Auteur: Martine Hafkamp Datum: 01-10-2019

Positief uit de startblokken

Het nieuwe kwartaal gaat positief uit de startblokken. Onze eigen AEX krijgt op de eerste handelsdag van de laatste drie maanden van dit jaar de jaartop van ruim 586 in zicht. Aan die positieve stemming liggen een paar redenen ten grondslag. Ten eerste is er, ondanks of misschien wel juist doordat China viert dat Mao Zedong zeventig jaar geleden de Volksrepubliek China uitriep, weer hoop op een spoedige handelsdeal met de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse beurs waren het vooral Apple en Microsoft die hiervan profiteerden. Zakenbank JPMorgan Chase is bovendien enthousiast over Apple en denkt dat de verkoop van de nieuwe iPhones de verwachtingen zal overtreffen. In het kielzog trokken in Azië de koersen van de aandelen van toeleveranciers aan Apple eveneens aan.

Ondertussen komt vanochtend in Japan het ondernemersvertrouwen uit op het laagste niveau in acht jaar, maar dat nieuws wordt genegeerd. En dat op een moment dat Shinzo Abe, de bijna langstzittende premier van het land, de belasting ondanks de wereldwijd afvlakkende economische groei verhoogt van 8 naar 10 procent. De reden achter de verhoging is dat Abe iets wil doen aan de enorme Japanse staatsschuld. Analisten vrezen dat het consumentenvertrouwen hierdoor onder druk zal komen te staan. Als de eerste veiling van Japanse obligaties met een looptijd van tien jaar sinds de aankondiging van de belastingverhoging enige indicatie is, krijgen zij daarin gelijk. Deze leverde namelijk het slechtste resultaat in drie jaar tijd op.

Nu lijkt het wel of de handelsspanningen iedere dag de reden moeten zijn voor een op- dan wel neergaande beurs. Schijnt de zon rond de onderhandelingstafel, dan stijgen de koersen, dreigt er regen, dan dalen ze. Bovendien heeft de Chinese president Xi Jinping zich tijdens zijn toespraak ter ere van dat zeventig jarig jubileum benadrukt dat het land naar eigen zeggen met zowel Hongkong en Macau streeft naar stabiliteit en voorspoed en dat het bovendien met Taiwan op een vreedzame manier de relaties wil ontwikkelen. Of ze daar in Hongkong ook zo over denken is maar zeer de vraag… 

Brexit-soap deel zoveel

Aan de andere kant van het kanaal gaat ondertussen de Brexit-soap vrolijk voort. De uitkomst is en blijft onzeker en de gevolgen van elke mogelijke uitkomst ook. Iets dergelijks is natuurlijk ook nog nooit voorgekomen. Het zal waarschijnlijk wel loslopen met de geschetste horrorscenario’s van grote problemen bij de grens en een inzakkende handel tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vandaar waarschijnlijk ook dat premier Boris Johnson, die tot op heden bijzonder weinig klaarspeelt, afwijzend staat tegenover het idee om een soort van afhandelingscentra van de douane op te zetten een paar kilometer van de grens tussen Ierland en Noord Ierland. Aangezien het Britse parlement een harde Brexit heeft verboden, heeft Boris niet eens een natte krant om mee slaan in Brussel.

Intussen nadert de cruciale datum van 19 oktober met rasse schreden, want dan moet er een deal zijn met de Europese Unie en niet op de in de media veelgenoemde datum van 31 oktober. Mocht dit niet het geval zijn dan komt er niet alleen een uitstel van de Brexit tot eind januari 2020, maar komen er hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe verkiezingen en dan is weer alles mogelijk...