Auteur: Joop van de Groep  Datum: 15-09-2023

Piekrente bereikt in eurozone?

Beleggers hielden voorafgaande aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) hun kruit droog. Het was namelijk allerminst zeker dat de ECB de beleidsrentes met 25 basispunten zou gaan verhogen. De rente op de depositofaciliteit is derhalve opgetrokken van 3,75 naar 4 procent. Dit is de tiende renteverhoging op rij en de vergoeding van 4 procent is het hoogste percentage sinds de oprichting van de ECB in 1998. De monetaire beleidsbepalers hebben de inflatieverwachtingen voor de eurozone opwaarts bijgesteld van 5,4 naar 5,6 procent dit jaar en voor volgend jaar van 3 naar 3,2 procent. Daarentegen zijn de economische groeiverwachtingen voor zowel dit jaar als volgend jaar naar beneden bijgesteld. In de toelichting op het rentebesluit gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde aan dat het huidige renteniveau voldoende zou moeten zijn om tijdig terug te keren naar de inflatiedoelstellingen. Hoelang de rente op het huidige niveau zal blijven, hangt af van de economische ontwikkelingen. Voor Lagarde was het nog een brug te ver om nu al te spreken van een “piekrente”, maar zij hintte wel op een rentepauze. 

Beleggers haalden opgelucht adem omdat zij geen renteverhogingen meer verwachten. De toonaangevende STOXX Europe 600 Index sloot gisteren 1,5 procent hoger. De Europese kapitaalmarktrentes lieten na het rentebesluit van de ECB een daling zien. Het rendement op de tienjaars Duitse Bund daalde bijvoorbeeld met 7 basispunten naar 2,57 procent en de euro werd bijna 1 procent minder waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In de huidige situatie van stagnerende economische groei en te hoge inflatie, is het voor de monetaire beleidsbepalers moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Vooralsnog is het verstandig om de rente voorlopig met rust te laten en de impact van het huidige monetaire beleid op de economie af te wachten.

Amerikaanse detailhandelsverkopen

De detailhandelsverkopen in Amerika zijn in de maand augustus veel harder gestegen dan verwacht. Economen hielden rekening met een stijging van 0,1 procent, maar de consumenten gaven 0,6 procent meer uit. Ook zonder rekening te houden met de autoverkopen stegen de bestedingen met 0,6 procent. Deze cijfers zijn overigens niet gecorrigeerd voor inflatie. In de detailhandelsverkopen zijn ook de hogere energieprijzen verwerkt, zoals bijvoorbeeld de stijging van de benzineprijzen met 5,2 procent. Desalniettemin kan geconcludeerd worden dat, ondanks de koopkrachtdaling, de Amerikaanse consumenten blijven spenderen. 

In reactie op dit sterke cijfer van gisteren steeg de kans op een renteverhoging met 25 basispunten in november door de Fed naar 42 procent. Nadat een dag later het stof was neergedaald, is de kans op de hierboven genoemde renteverhoging inmiddels al weer gedaald naar 32,5 procent.

Adobe

Gisteravond nabeurs publiceerde Adobe de derde kwartaalcijfers van het fiscale boekjaar 2023. Beleggers zijn benieuwd wat de impact op de financiële resultaten zal zijn van de toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de productportfolio.

De genormaliseerde omzet steeg met 13 procent naar een recordbedrag van 4,89 miljard dollar op jaarbasis. Bij het segment Digital Media steeg de genormaliseerde omzet met 14 procent naar 3,59 miljard dollar. Dit segment is goed voor bijna 75 procent van de totale omzet. Niet alleen de omzet maar ook de genormaliseerde winst lag boven de verwachtingen van analisten. De winst per aandeel steeg met ruim 20 procent naar 4,09 dollar op jaarbasis. Analisten hielden rekening met een stijging naar 3,98 dollar per aandeel.  

Voor het lopende kwartaal verwacht Adobe dat de genormaliseerde winst per aandeel zal uitkomen in de range van 4,10 tot 4,15 dollar per aandeel. Dit ligt boven de analistenconsensus. De omzetverwachting voor het lopende kwartaal is met de range van 4,97 tot 5,03 miljard dollar in lijn met de verwachtingen van analisten.

Het management van Adobe ziet een forse groeipotentie in de toepassingen van kunstmatige intelligentie in hun dienstverlening en productenpalet. Het management bleef echter tijdens de persconferentie op de vlakte met het noemen van concrete groeidoelstellingen. Dit was voor analisten een lichte teleurstelling. Het aandeel Adobe gaat waarschijnlijk 2 procent lager openen. Dit mag overigens de pret niet drukken bij de beleggers in Adobe. Dit jaar staat de teller al op een rendement van 64 procent. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten