Auteur: Jan Bouius Datum: 30-10-2019

Pas op de plaats

Overal ter wereld maken de aandelenbeurzen even pas op de plaats. De Dow Jones en S&P 500 dipten 0,1%, de Nasdaq zakte 0,6% en de Aziatische beurzen volgden met een daling van gemiddeld 0,55%. Mede oorzaak is dat er weer wat zand in de radertjes van het handelsoverleg gekomen is en daarnaast kijken beleggers even de kat uit de boom in aanloop naar het rentebesluit (96% kans op verlaging) van de Fed vanavond. Niet verwonderlijk komt Europa dan ook aarzelend uit de startblokken.

Lauwe cijfersoep Alphabet

Dat de Nasdaq wat harder daalde dan de rest van Wall Street komt door de lauwe cijfersoep van Alphabet. Naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers daalde deze zwaargewicht met 2,2%. Toch was er niet zoveel op de cijfers aan te merken. Tegen vaste valutakoersen steeg de omzet van Alphabet met maar liefst 22% naar USD 40,5 miljard. Beter dan de verwachte USD 40,31 miljard.

De winstcijfers vielen echter wat tegen. De winst per aandeel kwam uit op USD 10,12 waar dat een jaar geleden nog USD 13,12 was en de consensus op USD 12,38 lag. Maar in de winstcijfers zit behoorlijk wat ruis ingebakken. Amerikaanse bedrijven moeten de plus- en minwaarden op hun beursgenoteerde beleggingen meteen in de winst- en verliesrekening opnemen. Er zal dan ook het nodige zijn afgeschreven op belangen in bijvoorbeeld Uber, Lyft en Slack Technologies. Daarnaast heeft Alphabet ook een schikking met de Franse fiscus getroffen ter hoogte van USD 554 miljoen. Beleggers doen er dan ook beter aan zich op de indrukwekkende omzetgroei van 22% te focussen. Voor verscheidene effectenhuizen was het in ieder geval de reden om hun koersdoel te verhogen.

Groene cijfers Iberdrola

Het Spaanse energieconcern Iberdrola publiceerde vanochtend degelijke resultaten. Ondanks dat de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar nauwelijks gestegen is, steeg de EBITDA met 12% naar 7,5 miljard euro. Dat was iets beter dan de consensus van EUR 7,45 miljard. De nettowinst, geholpen door de verkoop van het Spaanse glasvezelnetwerk aan Lyntia, steeg met maar liefst 20,5% naar EUR 2,52 miljard. Door het droge weer in Spanje en Brazilië daalde de energieproductie van de waterkrachtcentrales dan wel met 25,2%, maar dat werd weer goedgemaakt door betere resultaten van de offshore windparken en de energienetwerken in Brazilië, Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Iberdrola houdt dan ook vast aan zijn outlook.

Mooie opsteker voor Nestlé

Het Zwitserse Nestlé heeft dan wel onder druk van een aantal activistische aandeelhouders succesvol gereorganiseerd, maar het heeft tot nu toe gelukkig ook altijd voet bij stuk gehouden door zijn 23,29% belang in het Franse L’Oréal niet te verkopen. Het Franse cosmeticaconcern kende namelijk een uitstekend derde kwartaal. Vooral in Azië deed men goede zaken en dat ondanks de protesten in Hongkong. Daarnaast presteerden de afdelingen L’Oréal Luxe en Active Cosmetics zeer sterk. De autonome omzet steeg met 7,8% waar analisten op 6,4% hadden gerekend. De totale omzet steeg met 11% naar EUR 7,18 miljard, de consensus lag op EUR 7,05 miljard. Heerlijke cijfers waarop het aandeel L’Oréal zelf 7% weet te stijgen en Nestlé daarmee ook een fraaie boost geeft met een plus van 1,1%.