Auteur: Jan Bouius Datum: 05-06-2019

Powell stuurt Wall Street hoger

De Amerikaanse aandelenbeurzen kenden gisteren een uitstekende dag. De Dow Jones steeg met 2,06% en de Nasdaq zelfs met 2,65%. Het goede sentiment werd vooral gevoed door Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij ging op een conferentie van de Amerikaanse Centrale Bank even kort in op de huidige economische turbulentie: “De Fed zal de impact van de handelsoorlog voor de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten houden en zal, zoals altijd, passend reageren om de groei te ondersteunen”. Voor de aandelenmarkten was dit een signaal dat de rente spoedig verlaagd gaat worden, hetgeen de aandelenkoersen flink deed stijgen. En de obligatiemarkt? Aanvankelijk daalde de tweejaars rente van 1,91% tot 1,875% om vervolgens weer naar 1,925% te stijgen. Intussen zijn we weer op 1,87% aanbeland, maar het geeft te kennen dat de obligatiemarkt soms zijn eigen uitleg heeft. Want wat heeft Powell nu eigenlijk gezegd? Dat de Fed de economie nauwlettend in de gaten zal houden. Maar doen ze dat niet altijd? Evenals het “passend reageren” behoort dat toch tot de dagelijkse kerntaken van de Fed? Het woord renteverlaging heeft Powell niet genoemd. Zonder eigenlijk maar iets te zeggen, heeft hij Wall Street omhoog gepraat. Laten we hopen dat de markten niet te teleurgesteld reageren, mocht het niet zo blijken te zijn. Vandaag zet het herstel van de aandelenkoersen in ieder geval verder door.

Shell deelt uit

Het is op de kop af nog een half jaar tot Sinterklaas, maar Shell begint nu al met strooien. Voorafgaand aan de ‘Management Day’ die vandaag in Londen wordt gehouden, maakte Shell gisteren alvast bekend hoeveel geld ze de komende jaren denkt terug te geven aan de aandeelhouders. En dat is niet misselijk. De overname van British Gas begin 2016 heeft van Shell een grote cashflowmachine gemaakt. Bij een olieprijs van 60 dollar per vat verwacht Shell dat de vrije cashflow tegen 2025 aan zal trekken tot jaarlijks 35 miljard dollar. En die gelden wil ze niet in huis houden. Shell sprak de intentie uit om in de periode 2021 – 2025 voor meer dan 125 miljard dollar aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dit komt bovenop het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar dat nog loopt tot en met 2020. Inclusief de dividenden die Shell de komende anderhalf jaar nog zal uitkeren, zal het olieconcern tot en met 2025 circa 175 miljard dollar teruggeven aan de aandeelhouders. Ter vergelijk, in dollars gemeten bedraagt de beurswaarde van Shell nu 256 miljard. Dus de jaarlijkse aandeelhoudersvergoeding komt daarmee op meer dan 10% te liggen. Zo’n 6% aan dividend en 4% aan eigen aandeleninkoop. Daarnaast verwacht Shell ook nog eens de jaarlijkse investeringen op te kunnen voeren van 25 á 30 miljard dollar tot 30 á 32 miljard dollar. De zaken gaan voortreffelijk bij het grootste beursfonds aan het Damrak!

Wie echter denkt dat beleggers enthousiast reageerden, komt bedrogen uit. De koers ging gisteren naar beneden op de berichten. Voorlopig zal het dividend, dat al jarenlang 1,88 dollar per aandeel bedraagt, niet verhoogd worden. Een mogelijke verhoging komt pas na 2020 en dat vond men een teleurstelling. Tja, ook Shell’s Sinterklaasfeest is niet zo geliefd als het ooit geweest is. Desondanks blijft Shell voor menigeen nog de hoeksteen van de portefeuille.

Misschien had de koersflauwte ook wel te maken met het feit dat Trump van plan is importheffingen op Mexicaanse goederen in te stellen. De Verenigde Staten mogen dankzij hun schalieolie tegenwoordig dan wel de grootste olieproducent ter wereld zijn, ze hebben nog steeds buitenlandse olie nodig. Om de Amerikaanse raffinaderijen optimaal te laten renderen, moet schalieolie bijgemengd worden met zware olie. Het aanbod van zware olie is sinds de boycot van Venezuela sterk beperkt en komt sindsdien veel uit Mexico. Shell is daarbij de grootste importeur met meer dan 131.000 vaten per dag en zal dus de eventuele importheffingen gaan merken.