Auteur: Jan Bouius        Datum: 12-01-2022

Powell kalmeert de markt

Nadat vorige week de gepubliceerde Fed-notulen van de meest recente vergadering nog een ijzige wind over de beurzen bliezen, zorgde de getuigenis van Powell gisteren voor mooi weer. Het resultaat was dat de technologie aandelen op Wall Street 1,4 procent hoger afklokten en de oudere industriële waarden 0,5 procent mochten bijschrijven. De sectorrotatie werd daarmee (even) een halt toegeroepen. Dit alles omdat tijdens de hoorzitting van Powell, die vanwege zijn herbenoeming tot voorzitter van de Fed voor de Amerikaanse Senaat moest verschijnen, duidelijk werd dat het afbouwen van de Fed-balans misschien later zal gebeuren dan vorige week gevreesd. Wel zal het eerder en sneller plaatsvinden dan na de financiële crisis in 2007-2009, zo benadrukte Powell. Destijds wachtte de Fed nog 2 jaar na de eerste renteverhoging met het verkleinen van de balans. De precieze timing is nu nog onzeker. Volgens Powell zouden er zomaar nog eens 2, 3 of 4 vergaderingen voor nodig kunnen zijn om dat tijdstip te bepalen. Als we er dan ook nog eens van uitgaan dat ze daar dan niet stantepede mee van start gaan, dan is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank er pas na de zomer, richting de kerstdagen, een begin mee zal maken.

Wel mogen we drie renteverhogingen van 25 basispunten incalculeren, hoewel een groot deel van de markt intussen ook al op vier verhogingen rekent. Powell gaf geen hint over het tijdstip van de eerste renteverhoging, maar de marktconsensus is dat die in maart zal plaatsvinden. De centrale bank is er, ondanks de kalmerende woorden van Powell, alles aan gelegen de huidige hoge inflatie een kopje kleiner te maken. De inflatie over de maand december, die vandaag wordt bekend gemaakt, komt naar schatting uit op maar liefst 7 procent.

Slechte nachtrust voor beleggers in Philips

Nadat Philips vorig jaar al een paar keer waarschuwde voor tegenvallers vanwege de problemen met zijn slaapapneu-maskers, blijken vandaag de druiven voor beleggers nog zuurder dan gedacht. Vanochtend kwam het medisch technologieconcern met een winstwaarschuwing. Dat is niet alleen vanwege de extra kosten van circa 225 miljoen euro die verband houden met het herstellen en  terugroepen van apneu-beademingsapparatuur maar ook als gevolg van disrupties in de toeleveringsketen.

De omzet in het vierde kwartaal zal daardoor nu uitkomen op 4,9 miljard euro, waar de analisten nog op 5,16 miljard euro rekenden en de aangepaste bedrijfswinst zal uitkomen op 650 miljoen euro, 188 miljoen euro lager dan consensus. Daarnaast blijft het gissen wat alle dreigende rechtszaken het concern gaan kosten. Philips heeft daar nog geen geld voor opzij gezet. Daarvoor verkeren die zaken naar eigen zeggen nog in een te vroeg stadium. Beleggers gaan wat dat betreft nog een onzekere toekomst tegemoet en als er iets is waar ze een hekel aan hebben… Het enige positieve was dat het orderboek op jaarbasis met 4 procent groeide, maar dat kan niet verhelpen dat de koers vandaag hard onderuit gaat.   

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten