Auteur: Jan Bouius    Datum: 11-05-2022

 

Pfizer koopt mogelijke blockbuster tegen migraine

De Amerikaanse farmaceut Pfizer maakte gisteren bekend voor 11,6 miljard dollar branchegenoot Biohaven Pharmaceutical over te nemen. Pfizer, dat de afgelopen jaren vele miljarden verdiende met zijn coronavaccin en coronapil, lijkt daarmee voor te sorteren op een tijdperk ná corona. Een verstandige keuze omdat de autonome omzet van Pfizer afgelopen jaar, zonder het coronavaccin en -medicijn, maar met 2 procent gegroeid is én de komende jaren nogal wat medicijnen uit het patent lopen. Een mogelijk hoofdpijndossier dat Pfizer met deze overname deels lijkt te bestrijden…

Met de overname van Biohaven krijgt Pfizer namelijk een potentiële blockbuster in handen. Het is Pfizer te doen om het migrainemiddel rimegepant, dat in de Verenigde Staten wordt verkocht onder de naam Nurtec en in de Europese Unie als Vydura. Dit middel is door de Amerikaanse autoriteiten in 2020 al goedgekeurd voor de behandeling acute migraine aanvallen waarna het vorig jaar ook goedkeuring kreeg ter preventie ervan. Volgens analisten zou rimegepant tegen 2030 jaarlijks 4 miljard dollar omzet kunnen genereren. Daarnaast verwerft Pfizer de rechten op zavegepant, een neusspray tegen migraine, iets wat mogelijk al dit kwartaal wordt goedgekeurd door de FDA. De niet-migraine gerelateerde medicijnen worden in een nieuwe beursgenoteerde onderneming ingebracht, waar de huidige aandeelhouders van Biohaven eveneens een belang in krijgen.

Beleggers konden de aangekondigde overname waarderen en zetten het aandeel gisteren 1,75 procent hoger. Een bedrag van 11,6 miljard dollar klinkt misschien als veel geld, maar voor Pfizer met zijn robuuste balans en 31 miljard dollar cash is het een hapklaar brokje dat de nodige toekomstmuziek oplevert.

Tegenvaller bij Roche

Waar Pfizer een potentiële blockbuster in handen lijkt te krijgen, heeft Roche moeite de effectiviteit van een beloftevol medicijn aan te tonen. De Zwitserse fabrikant van oncologiemedicijnen meldde vanochtend dat het nieuwe experimentele geneesmiddel Tiragolumab in combinatie met het gevestigde medicijn Tecentriq nog niet aangetoond heeft de progressie van longkanker te vertragen ten opzichte van patiënten die alleen Tecentriq kregen. Roche blijft de onderzoeken wel voortzetten, maar het is wel de tweede tegenvaller bij het medicijn. Analisten verwachten dat het, mits goedgekeurd, mogelijk jaarlijks 2,5 miljard dollar omzet op kan leveren. Beleggers zijn teleurgesteld en zetten het aandeel vanochtend 5 procent lager.

Indiase dochterondernemingen Holcim in de verkoop?

Eergisteren maakte Sajjin Jindal voorzitter van de Indiase JSW groep in een interview met de Financial Times bekend van plan te zijn een bod van 7 miljard dollar uit te brengen op de Indiase dochterondernemingen van Holcim. De JSW groep zou daarmee het marktaandeel van zijn cement divisie in één klap uitbreiden van 3 naar 16 procent.

Voor Holcim, dat van de corebusiness cement weg probeert te diversifiëren en zich meer wil richten op nieuwe bouwtechnologieën en duurzaamheid zou het een mooie exit zijn die veel geld in het laatje brengt voor andere investeringen. Zo maakte Holcim maandag zelf bekend de overname van de Franse PRB Group, een onafhankelijke fabrikant van gespecialiseerde bouwoplossingen, te hebben afgerond. Een extra bedrag van 7 miljard dollar zou, afgezet tegen de totale marktwaarde van Holcim van 28 miljard dollar, veel nieuwe deuren kunnen openen.

Aangezien de Indiase dochterondernemingen in 2021 goed waren voor 13,23 procent van de totale omzet van Holcim lijkt het een redelijk bod, maar de kans is aanwezig dat er meer in het vat zit. Volgens diverse bronnen zouden ook Adani Group en UltraTech op de cementbezittingen azen, waarbij bedragen van 10 tot zelfs mogelijk 13 miljard dollar worden genoemd. Holcim wil wijselijk niet op de geruchten reageren.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten