Auteur: Jan Bouius Datum: 24-02-2021

Powell tempert verkoopgolf

Overal ter wereld keken de beleggers gisteren uit naar de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Amerikaanse Senaat. De vrees voor oplopende inflatie en stijgende lange termijn rentes zorgden de afgelopen weken voor een verkoopgolf bij name technologiefondsen. Of er momenteel sprake is van een zeepbel weet Powell niet, maar ongerust over de stijgende rente is hij niet. Powell ziet de oplopende rente meer als blijk van vertrouwen in een sterk economisch herstel na de coronapandemie. Wat betreft die inflatie, ja die kan even pieken als er een koopgolf komt van bestedingen van consumenten die het geld tot nu toe niet konden uitgeven. Maar dat zal volgens Powell een tijdelijk fenomeen zijn. De hoge werkloosheid, ofwel het grote onbenutte arbeidspotentieel, zal de inflatie nog hard blijven afremmen. Beleggers kunnen er dan ook van uitgaan dat de Fed nog geruime tijd het huidige stimulerende beleid zal handhaven. Het gevolg was dat Wall Street gisteravond fraai van de eerdere minnen wist te herstellen. De Dow en de S&P 500 persten er zelfs een plusje uit.

Medtronic blijft rustig ademhalen

Niet ieder aandeel had gisteravond de speech van Powell nodig om in het groen te eindigen. Medisch technologieconcern Medtronic publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers, die met een plus van 2 procent werden beloond. Zonder rekening te houden met eenmalige posten steeg de winst per aandeel in Medtronic’s derde kwartaal, dat op 29 januari eindigde, naar 1,29 dollar waar de markt rekende op 1,15 dollar. De omzet steeg met 0,8 procent tot 7,78 miljard dollar. Dat was 30 miljoen dollar hoger dan verwacht.

Niet verwonderlijk was de omzetstijging bij de ‘minimaal-invasieve therapieën’ het sterkst met 6,3 procent. Onder deze divisie vallen namelijk ook de ademhalingsmachines waarvan de omzet bijna verdrievoudigde. Daar stond tegenover dat de omzet bij de ‘hart- en vaattherapieën’, waaronder de pacemakers vallen, met 4 procent daalde. Van een coronawinnaar mogen we dan ook niet spreken. Wel kunnen we stellen dat Medtronic de pandemie relatief goed het hoofd weet te bieden. Daarnaast beschikt het over een robuuste pijplijn aan nieuwe producten waar het de komende jaren van kan profiteren. De verkopen van de ademhalingsmachines zullen straks dan wel afnemen, maar naar mate de vaccinatiegraad toeneemt, zal de rest een inhaalslag kunnen maken. Ondanks dat Medtronic het zelf nog te vroeg vindt voor een outlook, zien wij de toekomst positief in.

Ambitieus Iberdrola durft ver vooruit te blikken

De jaarcijfers die Iberdrola de beleggers vanochtend voorschotelde misten de verwachtingen net. Het concern wist vorig jaar ondanks alle corona perikelen waardoor de omzet met 9 procent daalde toch een 4,2 procent hogere nettowinst te behalen van 3,61 miljard euro. Dit was dankzij de boekwinst van 484 miljoen euro op de verkoop van het belang van 8,07 procent in Siemens Gamesa begin vorig jaar. De hogere nettowinst vertaalt zich in een 5 procent hoger dividend, wat neerkomt op 42 eurocent per aandeel. Voor het lopende jaar wordt een flink herstel van de omzet verwacht met een bijpassende hogere winst, waardoor Iberdrola zich het doel heeft gesteld over 2021 een dividend van 44 eurocent per aandeel uit te keren.

Het concern durft in tegenstelling tot veel andere ondernemingen nog veel verder vooruit te blikken. Had men eerder al aangekondigd tot en met 2025 een bedrag van 75 miljard euro te willen investeren, nu meldt Iberdrola tot en met 2030 maar liefst 150 miljard euro voor investeringen uit te trekken. Ter vergelijk, de huidige marktwaarde bedraagt ‘slechts’ 66,5 miljard euro. Wereldwijd is de vraag naar duurzame energie enorm en rond 2030 wil Iberdrola op eigen kracht 95 gigawatts aan schone energie opwekken. Dat is bijna de helft van wat er vorig jaar in de gehele wereld werd geproduceerd volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Iberdrola stelt daarbij gelijk doelen wat betreft de dan te behalen nettowinst en uit te keren dividenden. In 2025 moet de nettowinst tot 5 miljard euro zijn gestegen en in 2030 tot ongeveer 7 miljard euro. De dividenden moeten dan op respectievelijk 56 en 75 eurocent per aandeel uitkomen. De vooruitzichten geven de aandeelhouders vanochtend een energy-boost. Na een aarzelend begin stijgt de koers 1,5 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten