Auteur: Joop van de Groep  Datum: 19-11-2021

Powell of Brainard

Eerder deze week is de inflatie in de eurozone definitief vastgesteld op 4,1 procent in oktober op jaarbasis. Een maand eerder was de inflatie nog 3,4 procent. De hard oplopende prijzen hebben volgens de voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, te maken met het snelle economische herstel en de problemen in de aanvoerketens. De monetaire beleidsmakers gaven als reactie op de prijsstijgingen dat het van tijdelijke aard zal zijn en dat zij verwachten dat de komende jaren de inflatie weer onder de doelstelling van 2 procent zal uitkomen.

Vanochtend maakte Destatis, het Duitse CBS, bekend dat producentenprijzen in oktober veel harder zijn gestegen dan in september. De procentenprijsindex steeg van 14,2 naar 18,4 procent op jaarbasis. De afgelopen maanden nemen de prijsstijgingen steeds verder toe. 

De gestegen productiekosten worden vertraagd doorberekend aan de afnemers en monden daarna uit in hogere consumentenprijzen. Het is derhalve zeer aannemelijk dat de komende maanden de inflatie verder zal toenemen. Hierdoor stijgt de druk op de ECB om het ruime monetaire beleid te verkrappen. De verwachting is dat bij de eerstvolgende vergadering op 16 december bekend wordt gemaakt dat het pandemische noodprogramma (PEPP) per maart volgende jaar gaat stoppen.

De oplopende coronabesmettingen zijn een bron van zorg. De kans is reëel dat er lockdownmaatregelen genomen moeten worden om een zorgcrisis te voorkomen. Als gevolg hiervan kan de economische vraag afnemen en krijgt de aanbodkant van de economie meer lucht om op adem te komen.

Voorzitter Fed

Naar alle waarschijnlijkheid maakt de Amerikaanse president Joe Biden dit weekend bekend wie voor de komende 4 jaar de voorzitter van de centrale bank (Fed) gaat worden. Tot voor kort ging iedereen er nog van uit dat de termijn van de huidige voorzitter Jerome Powell verlengd zou worden. Biden heeft echter zowel Powell als Brainard uitgenodigd voor een gesprek omtrent het voorzitterschap.

Wie is mevrouw Lael Brainard?

Zij is 59 jaar oud en is sinds 2014 Fed-gouverneur. Tijdens de Obama-regering was Brainard als staatssecretaris van financiën verantwoordelijk voor de buitenlandse aangelegenheden. Tijdens de presidentsverkiezingen tussen Donald Trump en Hilary Clinton heeft zij in 2016 geld gedoneerd aan de campagne van Clinton.
Jerome Powell is 68 jaar oud, Republikein en voormalig directeur van zijn eigen private equity firma. Hij is door Donald Trump in 2018 benoemd tot voorzitter van de Fed. President Barack Obama benoemde Powell in 2012 tot Fed-gouverneur.

Wie krijgt de voorkeur van Joe Biden?

Powell heeft bewezen een onafhankelijk monetair beleid te voeren. Hij lag regelmatig in de clinch met Donald Trump. Powell zit als voorzitter van de Fed in het midden van aan de ene kant de hardliners (haviken) en aan de andere kant de gematigden (duiven). Brainard wordt door de financiële markten meer als een “duif” gezien. Dit betekent dat zij minder snel geneigd is om het huidige ruime monetaire beleid af te bouwen. De financiële markten prijzen de eerste renteverhoging volgend jaar juni in. Dit betekent dat de centrale bank naar verwachting voor de midterm-verkiezingen in november volgend jaar op de rem gaat trappen. Een afzwakkende economische groei is electoraal gezien niet wenselijk. Kiest Joe Biden voor stabiliteit op de financiële markten door de termijn van Powell te verlengen of wordt de keuze politiek gedreven door te kiezen voor Brainard. Wij gaan het zien.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten