Auteur: Krist Plaizier            Datum: 07-12-2023

Procter & Gamble hanteert tondeuse

Dat was even schrikken voor beleggers afgelopen dinsdagmiddag. Want het nieuws dat de Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke producten en artikelen voor de persoonlijke verzorging scheermerk Gillette geherstructureerd heeft, kwam vrij onverwacht. Op de Nigeriaanse en Argentijnse markt loopt de verkoop van scheerartikelen niet goed vanwege de economische problemen in deze landen en de sterke dollar. Daarom werd besloten de scheerartikelen in Nigeria enkel nog te importeren, de produktie ter plaatse te sluiten, en de Argentijnse markt geheel te verlaten. De maatregelen nopen het concern om de boekwaarde van het merk Gillette met maximaal 2,7 miljard dollar af te waarderen. De afschrijving wordt verspreid over 2 fiscale boekjaren. Bij het afsluiten van het lopende kwartaal wordt er 1,3 miljard dollar afgeschreven. De rest volgt per 30 september volgend jaar, het einde van het voor het bedrijf eerste kwartaal van fiscaal boekjaar 2025. Deze afschrijving zal naar verwachting tussen de 0,9 en 1,4 miljard dollar bedragen. Procter & Gamble kocht het merk in 2005 via een openbaar bod voor 57 miljard dollar en schreef ook in 2019 al 8 miljard dollar af op de immateriële activa. Het scheermerk brengt ongeveer 8 procent van de verkopen van Procter & Gamble in het laatje.

Hoewel de afschrijvingen non-cash zijn, verlagen ze natuurlijk wel de nettowinst. Daarom namen diverse beleggers afscheid van Procter & Gamble en eindigde het aandeel 3,5 procent lager bij het slot dinsdagavond. Voor een defensief aandeel als dit best een grote uitslag. Gisteravond hadden beleggers de eerste schrik verwerkt en sloot het aandeel vrijwel vlak. Bij Fintessa houden we de aandelen stevig vast.

Nvidia wil graag in China blijven verkopen

Eerder dit jaar kreeg onder andere Nvidia een verbod opgelegd van de Amerikaanse overheid om hun geavanceerde chips te verkopen in China. Het Witte Huis denkt dat China met deze chips technologisch hoogwaardige wapens zal maken. Een domper voor Nvidia want het bedrijf behaalt zo’n 20 procent van de omzet in China. Het bedrijf heeft vorige maand dan ook een omzetwaarschuwing gegeven bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Tegelijk nuanceerde CEO Huang de waarschuwing met de stelling dat de gederfde omzet makkelijk in andere landen kan worden opgehaald.

Nvidia heeft meer dan 90% van de Chinese AI-chipmarkt, ter waarde van 7 miljard dollar, in handen en wil voorkomen dat de Chinese concurrentie, vooral Huawei, de handel overneemt. Het chipbedrijf werkt daarom nauw samen met de Amerikaanse overheid om ervoor te zorgen dat nieuwe chips voor de Chinese markt voldoen aan de exportbeperkingen. Volgens Reuters zijn er inmiddels al een drietal chips ontworpen voor de Chinese markt, maar is de lancering van de verkoop uitgesteld tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Het uitstel zou te maken hebben met het feit dat serverfabrikanten moeite hadden met het implementeren van de nieuwe chips. Nvidia heeft dit echter niet bevestigd. Wel vertelde Huang dat Nvidia in gesprek is met Singapore om grote investeringen te doen in de stadstaat. Het aandeel daalde gisteren mee met de markttrend.

Rio Tinto vergroot de productie van ijzererts stevig

Het mijnbouwbedrijf zal in 2025 beginnen met de productie van ijzererts uit zijn Simandou-project in het Afrikaanse Guinee. Rio Tinto heeft de financiering en de vergunningen verkregen voor de ontwikkeling van de eerste fase van het project, dat 60 miljoen ton ijzererts per jaar zal gaan produceren. De verwachte productie is zo hoog dat het de hegemonie van Brazilië en Australië als ijzerertsexporteur zal kunnen bedreigen. De ontwikkeling van het project zal zo’n 6,2 miljard dollar gaan kosten. Het is de grootste investering van Rio Tinto ooit in een single project. Er moet voor de export van het erts een haven worden ontwikkeld en treinspoor worden aangelegd. Rio Tinto zal in de toekomst de opbrengsten moeten delen met partners in het project. Dit zijn de Guinese overheid, een Singaporees bedrijf en een Chinees consortium. De partners investeren zo’n 5,4 miljard dollar zodat het totale project 11,6 miljard dollar gaat kosten.

Analisten zijn bang dat de productie uit Guinee, welke van een hoge kwaliteit is, de ijzerertsmarkt zal overspoelen en de marges zal minimaliseren. Maar de eerste productie wordt niet eerder verwacht dan voor de zomer van 2025. Het aandeel Rio Tinto ging gisteren op de Londense beurs 1,3 procent hoger de dag uit.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten