Auteur: Nico van der Werf Datum: 18-11-2019

Positief nieuws uit Griekenland

De vooruitzichten voor Griekenland worden duidelijk beter. Er is sprake van een nagenoeg sluitende begroting en de werkloosheid vertoont een dalende tendens. De financiële hervormingen die in de afgelopen jaren door de Griekse regering zijn doorgevoerd hebben duidelijk effect gehad. De financieringsbehoefte is als gevolg van het zeer lage begrotingstekort beperkt. Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management is derhalve van mening dat de kredietwaardigheid binnenkort kan worden verhoogd tot een BBB-rating door de officiële instanties. De huidige rating voor de kredietwaardigheid van Griekenland is BB- bij Standard & Poors. Deze organisatie heeft eind oktober 2019 aangegeven dat de rating voor Griekenland in 2020 kan worden verhoogd. In het geval dat de kredietwaardigheid voor Griekenland inderdaad wordt verhoogd tot een BBB-rating behoren de Griekse obligaties tot de categorie “investment grade”.

De rente op Griekse obligaties met een looptijd van tien jaar is op grond van het positieve nieuws inmiddels gedaald tot 1,44 procent. Op het moment dat er sprake is van een BBB-rating voor Griekenland komen de obligaties van Griekenland ook weer in aanmerking voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Tijdperk Lagarde

Het bestuur van de ECB heeft afgelopen woensdag de eerste bijeenkomst met de nieuwe president, Christine Lagarde, gehouden. Deze bijeenkomst had een informeel karakter en is open en constructief verlopen. Volgens ingewijden is er afgesproken dat er verplicht dient te worden gestemd over elk besluit. Daarnaast is er een oproep gedaan aan Lagarde om pas nadat deze besluitvorming heeft plaatsgevonden in te gaan op dit deel van het beleid. Bovendien is er besloten om voor het eerst sinds lange tijd de monetaire strategie van de ECB te evalueren. Dit betreft een langgekoesterde wens van vele leden van de ECB. Dit besluit komt derhalve niet als een verrassing. Tijdens de laatste evaluatie van de monetaire strategie in 2003 is de inflatiedoelstelling aangepast. De doelstelling voor de inflatie is in 2003 aangepast tot een percentage onder de 2 procent, maar wel dicht bij 2 procent.

Christine Lagarde lijkt in eerste instantie meer te zoeken naar consensus dan haar voorganger Mario Draghi. Bovendien gaat zij dus zeer waarschijnlijk inzetten op de langverwachte herziening van de monetaire strategie van de ECB.

Roche neemt Promedior over

Het Zwitserse Roche heeft op vrijdag 15 november aangekondigd dat zij het Amerikaanse biotechnologieconcern Promedior gaat overnemen. Deze onderneming is met name actief op het gebied van het ontwikkelen van medicijnen tegen longziekten. Promedior heeft medicijnen ontwikkeld om longfibrose te behandelen. Longfibrose is een zeldzame chronische longziekte, waarbij de longen niet meer voldoende zuurstof kunnen opnemen. In de testfase blijkt één van de ontwikkelde medicijnen inderdaad een verbetering van de longfunctie te bewerkstelligen. Roche betaalt in eerste instantie 390 miljoen dollar in contanten voor Promedior. De overnamesom kan oplopen tot circa 1,4 miljard dollar. Dit is afhankelijk van de pijplijn aan nieuwe medicijnen en de toestemming van de FDA (Food and Drug Administration) om medicijnen toe te laten op de markt.