Auteur: Martine Hafkamp Datum: 04-01-2021

Optimistische start van het nieuwe jaar

Of het nu om aandelen, grondstoffen of de bitcoin gaat, beleggers denken vooralsnog dat de rally in alle drie zich zal voortzetten. In de wandelgangen wordt het al de ‘everything rally’ genoemd. Zo bereikte de S&P 500 vorige week voor de drieëndertigste keer dit jaar een hoogste stand ooit. De Nasdaq kende met een winst van 43 procent over heel 2020 het beste jaar sinds 2009. De achterliggende gedachte ervan is dat de wereldwijde economie dit jaar mede door de komst van diverse coronavaccins een sterk herstel zal laten zien waardoor de winsten (verder) kunnen stijgen.

Wereldwijd hebben de aandelenmarkten vorig jaar 16 biljoen dollar aan waarde gewonnen. Dat is gelijk aan het gezamenlijke GDP van China en Italië. Maar dat is geen rustig ritje geweest. We hebben immers eerst te maken gehad met de snelste bearmarket ooit. Toen werd er in een paar weken zo’n 28 biljoen dollar in waarde ingeleverd.

Maar voorlopig overheerst toch vooral optimisme, al moet je altijd voorzichtig zijn om al te veel mee te deinen met wat iedereen vindt. Deze week krijgen we bijvoorbeeld al de eerste mogelijke hobbel op de weg als in de Amerikaanse staat Georgia de laatste verkiezing om de laatste twee plaatsen in de Senaat wordt gehouden. Mochten de Democraten aan het langste eind trekken en dus de meerderheid krijgen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, dan ligt het gevaar van hogere belastingen voor onder andere ondernemingen en beleggers op de loer. Voor de overheidsfinanciën zouden iets meer inkomsten niet erg zijn, want de Amerikaanse staatsschuld schijnt niet meer zoals voorheen te worden opgekocht door buitenlande partijen en dan met name China. Dat laatste zal mede zijn ingegeven door de handelsoorlog tussen beide landen. Het vormt ook gelijk een mogelijke tweede beer op de weg der optimisten, want daardoor zou de dollar verder kunnen wegzakken. De afgelopen maanden is de daling geleidelijk gegaan, maar als er een versnelling in zou komen zou dat voor negatieve koersreacties kunnen zorgen.

Einde beursnotering

Wat betreft de spanningen tussen China en de Verenigde Staten is er een nieuwe stap gezet. Voor de Chinese telecombedrijven China Mobile, China Telecom en China Unicom wordt door de New York Stock Exchange een procedure opgestart om de aandelen uit de notering te schrappen. Vanaf volgende week maandag zal er niet meer in deze aandelen worden gehandeld. Als reden hiervoor wordt aangegeven dat deze bedrijven banden zouden hebben dan wel gecontroleerd zouden worden door het Chinese leger of Chinese veiligheidsdiensten. Het is een vervolg op de wet die afgelopen december door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat werd goedgekeurd. Met deze wet worden alle internationale ondernemingen met een beursnotering aan een van de Amerikaanse effectenbeurzen verplicht om dezelfde boekhoudkundige controles te ondergaan als lokale ondernemingen. Bedrijven die dat niet of onvoldoende doen lopen het risico dat na drie jaar hun beursnotering in de Verenigde Staten wordt geschrapt. Of het uit de notering halen van de nu genoemde Chinese telecombedrijven echt zo veel verschil zal maken voor hen valt te bezien, want via hun notering in Hongkong zijn ze nog steeds goed bereikbaar voor internationale beleggers.

Koop lokaal

Goed nieuws was er voor Tencent, waar wij bij Fintessa voor onze cliënten via onze belegging in Prosus een belang in hebben. Huawei heeft namelijk afgelopen weekend alle spelletjes van Tencent, die Huawei net daarvoor uit de eigen AppGallery had verwijderd, weer teruggeplaatst. Beide partijen zijn het weer eens geworden over de voorwaarden waaronder zal worden samengewerkt. Dat is gunstig voor beide partijen want het marktaandeel van de smartphones van Huawei tot en met het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg maar liefst 43 procent. Tencent op haar beurt draait eveneens als een tierelier. Bij de publicatie van de meest recente kwartaalcijfers bleek dat de omzet met 29 procent was gestegen dankzij de sterke verkopen van games en hogere online advertentie-opbrengsten. De winst schoot met maar liefst 89 procent omhoog.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten