Auteur: Jan Bouius    Datum: 10-11-2023

Powell bezorgt Wall Street een koude douche

Aan de langste winstreeks (acht dagen) voor de S&P500 in bijna twee decennia kwam gisteren plotsklaps een eind na een speech van Jerome Powell, die een nieuwe renteverhoging niet uitsloot. En dat slechts één week nadat de Amerikaanse centrale bank heeft besloten om de beleidsrente stabiel te houden.

In een toespraak voor een publiek van het IMF meldde Powell dat de Fed-members er intussen aan twijfelen of ze wel genoeg gedaan hebben om het goede momentum van een dalende inflatie op gang te houden. Ze missen nog een duidelijk teken dat moet bevestigen dat de inflatie structureel richting de twee procent daalt. De Fed zal er dan ook niet aan twijfelen de rente nogmaals te verhogen indien dat nodig blijkt te zijn. Daarmee wordt de voorgaande dot-plot die de toekomstverwachtingen van de centrale bankiers weerspiegelt op het vlak van de economische groei, inflatie én rente, rücksichtslos overboord gegooid. Weg voorspellende waarde! Een koude douche die, ondanks dat daaraan vele heilzame effecten worden toegeschreven, Wall Street een stapje terug op de ladder deed zetten.

Gelukkig wist Kathleen O’Neill Paese van de St. Louis Fed de angst onder de beleggers iets te temperen door de stellen dat de centrale bank nog genoeg ruimte heeft om de nieuwe macrodata over de economische groei en de inflatie af te wachten alvorens tot een mogelijke renteverhoging over te gaan. De daling van 0,81 procent voor de S&P500 viel dan ook nog wel mee. Fans van dit soort beschouwingen kunnen vandaag hun hart ophalen. Op de agenda staan onder andere nog speeches van San Francisco Fed President Mary Daly, Atlanta Fed President Raphael Bostic en Dallas Fed President Lorie Logan.

Capital Markets Day van Schneider Electric bevalt goed

De middellange termijn vooruitzichten die Schneider Electric gisteren op zijn Capital Markets Day presenteerde vielen overduidelijk goed in de smaak. De Franse specialist in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering voorziet in de periode tot 2027 een autonome omzetgroei van 7 tot 10 procent per jaar. Daarbij zal de operationele winstmarge met 50 basispunten toenemen. Dat is duidelijk beter dan waarop het analistengilde tot nu toe op rekende. De nieuwe doelstellingen impliceren dat de operationele winst in de periode 2024-2025 zo’n 5 tot 9 procent hoger zal uitvallen dan de huidige consensus en maar liefst 15 tot 20 procent hoger dan de huidige consensus voor de jaren 2026-2027. Niet voor niets dat de koers van het aandeel 8,25 procent steeg.

Tevens kondigde Schneider Electric tijdens dit event een vijfjarige overeenkomst aan van 3 miljard dollar met Compass Datacenters. Deze overeenkomst zal de bestaande relatie tussen de bedrijven uitbreiden, waarbij hun toeleveringsketens worden geïntegreerd om geprefabriceerde modulaire datacenteroplossingen te produceren en te leveren.

Nvidia speelt kat en muis spel

Ondanks dat de semiconductorsector gisteren een zwakke dag kende, onder meer door de tegenvallende outlook van het sinds kort op de beurs genoteerde Britse Arm, wist Nvidia toch een klein procent te plussen. Kennelijk is het bedrijf niet voor één gat te vangen. Werd Nvidia recentelijk getroffen door een reeks exportbeperkingen voor zijn meest geavanceerde kunstmatige intelligentie chips naar China, nu lijkt het die te kunnen omzeilen met de productie van een drietal nieuwe chips. Een trucje dat Nvidia al eens eerder heeft uitgehaald. Niet dat Nvidia naar eigen zeggen op korte termijn financieel wordt geraakt door de ingestelde exportverboden, maar het wil China ook nog niet als veelbelovende markt voor AI-processoren opgeven. De nieuwe speciaal voor China gemaakte chips zouden op het grensvlak presteren om ze net door de nieuwe Amerikaanse regelgeving te kunnen loodsen. Benieuwd hoe lang ze dit kat en muis spel weten vol te houden.    

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten