Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 03-10-2020

Presidentsverkiezingen? Ja, en?

 

De Verdeelde Staten van Amerika

Vandaag is het dan zover. De Amerikaanse kiezer mag zich uitspreken wie de komende vier jaar de bewoner van het Witte Huis zal worden. Wordt het de huidige president? Hij was de afgelopen vier jaar niet geheel van onbesproken gedrag. Zijn beleid kon ook niet altijd op volledige instemming rekenen van zijn volk. De afgelopen vier jaar waren op zijn zachtst gezegd enigszins onrustig. Of wordt het die andere kandidaat? Net als de zittende president heeft hij zijn beste jaren al achter zich en ook zijn levensweg verliep nooit helemaal vlekkeloos. Belangrijker bij deze verkiezingen is echter waar de beide kandidaten voor staan. De Verenigde Staten lijken meer dan ooit in de geschiedenis verdeeld in twee elkaar naar de strot grijpende kampen. De wederzijdse afkeer tussen de Republikeinen en de Democraten is zo groot dat er zelfs gesproken wordt van de Verdeelde Staten van Amerika

Belangrijk voor beleggers?

Maar hoe belangrijk zijn deze verkiezingen nu voor de belegger? Iedere keer wanneer er weer verkiezingen plaatsvinden in de Verenigde Staten worden er vergelijkingen getrokken welke partij nu beter is voor de beurs. Het beleid van een president of van zijn partij in het Congres heeft natuurlijk invloed op de financiële markten of bepaalde economische sectoren. Het is echter zeer de vraag of men zich in de financiële wereld niet te druk maakt over de nieuwe bewoner van het Witte Huis. Voor de man in de straat en de stemming in de wereld maakt het wel degelijk uit, maar voor de belegger?

Nee, eigenlijk niet

Er van uitgaande dat de belegger slechts geïnteresseerd is in het rendement op zijn vermogen maakt het eigenlijk helemaal niets uit wie er de komende vier jaar president wordt van de Verenigde Staten. Dat klinkt misschien wat cru, maar een eenvoudig onderzoek wijst uit dat beleggers onder Democraten en Republikeinen even goed – of slecht – af waren in de geschiedenis. Zo blijkt het gemiddeld jaarlijks rendement onder een Republikeinse president sinds 1900 uit te komen op 6,6 procent per jaar. Laat dat nu net precies hetzelfde zijn onder Democratische presidenten. Alle verhalen over Republikeinen die beter zouden zijn voor de zakenwereld en Democraten die met overheidsgeld strooien ten spijt, in de praktijk blijkt het niets uit te maken.

Trump en Obama

Nog een aardig feit. De huidige president kan niet meer verschillen van zijn voorganger dan men zich zou kunnen indenken. Maar maakte dat wat uit voor de beurs? Onder Obama rendeerden de sectoren technologie en duurzame consumptiegoederen het best. Trump kwam, deed het allemaal heel anders, maar wat blijkt? Technologie en duurzame consumptiegoederen zijn nog steeds het meest winstgevend. En wat bleek onder beide presidenten de slechtste sector om in te beleggen? Tsja, energie dus. Zou het echt wat uitmaken wie er straks de nieuwe president wordt? Voor de samenleving wel, maar voor beleggers?

Blauwe Golf

Op het moment van dit schrijven lijkt de beurs bezig aan een nieuwe rally. Zo tikte onze eigen AEX-index eind vorige week nog een stand van 528 punten aan. Een paar dagen later staat de AEX-index al weer boven de 550 punten. Spanning omtrent de naderende verkiezingsuitslag? Waar dan? Beleggers zien ook de laatste peilingen. Zo is de voorsprong van Biden op Trump veel groter dan die van Clinton op Trump vier jaar geleden. En veel belangrijker, in een aantal swingstates ligt Biden duidelijk voor. Zelfs het Republikeinse bolwerk Texas wankelt. Beleggers houden echter niet alleen rekening met een Democraat in het Witte Huis, maar ook met een Democratische meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Een zogenaamde Blauwe Golf. Dat zou dan weer de weg vrijmaken voor een zeer ambitieus steunprogramma voor de economie. Een duidelijke Democratische overwinning zou bovendien de spanningen na de verkiezingen over de uitslag reduceren.

Teveel aandacht

Echter, zoals hierboven reeds aangetoond, op de lange termijn maakt het voor beleggers niets uit wie de nieuwe bewoner wordt van het Witte Huis. Alle bewegingen van de laatste weken zijn kortetermijn kattengespin. Voor traders van belang, maar langetermijnbeleggers zouden er hun schouders over op moeten halen. Over een volle periode van vier jaar gemeten maakt het echt niet uit wie er president wordt. Wellicht wordt er in de financiële pers daarom veel te veel aandacht aan besteed. Maar ik moet toegeven, ik doe er nu zelf ook aan mee.