zou moeten baseren. Waarschijnlijk neemt de Fed daarom een afwachtende houding aan. Desalniettemin blijft het koorddansen, ook gezien de rentetermijnmarkt die voor 2019 nul renteverhogingen inprijst. Veel economen gaan echter nog uit van één of twee renteverhogingen. Teleurstellingen liggen wat dat betreft dit jaar nog steeds op de loer.