Auteur: Jan Bouius: 24-11-2021

Opvallende afstraffingen

Nadat beleggers gisteren in Europa vooral de verkoopknop indrukten vanwege de stijgende rentes, zitten ze vandaag al weer een heel stuk beter in hun vel. Ongetwijfeld zal daarbij het veel kalmere Wall Street een rol in spelen, waar zowel de Dow en S&P 500 met een plus de dag afsloten. De technologieaandelen daalden dan wel lichtjes, maar dat soort bewegingen hebben we dit jaar wel vaker gezien.

Wat vooral opviel, waren de forse individuele afstraffingen die volgden op tegenvallende resultaten. Zo daalden gisteren Zoom en Best Buy met respectievelijk 14 en 12 procent. En dat terwijl Best Buy zijn outlook voor het gehele jaar nog verhoogde vanwege de goede derde kwartaalcijfers. Naar datzelfde strafbankje worden straks bij opening van de Amerikaanse beurzen de retailers GAP en Nordstrom gestuurd, die onder andere door opstoppingen in de havens meer kosten moesten maken met luchtvervoer.

Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Vanwege de stijgende rente en de oplopende olieprijzen lagen de financials en oliewaarden er uitstekend bij. Daarnaast zagen we gisteren HP nabeurs met veel beter dan verwachte kwartaalcijfers zijn gebroken boekjaar 2021 afsluiten. De omzet kwam uit op 16,7 miljard dollar, wat 1,3 miljard dollar hoger was dan verwacht. De aandelen lijken daarop 7,5 procent hoger te openen.

Of er verder vandaag veel beweging komt op Amerikaanse beurzen, is nog even afwachten. Voor de Amerikanen is het de laatste volledige handelsdag van de week. Morgen is Wall Street gesloten in verband met Thanskgiving Day en vrijdag is het maar een halve dag geopend. Snel reageren op de Fed notulen die vanavond worden gepubliceerd is er dan niet bij. Morgen mogen we het in Europa op eigen kracht zien te redden.

Medtronic moet het coronavirus nog even uitzweten

Als één van de laatsten in rij presenteerde gisteren Medtronic, één van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van medische technologie, zijn meest recente kwartaalresultaten. De winst kwam uit op 1,31 miljard dollar, hetgeen bijna een verdrievoudiging is van de vorig jaar behaalde 494 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam daarbij uit op 1,32 dollar, iets hoger dan de verwachte 1,29 dollar. De medische techneut houdt tevens vast aan de afgegeven outlook betreffende de winst per aandeel. Ze verwachten een jaarwinst in de range van 5,65 – 5,75 dollar te behalen.

Wat dat betreft prima cijfers. Dat de koers van het aandeel toch 3 procent onderuit ging, lag aan de tegenvallende omzet. Het afgelopen kwartaal kwam dat uit op 7,85 miljard dollar. Dit was 3 procent hoger dan vorig jaar, maar ongeveer 100 miljoen dollar onder consensus. Het concern wijt dat aan de langer dan verwachte impact van de coronapandemie en de daardoor ontstane hoge werkdruk en personeelstekorten in de gezondheidszorg. Veel reguliere behandelingen zijn en worden daardoor uitgesteld. Het is niet verwonderlijk dat Medtronic ook de outlook voor de verwachte omzet voor het komend halfjaar naar beneden heeft bijgesteld. Waar het eerder uitging van een autonome omzetstijging van 9 procent, gaat het nu uit van een groei van 7 á 8 procent.

Voor beleggers was gisteren het glas daardoor half leeg, maar positief bekeken kun je ook stellen dat het concern er beter voorstaat. Medtronic verwacht immers met minder omzet toch dezelfde verwachte winst te behalen. Dat betekent dat het hogere winstmarges weet te behalen. Het afgelopen kwartaal daalden bij een licht stijgende omzet de kosten van de verkochte producten met 7,7 procent. Ook wijst CEO Geoff Martha erop dat de pijplijn van het concern het afgelopen kwartaal zich goed ontwikkelde, er nieuwe producten zijn gelanceerd en dat ze bij de meeste van hun activiteiten marktaandeel gewonnen hebben. Het concern lijkt dan ook klaar voor een flinke groeispurt zodra de impact van Covid vermindert.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten