Auteur: Krist Plaizier     Datum:  20-10-2022

Procter & Gamble verslaat de verwachtingen maar de dollar werkt niet mee

De aandelen van de Amerikaanse gigant in verpakte consumentenproducten sloten 0,93 procent hoger gisteravond nadat het voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 bekend had gemaakt. Zowel de omzet als de winst versloegen de analistenconsensus, maar P&G verlaagde wel de outlook voor het gehele jaar. De omzet en winst stegen vooral omdat P&G in staat was om de prijzen sterk te verhogen. Maar tegelijkertijd zorgt dit ervoor, zo ziet het concern, dat klanten minder producten kopen en/of switchen naar een andere, goedkopere aanbieder. In de komende maanden zal dit effect verder toenemen.

De netto omzet over de afgelopen drie maanden betrof 20,61 miljard dollar, 0,3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werd 20,3 miljard dollar verwacht. Dankzij een 1 procent betere prijsmix, 9 procent hogere prijzen en een 3 procent lager afzetvolume, kwam de organische omzetgroei uit op 7 procent. Omdat echter de sterke dollar een 6 procent nadeel opleverde, bleef daar maar 1 procent netto omzetgroei van over. De enige divisie waar wel volumegroei werd gerealiseerd was de scheerdivisie met merken als Gillette en Venus. De nettowinst per aandeel daalde ten opzichte van vorig jaar met 4 dollarcent en kwam uit op 1,57 dollar. Analisten mikten op 1,54 dollar per aandeel.

Voor het volledige boekjaar 2023 verlaagde P&G de outlook. Waar er eerder een omzetgroei tot 2 procent werd verwacht, gaat het bedrijf nu uit van een omzetdaling van 1 tot 3 procent. Dit is teleurstellend, aangezien er onder analisten slechts een omzetdaling van 0,6 procent verwacht werd. P&G vertelde dat deze bijgestelde outlook gebaseerd is op 1,3 miljard dollar valutaire tegenwind, 2,4 miljard dollar hogere grondstofkosten en 200 miljoen dollar hogere vrachtkosten. In zijn totaliteit dus 3,9 miljard dollar hogere kosten dan verwacht oftewel 1.57 dollar per aandeel. Dit is ongeveer 600 miljoen dollar meer dan eerder werd aangegeven bij de presentatie van de kwartaalcijfers in juli. Wel herhaalde de producent van onder andere Pampers, Head & Schoulders, Ariel en Oral-B dat de verwachte winstgroei per aandeel 0 tot 4 procent zal bedragen, maar dan eerder aan de onderkant van deze bandbreedte. De winstgroei per aandeel zal gedragen worden door een inkoop van eigen aandelen gedurende dit jaar van 6 à 8 miljard dollar.

ABB boekt operationele winstgroei en ziet de markt weer aantrekken

Vanochtend kwam het Zweeds/Zwitserse ingenieursbedrijf met de cijfers over het derde kwartaal. ABB gaf aan dat de distributieketen langzaamaan tot rust komt en bestellingen en afleveringen weer enigszins normaal verlopen. Het bedrijf profiteerde van het feit dat er minder COVID-lockdowns waren in China dan in het tweede kwartaal. Ook de bestelde chips werden weer beter geleverd. Hierdoor kon de omzet verder groeien tot 7,41 miljard dollar. Dit is in dollars een plus van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar op gelijke vergelijkingsbasis een plus van 18 procent. De orderintake groeide in dollars met 4 procent tot 8,2 miljard dollar. De totale orderportefeuille bedraagt nu ruim 19 miljard dollar. De omzetgroei kwam iets hoger uit dan de analistenverwachting van 7,38 miljard dollar.

Omdat ABB zeer robuust de prijzen kon verhogen, lukte het om de hogere kosten van materialen, vracht en arbeid goed te verwerken. Daarom kon de operationele marge aantrekken tot een recordniveau van 16,6 procent. De operationele winst steeg daardoor met 16 procent (27 procent op vergelijkingsbasis) naar 1,23 miljard dollar. Er werd 1,14 miljard dollar verwacht. Onder aan de streep bleef hier 360 miljoen dollar van over oftewel 19 dollarcent per aandeel. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar is dit respectievelijk 45 en 41 procent lager. De oorzaak hiervan ligt deels bij een tweetal bijzondere lasten die ABB dit kwartaal genomen heeft. Dit zijn ten eerste het 57 miljoen dollar kostende vertrek uit Rusland en ten tweede een voorziening van 325 miljoen dollar voor een lopend geschil met de Zuid Afrikaanse overheid over de energiecentrale Kusile nabij Johannesburg. Analisten hadden 444 miljoen dollar aan nettowinst verwacht.

Ondanks dat het gebruikelijk is dat de operationele marge in het vierde kwartaal gemiddeld wat lager uitvalt, verwacht ABB voor geheel 2022 toch dat de marge tenminste 15 procent zal bedragen. Hiermee komt het bedrijf een jaar eerder uit op de gestelde doelstelling voor 2023. De omzet zal in het vierde kwartaal groeien met 10 à 11 procent, zo verwacht het concern. De verwachting is voorzichtig in verband met de moeilijke vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar dat uitzonderlijk goed was.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten