Auteur: Krist Plaizier    Datum: 08-02-2024

Recordcijfers voor Vinci

Gisteravond maakte het Franse Vinci, het grootste bouwbedrijf ter wereld, de cijfers over 2023 bekend. De resultaten waren hoger dan ooit, maar de outlook voor het lopende jaar is voorzichtig. De bouwgroep verwacht door te zullen groeien maar dan in rustiger tempo. De winst zal naar verwachting uitkomen op het niveau van 2023, mede doordat Vinci geraakt zal worden door een nieuwe Franse belastingmaatregel op infrastructuur voor lange afstandsvervoer zoals tolwegen en vliegvelden. De extra belastingheffing zal ongeveer 280 miljoen euro zijn, zo verwacht Vinci.

In 2023 behaalde Vinci een omzet van 68,838 miljard euro, 11,6 procent meer dan in het jaar daarvoor. Analisten zaten iets lager met hun verwachtingen. Het concern zag groei in vrijwel alle divisies, zowel in Frankrijk als in het buitenland. De enige divisie die het minder deed, was de vastgoeddivisie waar de omzet met 19 procent daalde naar 1,23 miljard euro. Er werden minder vastgoedtransacties gedaan als gevolg van de gestegen rente. De vastgoeddivisie is verreweg de kleinste divisie met slechts 1,8 procent van de totale omzet. De operationele winst (ebit) van de Franse bouwreus steeg met 22,5 procent naar 8,357 miljard euro. De helft van de winstgroei kwam dankzij het herstel van de inkomsten uit de vliegveldconcessies. De nettowinst over 2023 is uitgekomen op 4,7 miljard euro, een plus van 10,4 procent en in de prik met de verwachtingen.

Drie weken geleden schreven we op deze plaats dat Vinci verwachtte de recordcashflow van 2022 van 5,4 miljard euro te zullen overtreffen. Nu de definitieve cijfers bekend zijn, blijkt dat dit inderdaad het geval te zijn. Het werd een indrukwekkende 6,63 miljard euro. Mede dankzij deze forse kasstroom stelt Vinci voor het dividend met 12,5 procent (50 eurocent) te verhogen naar 4,50 euro. Hiervan is al 1,05 aan interim-dividend uitgekeerd in november zodat het slotdividend 3,45 euro zal zijn. Op de koersborden in Parijs noteerde Vinci vanochtend aanvankelijk lager op de cijfers. Maar na enkele minuten handel herstelde het aandeel en staat het nu boven het slot van gisteren. Intraday behaalde de koers gisteren nog een all time high van 119,10 euro.

In de achteruitkijkspiegel: cijfers Amazon

Gedurende het bedrijfscijferseizoen komen er op een dag soms meer bedrijven uit onze portefeuilles met cijfers naar buiten dan wij op deze plaats kunnen behandelen. Om deze reden zijn de prachtige cijfers van de grootste e-retailer ter wereld, Amazon, nog niet besproken. Daarom doen we dat vandaag alsnog, daarbij het risico nemende dat de nieuwswaarde wellicht voor u niet al te hoog is.

Vorige week donderdagavond kwam Amazon met de resultaten over het vierde kwartaal.  Het bleek een recordkwartaal waarbij de analistenverwachtingen ruimschoots verslagen werden. In de verslagperiode steeg de omzet met 14 procent naar 170 miljard dollar. Dit was boven de eigen verwachting van Amazon en die van analisten, die gemiddeld op 166 miljard dollar hadden gerekend. Een belangrijke bijdrage kwam van de kerstverkopen, Black Friday, Cyber Monday en van Amazon’s October Prime Day event. De omzet bij Amazon’s meest winstgevende divisie, Amazon Web Services (AWS), waar cloudservices worden verkocht, groeide met 13 procent naar 24,2 miljard dollar. In het gehele jaar 2023 behaalde AWS een omzet van 91 miljard dollar, hetgeen meer is dan de omzet van 463 andere bedrijven in de S&P 500 samen! 

Bij de e-retail, waar het ooit mee begon bij Amazon, komen de belangrijkste inkomsten uit de advertentieverkopen op het internet. Deze advertentieverkopen stegen in het vierde kwartaal met 27 procent naar 14,7 miljard dollar. Waar ze bij concullega Alphabet wat tegenvielen, waren de advertentieverkopen bij Amazon wel iets beter dan wat analisten hadden ingeschat. Amazon adverteert tegenwoordig niet alleen op de e-retail sites, maar ook bij uitzendingen van Prime Video.

Het operationele resultaat was fors beter. Het groeide van 2,7 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2022 naar 13,2 miljard dollar afgelopen kwartaal. Na de bijzondere baten en lasten resteerde een nettowinst van 10,6 miljard dollar oftewel 1,00 dollar per aandeel. Dit was een jaar eerder nog slechts 3 dollarcent. Analisten hadden de lat op 79 dollarcent gelegd. Naast groeiende verkopen van cloudservices, entertainment, advertenties en e-retail werd de winst ook opgeschroefd doordat Amazon gedurende 2023 uiteindelijk met 27.000 werknemers minder werkte.

Ook de toekomst ziet er gunstig uit bij Amazon. Waar er in het eerste kwartaal van vorig jaar 4,8 miljard dollar winst werd geboekt, verwacht CEO Andy Jassy het lopende kwartaal af te sluiten met een winst tussen de 8 en 12 miljard dollar. Dit zou dan met een 8 à 13 procent gestegen omzet behaald moeten worden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten