Auteur: Krist Plaizier Datum: 11-04-2019

Prima start van het cijferseizoen

Officieel begint het cijferseizoen morgen pas met de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo. Maar deze week kwamen al diverse bedrijven met hun update over het verloop van het eerste kwartaal naar buiten. De gemelde verkoopcijfers stemmen beleggers positief. Afgelopen dinsdag kwam de Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan met beter dan verwachte omzetcijfers. U las hier gisteren al over op deze plek. Vanochtend liet het Nederlandse elektronicaconcern Neways weten dat ook voor hun het eerste kwartaal succesvol is verlopen. Niet alleen de omzet steeg harder dan verwacht, ook de orderintake nam fors toe.

Prachtige trading update LVMH

En gisteravond kwam het grootste luxegoederenconcern ter wereld met prachtige omzetcijfers over het eerste kwartaal. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) liet zien dat de (Chinese) consument voorlopig nog geen recessiezorgen heeft en het geld lekker blijft uitgeven. Waar analisten rekenden op 8,8% autonome omzetgroei, kwam er 11% groei uit de bus. De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op € 12,54 miljard. Vooral de omzet van de mode- en lederwarendivisie groeide sterk. De verkopen van onder andere handtassen van Louis Vuitton namen met 20% (autonoom 15%) toe. Er werd 12% groei verwacht. Ondanks dat er diverse geopolitieke onzekerheden zijn, verwacht LVMH dat de omzet ook over geheel 2019 hoger zal uitkomen.

Hoewel het aandeel dit jaar voor de presentatie van de kwartaalcijfers al één van de best presterende aandelen in de Franse hoofdindex was met een rendement van zo’n 28%, komt er vandaag nog ruim 3% koerswinst bij. Inmiddels betalen beleggers een forse 24 keer de verwachte winst over 2019 voor het aandeel. Volgens de analisten die Bloomberg raadpleegt, is het aandeel desondanks nog steeds koopwaardig. Van de 34 analisten die het aandeel volgen, geven er 22 een koopadvies. De flinke koersstijging van de aandelen LVMH dit jaar, maakte van grootaandeelhouder en CEO Bernard Arnault de rijkste man van Europa met een geschat vermogen van 81 miljard dollar. Wereldwijd heeft hij alleen Jeff Bezos, Bill Gates en Warren Buffett voor zich.

Olieprijs zal blijven stijgen

Hoewel de olieprijs vandaag lichtjes lager is, is de verwachting dat de prijs van een vat olie verder zal kunnen stijgen. Hiervoor zijn diverse redenen aan te wijzen. Gisteren publiceerde OPEC zijn maandrapport. Daarin schrijft het oliekartel dat het aanbod op de wereldwijde oliemarkt de komende maanden flink krapper zal worden. Niet alleen door hun eigen productiebeperking (en die van Rusland en Kazachstan) maar ook vanwege ernstige productieverstoringen in Venezuela en opgelaaide onrust in Libië. Volgens het rapport daalde de productie van de OPEC-leden afgelopen maand met 534.000 vaten per dag. Deze productiedaling werd overigens wel deels opgevangen door in de Verenigde Staten geproduceerde (schalie)olie. Want wereldwijd daalde de olieproductie in maart slechts met 140.000 vaten per dag.

De Amerikaanse president Trump blijft roepen dat hij de olieprijs te hoog vindt. Logisch, want zijn herverkiezing volgend jaar hangt deels af van de benzineprijs die Amerikanen moeten betalen aan de pomp. De president heeft directe invloed op de olieprijs. Immers, de door hem opgelegde sancties aan Iran hebben mede het aanbod van olie verkrapt en daarmee een deel van de schaarste gecreëerd. Een aantal landen, waaronder China en Japan, kregen van de president een ‘waiver’, een uitzonderingspositie op de opgelegde sancties. Deze waiver loopt volgende maand af. Verlengt Trump deze niet, dan zou dit kunnen leiden tot een verdere verkrapping van het olieaanbod.